Met StartupFest Europe wil StartupDelta, de startup-tak van het ministerie van Economische Zaken, Nederland op de kaart zetten als epicentrum voor Europese startup-scene. Met kapitaal als insteek worden er dit jaar onder meer 300 internationale investeerders naar Nederland gehaald.
In aanloop naar het event (25 tot en met 28 september) voelt StartupDelta-aanvoerder Constantijn desgevraagd “een gezonde spanning”. “Het begint nu allemaal bij elkaar te komen.”
7 vragen aan de fresh prince, die Neelie Kroes een jaar geleden opvolgde als special envoy:
Wat is er dit jaar anders dan bij de eerste editie?
“We doen het nu samen met Amsterdam Capital Week. Een ander verschil is dat we vorige keer een kernprogramma hadden, waarbij we ons daaromheen openstelden voor mensen die wilden aanhaken met eigen events.”
“Daardoor bereikten we ongeveer 36.000 mensen, met in totaal 30 events. Dit jaar is het meer gefocust. Met een paar samenwerkingen met partijen die in verschillende domeinen een belangrijke positie innemen, zoals Shell en BMW die samenwerken op het gebied van mobiliteit.”
“Het belangrijkste doel is om startups een kans te geven zich te presenteren aan, en in gesprek te gaan met corporates. Er is geen event of speler die meedoet zonder die link.”
“Mijn oproep aan bedrijven die overwegen of ze willen komen is dat ze goed nadenken over wat ze nodig hebben. Zoeken ze naar corporate klanten, of investeringen? Kom dan vooral. Ik denk dat we een mooi aanbod voor ze kunnen bieden.”
Wat is het belangrijkste doel van StartupFest?
“We willen laten zien dat Nederland een plek is waar je goed en makkelijk zaken kunt doen. Om Nederland relevant te maken moet je openstaan voor een grote groep. We presenteren het daarom als een event waar Europese startups welkom zijn, voor wie Nederland een uitvalsbasis zou moeten worden.”
“De dealflow moet ook groter zijn dan Nederland; gespecialiseerde fondsen willen meer spreiding en keuze dan alleen Nederlandse startups.”
“Het aantrekken van nieuwe vestigingen is niet de hoofddoelstelling. Het gaat om prettig zaken doen, een plek waar je talenten, klanten en geld kunt vinden en een land waar corporates openstaan voor samenwerking met startups. Daarvoor moeten we vraag en aanbod bij elkaar brengen.”
Je wilt mensen tegenkomt waar je echt wat aan hebt
“Bij StartupFest leg je relevante contacten die je anders niet zou leggen. Web Summit is bijvoorbeeld te groot, het is zinvoller om het wat kleiner te doen. Zodat je de mensen tegenkomt waar je echt wat aan hebt.”
Is het aantal echt grote, bekende sprekers zoals Tim Cook en Eric Schmidt daarom dit jaar daarom minder?
“Die grote sprekers heb je nodig om bekend te worden, om mensen te trekken en om te zorgen dat je serieus wordt genomen. Wij wilden de disruptors en die waren er. Die grote namen spreken weliswaar een groot publiek aan, maar uiteindelijk heb je daar als startup minder aan.”
“Dit jaar hebben we veel mensen die over het geld gaan, zoals managing director van SoftBank Deep Nishar. Die is verantwoordelijk voor Softbanks Vision Fund, het fonds van 100 miljard dollar van Softbank-oprichter Masayoshi Son. En we hebben Steve Ellis, managing partner van social impact fonds The Rise Fund (2 miljard, red.), van onder meer Marc Benioff en Bono. Dit zijn mensen die direct relevant zijn voor onze doelgroep.”
Vorig jaar stond Travis Kalanick op het podium bij StartupFest, dit jaar raakte hij opspraak. Kijkt u daardoor anders naar de sprekers die worden uitgenodigd?
“Kalanick is nog steeds een charismatisch spreker en hij heeft een fantastisch bedrijf opgezet. Maar blijkbaar is er in Silicon valley een cultuur die af en toe heel vrouwonvriendelijk is.”
