Ook de Dutch Startup Association (DSA) is “onder de indruk van het ambitieuze maatregelenpakket” dat de regering vorige week onthulde. Maar de belangenbehartiger van bedrijven zoals MessageBird, Ticketswap Bunq vreest dat startups achter het net zullen vallen.
Lees ook: Startups met abonnementen lopen noodsteun mis: ‘bij ons komt de klap veel later’
Daarom vraagt DSA in een brief aan Tweede Kamerleden deze drie aanvullende maatregelen:
1. Zzp-steun verbreden naar DGA’s
Zelfstandigen kunnen bij de gemeente aankloppen voor een uitkering op bijstandsniveau voor een periode van drie maanden. Veel startups kennen echter een bv-structuur, zeker als er meerdere oprichters in het spel zijn. De DSA wil daarom dat de zzp-uitkering wordt verbreed naar een algemene ondernemersuitkering die ook voor DGA’s geldt.
2. Noodmaatregel werkbehoud ook voor startups
Om het aantal aanvragen aan te kunnen verving de regering de regeling voor werktijdverkorting (’deeltijd-ww’) vorige week door de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Daarmee kan een ondernemer die omzetverlies van minimaal 20 procent verwacht bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (van maximaal 90 procent van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies).
Veel startups maken echter nog geen omzet, merkt de DSA op, maar moeten wel loonkosten blijven betalen – terwijl nieuwe financieringsrondes uitgesteld dreigen te worden. Daarom zou de NOW-regeling ook beschikbaar moeten komen voor startups, “bijvoorbeeld voor bedrijven die een zekere mate van succes hebben gemeten aan een bepaald aantal werknemers of externe, niet-bancaire financiering”, stelt de DSA.
Daarbij zou rekening gehouden moeten worden met het feit dat sommige medewerkers, bijvoorbeeld software-ontwikkelaars, vanwege schaarste ingehuurd worden als zzp’er. “Het is van groot belang dat de startups ook deze medewerkers aan zich gebonden kunnen houden.”
3. Geef boost aan financieringsmarkt
Op financieringsgebied is het vertrouwen stevig gedaald en investering worden uit- of afgesteld, tekende TechLeap vrijdag al op in een Covid-19-rapport. DSA vreest dat hierdoor een opstopping in het systeem ontstaat, waardoor minder startups doorgroeien en waarderingen dalen. “Om startups die voorbij de eerste fase zijn goed te kunnen ondersteunen, stellen we voor te onderzoeken hoe een vehikel als Invest-NL investeringen van venture capital-ondernemingen kan steunen volgens een matching-principe.”
De rem bij deze investeringen zit er volgens de DSA nu zo sterk op “dat een sterk signaal van vertrouwen dient te worden afgegeven door de overheid, door het grootste deel van de investeringen op zich te nemen. Er dient daarbij onderscheid gemaakt te worden tussen vervolginvesteringen en nieuwe investeringen, waarbij de laatste zwaardere steun van overheid nodig zal hebben en dus een grotere factor matching op de investeringen.”
vroegefase-startups zouden vooral voldoende tijd en mogelijkheden moeten houden om een eerste product/mark-combinatie te realiseren. Daarbij ziet de DSA vooral een rol voor private investeerders, maar wel met een steun in de rug van de overheid: “Indien een goede regeling beschikbaar gemaakt kan worden dan kan een groot privévermogen worden aangesproken dat anderszins op dit moment weinig mogelijkheden kent voor rendement. Laat het dan via nieuwe initiatieven de economie in stromen. Een versnelde invoer van een ‘tante agaath / tante mona’-regeling zou hier een cruciale factor zijn.”
Noodkrediet
DSA stelt “voor zeer acute situaties” een noodkrediet voor, dat een korte periode overbrugt voordat bovenstaande initiatieven in werking treden. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld huidige kredietregelingen van RVO anders in te richten of uit te breiden.
De organisatie werkt ondertussen aan een overzicht van startups die snel kunnen helpen bij het bezweren van de coronacriss, zoals met de ontwikkeling van beademingsapparatuur. Die startups wil DSA in contact brengen met overheden en grote bedrijven om resultaten te versnellen.