Kijk je naar alle aandacht voor de ondernemersverhalen van Musk, dan zou je zowat het woord ‘Muskomania’ kunnen introduceren. Vrijwel iedere dag lijkt er spraakmakend nieuws te zijn rondom de excentrieke ondernemer uit Californië. Hij komt met vernieuwende ideeën – de Hyperloop, de zonneceldakpannen – of haalt het nieuws door zijn ongezouten mening te geven op Twitter. Zo ontstond een fittie tussen Musk en Mark Zuckerberg over de grootte van de impact van AI op ons leven, waarbij Musk in tegenstelling tot Zuckerberg robots als bedreiging voor de mens ziet.
Hoe het ook zij, Musk is een onnavolgbare ondernemer, die het voor elkaar weet te spelen om tegelijkertijd in veel industrieën als vernieuwende speler op het toneel te verschijnen. Of hij al deze branches daadwerkelijk zal disrupten, zullen we pas over enkele jaren weten. Zeker is wel dat Musk een onmeetbaar grote dosis energie heeft om deze sectoren te vernieuwen.
Databedrijf CB Insights maakte een lijst met acht branches waarin Musk een ontwrichtende rol speelt. Wij zetten ze voor je onder elkaar.
1. Energie
Of het nu gaat om zijn zonneceldakpannen of de elektrische auto’s van Tesla, Musk speelt een ontwrichtende rol op het toneel van de energie. Een elektrische auto leek lange tijd een futuristisch idee, maar voorvechter Musk heeft het idee nu mainstream gemaakt. De grote corporate autobedrijven volgen inmiddels Musks voorbeeld.
2. Auto’s
Of het nu gaat om elektrische, autonome of technologisch verbluffende auto’s, Musk biedt het allemaal met Tesla. Wie in San Francisco de weg op gaat, ziet vroeg of laat een Tesla zonder bestuurder achter het stuur. Musk moedigt het bovendien aan voor Tesla-gebruikers om hun wagen te verhuren als zij deze niet gebruiken. Ook de deeleconomie draagt hij daarmee een warm hart toe.
3. Telecommunicatie
Met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX wil Musk niet alleen Mars koloniseren, hij wil de wereld ook voorzien van breedband-internet. Het is Musks voornemen om vele satellieten de ruimte in te schieten om op deze manier internetverbinding mogelijk te maken. Dat zien we KPN nog niet doen.
4. Transportatie
Vergeet de stoptrein naar huis, Musk denkt dat het allemaal veel sneller kan. Met de Hyperloop wil hij reizigers supersnel van punt A naar B brengen. 13 minuten van Amsterdam naar Eindhoven en een half uurtje van Washington DC naar New York. Ter vergelijking: laatstgenoemde trip duurt nu nog 6 uur.
5. Infrastructuur/tunnels
Toen Musk voor de zoveelste keer vast zat in het verkeer van Los Angeles was hij het zat. Hij kwam daarom met een revolutionair idee: wat als we het verkeer onder de grond verplaatsen? Met The Boring Company heeft Musk een manier gevonden om goedkoper te boren dan concurrenten. Als hij er daadwerkelijk in zal slagen het verkeer onder de grond te krijgen, houden we veel ruimte over in steden. Al helemaal in dat drukke Los Angeles.
6. Ruimtevaart/ vliegindustrie
Musk wil ruimtetoerisme mogelijk maken met vluchten naar Mars. Met SpaceX werkt hij aan shuttles waarmee dit mogelijk moet worden. In tegenstelling tot concurrenten werkt Musk op een zeer efficiënte en kostenbesparende manier. Op deze wijze wil hij ook de vliegindustrie goedkoper maken.
7. AI
Musk is bang voor artificial intelligence (AI). Hij stelt dat de techniek toegepast bij robots in de toekomst kan leiden tot een oorlog tussen mensen en robots. Toch houdt hij zich zelf ook druk bezig met AI, om zijn producten zo innovatief mogelijk te laten worden. Maar dan wel AI met een gedachte.
8. Zorg
Kunnen we ooit nog bijblijven met de robots? Musk denkt van wel. Met Neuralink wil hij de hersenen van mensen direct koppelen aan computers, om zo slimmere mensen voor de toekomst te kunnen creëren. We are the robots.