1. Swapfiets naar de 100.000 gebruikers
Wie ze eenmaal heeft gespot, ziet ze overal: fietsen met een felblauwe voorband. Je kunt ze niet kopen, maar op abonnementsbasis afnemen bij Swapfiets. Voor 15 euro per maand heb je een gloednieuwe fiets inclusief onderhoud. Het bedrijf is in 2014 opgericht door Dirk de Bruijn, Richard Burger, Steven Uitentuis en Martijn Obers en telt inmiddels 50.000 klanten in Nederland, België en Duitsland. In een interview met RetailTrends zegt Swapfiets dit jaar nog het aantal klanten te willen verdubbelen en komende week met de eerste vestiging in Denemarken te starten. “We weten wel dat het goed is om nu heel snel te groeien, omdat je op die manier veel schaalvoordelen bereikt.”
Lees ook: Zo ging Swapfiets in één jaar tijd van 150 naar 50.000 klanten
2. Mandemakers steekt 180 miljoen in vastgoed
Van keukenkoning naar vastgoedmagnaat: Ben Mandemakers heeft deze zomer voor 180 miljoen euro aan stenen gekocht van de Hongaars-Amerikaanse hedgefondsbelegger George Soros. Quote meldt dat het investeringsvehikel van de ondernemer, DM Equity, een groot aantal woningen van het bedrijf QSP Ess overneemt. Eerder dit jaar nam Mandemakers ook een minderheidsbelang in Sprout Challenger Stella Fietsen. Mandemakers bouwde zijn keukenimperium vanuit de garage van zijn ouders in Kaatsheuvel uit tot een bedrijf met 5500 medewerkers. Waar de plotselinge interesse in vastgoed vandaan komt, is niet bekend gemaakt.
3. Thuisbezorgd-concurrent DoorDash gewaardeerd op 4 miljard dollar
De Amerikaandse bezorgstartup DoorDash heeft in een nieuwe investeringsronde 250 miljoen dollar opgehaald. De Thuisbezorgd-concurrent die voorlopig nog enkel actief is op de Amerikaanse markt is daarmee gewaardeerd op 4 miljard dollar. DoorDash is in 2013 opgericht door Stanfordstudenten Andy Fang, Stanley Tang and Tony Xu. In een reactie zeggen de oprichters dat ze niet op zoek waren naar nieuw kapitaal – het drietal heeft vijf maanden geleden nog 535 miljoen dollar opgehaald – maar dat het gebruikt zal worden om de groei van het bedrijf te versnellen. DoorDash groeide het afgelopen jaar met 250 procent en introduceerde een abonnementsdienst waarmee je voor 9,99 dollar per maand geen bezorgkosten betaalt.
4. Arianna Huffington geeft Elon Musk spoedcursus ‘effectief ondernemen’
Het zal je niet ontgaan zijn dat Tesla-oprichter Elon Musk het zwaar heeft: in een interview met de New York Times geeft de oud-Paypal-eigenaar toe niet meer te slapen zonder slaapmiddelen en regelmatig werkweken te maken van 120 uur waardoor hij zijn kinderen niet ziet. Vriendin en mede-ondernemer Arianna Huffington kroop daarom in de pen om een sterk betoog te maken waarom Musk het rustiger aan moet doen: “Je gebruikt je energie op een verschrikkelijk inefficiënte en onverstandige manier. Je komt niet naar Mars als je de wetenschappelijke principes van het menselijk lichaam niet erkent.” Als goedmakertje wil Huffington graag zijn volgende verjaardag voor Musk regelen, zijn 47ste verjaring bracht hij alleen door op het hoofdkantoor van Tesla.
Lees ook: Dit advies heeft Arianna Huffington voor Elon Musk
5. Deliveroo zet streep door Duitse steden
Meer nieuws uit voedsel-bezorgland: Deliveroo stopt met zijn dienst in 11 Duitse steden waaronder Hannover, Dortmund en Stuttgart. Het bedrijf wil zich – onder druk van concurrenten Takeaway-dochter Lieferando en Delivery Hero – focussen op grote steden als Hamburg, Berlijn, München en Frankfurt. Delivery Hero maakte afgelopen week bekend dat dochter Foodora stopt in Nederland. Deliveroo zegt tegen het FD niet van plan te zijn om in Nederland te consolideren en dat het profiteert van de restaurants die zich nu bij van oorsprong Britse startup willen aansluiten. Ondanks controverse over contractvormen krijgt het bedrijf maandelijks 2000 aanmeldingen binnen van aspirant-koeriers.
6. En dan dit: Zweeftechnologie moet rugzak vernieuwen
Suspended Load Technology, zo noemt het Amerikaanse bedrijf Lightning Packs de gepatenteerde technologie achter zijn ‘zweefrugzak’. Doordat de tas los zweeft van de rugsteun zou dit 86% van de belasting verminderen, ideaal voor lange wandeltochten of luie stedelingen. De video’s die het bedrijf uitbrengen zijn veelbelovend, binnenkort start de Kickstarter-campagne.
Quote van de dag
Tot zover de Sprout update van maandag 20 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.