Incubator voor technologie-startups Yes!Delft lanceerde eind vorige maand Yes!Funded, een nieuwe tak om ondernemers te helpen bij hun zoektocht naar financiering. De dienst wordt gerund door Giovanni Pazienza en Jan Geert van Hall, die eerder meerdere tech-bedrijven aan Europese subsidies hielpen via hun consultancy VanPaz.
Yes!Funded is een van de initiatieven uit de koker van de ondernemende Yes!Delft-directeur Evert Jaap Lugt, die eerdere oprichter was van chatdienst Nimbuzz (voor 137 miljoen euro verkocht) en sinds 2017 aan het roer staat van de Delftse startupfabriek.
Er is genoeg investeringsgeld, zou je denken. Wat maakt Yes!Funded nodig?
Lugt: “We zitten met Yes!Delft in een transitie naar een ‘incubator 4.0’, echt vanuit de bril van een ondernemer. Daar hoort ten eerste een goede product-market-fit bij, wat we al doen met ons pre-incubatieprogramma. En een ander element is een goed, divers team. Daarvoor starten we binnenkort met Yes!Talent, een interne recruitmentservice.”
“Maar je moet ook zorgen voor een full lifecycle funding-strategie. Vanaf het moment dat je bij ons binnenkomt met drie mensen moet je nadenken over wat voor funding je nodig hebt om van A naar B te komen, en van B naar C. Die financiële planning ontbreekt nu bij incubators.”
“Bij Yes!Delft zitten de beste mensen op het gebied van nanotech en robotics, maar het ontbreekt nog vaak aan financiële kennis. Die ondernemers gaan ons nu veel meer voorzien van data over bijvoorbeeld cashflow en solvabiliteit. We willen daarmee ook ongelukken voorkomen, bijvoorbeeld dat een bedrijf tegen een cashflow-tekort aanloopt.”
“Daarnaast zorgen we met Yes!Funded actief voor een goede toegang tot privaat en publiek geld, zoals Eurostar en Horizon2020 (beiden Europese groeiprogramma’s, red), met bedragen die oplopen tot 2,5 miljoen euro per grant. Ik zit in de jury van SME 2 (onderdeel van Horizon2020, red.). Er zijn vier batches op jaarbasis, met per batch ongeveer duizend aanmeldingen, waarvan er 120 bedrijven worden geselecteerd. Maar er zitten relatief weinig aanvragen tussen uit Noord-Europa; gemiddeld komen zevenhonderd van de duizend aanvragen uit Zuid-Europese landen, zoals Spanje en Italië.”
In Nederland is er nog een lacune op het gebied van subsidiëring
“Dat heeft ook te maken met overheden in Zuid-Europa, die geld beschikbaar stellen voor aanvragen. Daar is een hele infrastructuur ontstaan van bedrijven die zich richten op het schrijven van aanvragen voor subsidies. In Nederland is er echt nog een lacune op het gebied van grant–writing (subsidie, red.). Daar is nog een slag te maken.”
Yes!Funded krijgt ook een aantal grant-schrijvers, te beginnen met Giovanni Pazienza, volgens Lugt één van de meest succesvolle grant-schrijvers van Nederland. Het gaat om grote bedragen; via Horizon2020 ligt jaarlijks zo’n 600 miljoen euro klaar voor groeiondernemers.
Voorbeelden van Nederlandse ondernemers die eerder scoorden met Horizon2020 zijn Sqetch, een platform voor de kledingindustrie, en BuyBay, vorig jaar goed voor een subsidie van 2 miljoen euro. Pazienza schreef onlangs de Horizon2020-aanvraag voor batterij-startup LeydenJar Technologies. Dat bedrijf van voormalige TU Delft-onderzoekers mag nu pitchen voor een jury, een groep waarvan ongeveer de helft een subsidie krijgt toegewezen.
Jullie beloven ook mee te zullen onderhandelen bij investeringen. Merken jullie dat ondernemers nu vaak het onderspit delven, en opgezadeld worden met ongunstige voorwaarden?
“We kijken mee en adviseren, want we zien inderdaad ook ongelukken gebeuren. Zoals bij een drag along–clausule, waarbij een minderheidsaandeelhouder het bedrijf kan verkopen en founders kan dwingen om met die deal mee te gaan. Ik ken die voorbeelden.”
“En ik heb als ondernemer zelf meegemaakt hoe moeilijk het is om met investeerders te onderhandelen. Dat gaat met vuistdikke contracten, terwijl je als ondernemer vooral denkt: ‘Laten we tekenen, we hebben het geld nodig’. Dan kan je 10 miljoen ophalen, maar je kan daarbij ook geforceerd worden om je bedrijf te verkopen.”
“Of: er komt een investeerder binnen die zorgt dat de oprichters ordinary shares krijgen en de investeerder zelf preference-aandelen, waardoor de macht uiteindelijk bij de investeer kan komen te liggen. Het is heel belangrijk om te zorgen dat we dat voorkomen. Dat er dienst is met ervaring, kennis en kunde op dit gebied.”
Ook niet-Yes!Delft-startups kunnen gebruikmaken van Yes!Funded. Waarom kozen jullie voor die insteek?
“Als we een kans willen maken tegen regio’s als Shanghai en Silicon Valley, moeten we echt nationaal denken. Willen we daar iets tegenover stellen, dan moeten we ons heel erg focussen op clusters en goed samenwerken. Er zijn in Nederland zevenhonderd initiatieven op het gebied van accelerating en incubating, maar die zijn allemaal regionaal. Niemand kijkt over de heg.”
We doen dit omdat we de Nederlandse economie willen helpen
“Met Yes!Delft moeten we een nationaal niveau opzoeken. Als grote incubator kunnen we ons diensten veroorloven die andere incubators niet kunnen betalen. We doen dit omdat we de Nederlandse economie willen helpen. Daar hoort ook bij dat we binnenkort een Yes!Delft-vestiging in Den Haag zullen openen. Ik heb als ondernemer in meerdere landen gewerkt, waaronder de Verenigde Staten. Je kan een Amerikaan niet uitleggen dat de samenwerking tussen Delft en Rotterdam minimaal is, terwijl het 10 kilometer van elkaar af ligt.”