“Dave Mclure (500 Startups, red.) heeft ook afgezegd, nadat hij in opspraak raakte. Het is relevant dat we dit onderwerp benoemen. Maar je kan niet weten of sprekers volgende jaar ook een probleem hebben.”
We vinden dat we nog steeds te weinig vrouwen hebben
“Het aantrekken van vrouwelijke sprekers blijft een uitdaging. We zijn er veel mee bezig geweest, en ook Neelie Kroes (voorganger van Constantijn, red.) heeft er hard aan gewerkt. Maar we vinden dat we nog steeds te weinig vrouwen hebben.”
“We geven de Inspiring Fifty, van Janneke Niessen, daarom een prominente plek. Hoopgevend is dat je bij de technische studies, in Delft bijvoorbeeld, een enorme toename van vrouwen ziet.”
“En als ik rond kijk op mijn werkplek B.Amsterdam, dan zie ik dat 50 procent van de mensen uit vrouwen bestaat. Dan heb ik niet het gevoel dat het een mannencultuur is.”
We worden momenteel bedolven onder het nieuws over cryptovaluta en Initial Coin Offerings (ICO’s). Ligt daar een volgende kans voor Nederlandse ondernemers?
“Dat kan een goede manier zijn om funding op te halen. Maar ik vind het nog best lastig om daar iets zinnigs over te zeggen. Wat voor waarde vertegenwoordigt het? Het is allemaal grotendeels gebaseerd op vertrouwen en reputatie.”
We zijn die discussie nog niets eens begonnen, terwijl er al miljarden in omgaan
“We zijn die discussie nog niets eens begonnen, terwijl er al miljarden in omgaan. Er zijn nu zoveel ico’s en cryptovaluta. Tegelijk zie je dat door een ingreep in China, (waar ICO’s nu aan banden worden gelegd, red.) de waarde van sommige cryptovaluta ineens met 20 procent dalen. Dan zie je hoe volatiel het allemaal is.”
“Ik heb dus nog geen klip en klaar antwoord op of dit een duurzaam model is voor financiering. Maar dat we moeten zoeken naar nieuwe modellen is zeker. Het venture capital-model is voor veel bedrijven lastig, omdat opschalen bijvoorbeeld langer duurt.”
Heeft u al dingen zien veranderen sinds u een jaar geleden aantrad als startup-ambassadeur?
“Ik zie op alle fronten vooruitgang. Er zijn mooie initiatieven bijgekomen, zoals eind vorige maand Project A, om wereldwijd tech-talent naar Amsterdam te halen.
“Er is meer kapitaal beschikbaar, universiteiten zijn beter aangehaakt en we ondersteunen internationalisering beter. Anderhalf jaar geleden waren er 2 startups op CES in Las Vegas, de komende editie zijn het er 65.”
“Toen ik aantrad hadden mensen het gevoel dat startups een hype zijn. Nu zijn we een stuk verder in wat het dan wél is. Het gaat om ondernemerschap, groeien en innovatief zijn. En niet alleen maar om ‘hipsters’.”
“Let wel, mensen die besluiten om te gaan ondernemen en risico’s te nemen, vind ik sowieso dappere mensen. Maar daar hoef je nog geen programma zoals StartupDelta voor op te zetten.”
Zou u zelf een goede investeerder zijn?
“Het hangt ervan af waar je in investeert. In de vroege fase zou ik zeker geen goede investeerder zijn. Er zijn dan zoveel factoren die bepalen of een bedrijf het goed doet. Ik heb zoveel bedrijven gezien met goede technologie en mensen, maar als je helemaal in de beginfase zit, is het lastig inschatten of iets succesvol wordt.”
“Early stage-investeren is het spel van de getallen. Als je in 3 startups investeert is de kans groot dat je 3 keer je geld verliest. Maar wanneer je het met 100 startups doet is de kans op succes groter, dat is het model waarop je met vc echt geld kan verdienen. Maar ja, daar heb ik het geld niet voor.”
Zie ook: Financiering nodig? Dit canvas maakt je ‘investor ready’