Investeerder Deep Nishar beheert voor zijn werkgever, de Japanse telecomreus Softbank, een investeringsfonds van 100 miljard dollar. Zijn focus: “Grote markten, amazing teams en rendement voor onze investeerders.”
De geboren Indiër investeert in opdracht van Softbank-oprichter Masayoshi Son, die tijdens zijn studie in de VS verliefd werd Silicon Valley en een eigen investeringsfonds besloot op te tuigen. Dat fonds wordt behalve door Softbank zelf gevuld met kapitaal uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, en techbedrijven zoals waaronder Apple, Qualcomm and Sharp.
Softbank investeerde de afgelopen 20 jaar in zo’n 1.200 bedrijven. Veel daarvan bestaan nog, zegt Nishar, en dat zorgt voor een “zeer krachtig ecoysteem” voor de lucky few die toegelaten worden tot Softbanks investeringsportfolio.
WeWork
Nishar reist continu de wereld over om te smijten met kapitaalrondes van minimaal 100 miljoen (Picnic zou net in aanmerking komen). Zoals eind vorige maand, toen er 4,4 miljard werd overgemaakt naar WeWork, amper twee weken later gevolgd door een iets bescheidener rondje van 1 miljard voor sportmerchandise-verkoper Fanatics. Volgens de geruchtenmolen aast Softbank op een aandeel in Uber, ter waarde van 10 miljard.
Mijn naam ‘Deep’ is wel passend
Tussen die kapitaalrondes door streek Nishar woensdag neer op het podium van CapitalFest in Amsterdam. Softbanks Vision Fund heeft ‘diepe zakken’, kondigt de presentatrice Nishar aan, die daarop gevat reageert dat hij met zijn naam de ideale kandidaat was als managing director. “Voor een fonds met deep pockets is de naam ‘Deep’ wel passend.”
Vision Fund investeert in tamelijk uiteenlopende bedrijven, van co-working– en taxidiensten tot chat-app Slack en fintechbedrijf SoFi. Maar het is geen kwestie van ongericht met miljarden strooien, benadrukt Nishar. Zijn fonds trekt de portemonnee voor bedrijven die inhaken op ‘exponentiële groeitrends’.
Exponentiële trends
Nishar wijst op de bekende wet van Moore, waardoor rekenkracht de afgelopen decennia elke twee jaar verdubbelde. “Dat heeft onze manier van leven totaal veranderd, van de lichten hier om ons heen, tot de computers op ons werk en de telefoons in onze zak. De chipindustrie stevent dit jaar af op een markt van 400 miljard dollar, maar de totale waarde is eigenlijk groter. Probeer maar eens zonder telefoon te leven. Ik ben nu tien dagen onderweg en doe alles mobiel. Stel je voor dat ik mijn telefoon kwijtraak.”
Maar naast Moore’s Law is er volgens Nishar een nieuwe exponentiële wet, die nog meer impact op ons dagelijks leven zal hebben: de dalende kosten van het ontrafelen van het menselijke DNA. De kosten daarvan zakten van 100 miljoen 20 jaar geleden naar momenteel 1000 dollar. Binnen afzienbare tijd kost het uitschrijven van iemands DNA nog maar 100 dollar, voorziet Nishar.
Test
Hoe lager dat bedrag, des te groter de impact. Nishar wijst op de test voor zwangere vrouwen in de VS, die dankzij een nieuwe test alleen nog maar een paar milliliter bloed hoeven in te leveren. “Vijf jaar geleden moest je nog een naald in de buik van de moeder steken, behalve dat het pijnlijk is, levert dat ook onbetrouwbare resultaten op.” Iets luchtiger zijn nieuwe – composteerbare – schoenen van Adidas die gemaakt zijn van syntethische spinnenrag.
Om in te haken op die DNA-trend stak Vision Fund geld in biotechbedrijven zoals Guardant Health (360 miljoen), Zymergen (160 miljoen) en 10X Genomics. Dat zijn bedrijven die enorme markten proberen te veroveren, waarbij de grote bedragen en de lange adem van Vision Fund goed van pas komen. “Zeker bij genomics en fintech geldt: wanneer je de grote bestaande bedrijven wil disrupten heb je veel kapitaal nodig.”
Kleinere investeringen zouden daarnaast simpelweg onwerkbaar zijn, licht Nishar toe. “We hebben 100 miljard, wat bijvoorbeeld zou neerkomen op 10.000 investeringen van 10 miljoen. Dat is praktisch lastig te managen. Onze bedrijven moeten al wat verder zijn, omzet hebben en hun product market fit hebben gevonden.”
Mensen
Maar naast die grote trends en bedragen draait het investeringsproces van Vision Fund uiteindelijk ook om de mensen en de teams die iets nieuws bouwen, zegt Nishar. “We beginnen met grote thema’s, bedrijven die die white spots disrupten. Waar je miljarden aan waarde kan creëren. Het tweede aspect is het team. Vooral in een early stage-bedrijf zijn geweldige oprichters en team belangrijk.”
Jack Ma is een van onze beste investeringen tot nu toe
“Kijk bijvoorbeeld naar Jack Ma. Dat is een van onze beste investeringen tot nu toe. Ons werk bestaat eruit om deze mensen te voorzien van kapitaal zodat founders verder kunnen zonder dat ze zich continu zorgen hoeven te maken over financiering.”
Er gaat bijna geen week voorbij zonder een grote investering van Softbank, maar Nishar stelt desgevraagd dat hij niet bang is dat hij bijdraagt aan een oververhitte markt en te hoge waarderingen. “Wij zoeken rendement. Bij de eerste 3 miljoen voor Facebook verklaarden mensen de investeerder ook voor gek.”
Hij wijst op een ‘mismatch’ bij het beoordelen van – potentieel – wereldveroverende bedrijven. “De meeste mensen denken dat bedrijven lineair groeien. Maar goede bedrijven groeien exponentieel.”