25 jaar werkte Minderhoud voor corporate bedrijven als Shell en Delta Lloyd, maar ze raakte er naar eigen zeggen wat “afgestompt” door. Steeds als ze van baan veranderde, was de omgeving anders, maar het werk bleef – doorgaans – hetzelfde.
In 2009 trok ze de stoute schoenen aan en nam ze ontslag. Minderhoud deed een opleiding voor coaching en counceling en begon als zelfstandig carrièreadviseur. Vandaag verschijnt haar boek Van werknemer naar ondernemer, waarin ze uitlegt hoe iedereen ondernemer kan worden.
Waarom zou je ondernemer moeten worden?
“Laat ik duidelijk zijn: ik zeg niet dat iedereen het moet doen, maar dat iedereen het kán. De vrijheid van het ondernemerschap trekt veel mensen aan, maar zij zien vooral beren op de weg. Het grootste obstakel is dat je als ondernemer geen vast inkomen hebt. Veel mensen hebben wel een businessidee, maar laten zich afschrikken door de onzekerheden. Door de verzorgingsstaat met zijn vaste contracten en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn we verwend geworden, maar deze verzorgingsstaat is aan het verdwijnen.”
Zo erg is het toch ook weer niet? Je kunt nog steeds een vast contract krijgen bij een werkgever.
“Maar er zijn steeds minder vaste banen. Nu ben je blij als je een halfjaarcontract krijgt, terwijl je in het verleden na twee maanden proeftijd al een vaste baan kreeg. Als ondernemer neem je het heft in eigen handen.”
Zie ook: de side hustle: ondernemen naast je gewone baan
Toch hangt er nog steeds een negatieve connotatie rondom het ondernemerschap, schrijf je in je boek. Van gladde jongens met puntschoenen in maatpakken en dames in grijze mantelpakken.
“Er zijn inderdaad veel vooroordelen over ondernemers. Mensen vormen er een beeld over, terwijl ze het nog nooit zelf hebben gedaan. Ze bedenken niet dat je ook circulair kunt ondernemen en iets met duurzaamheid kunt doen.”
Hoe haal je die vooroordelen weg bij mensen?
“Je moet er in ieder geval voor zorgen dat mensen niet meer bang zijn voor de onzekerheden van het ondernemerschap. Stel dat je een vaste baan hebt, dan kan het bedrijf waar je voor werkt alsnog volgend jaar failliet raken. Je kunt je baan dus zo kwijtraken. Dat is dus geen zekerheid, maar een schijnzekerheid.”
“Toch moet je met volle overtuiging aan het ondernemerschap beginnen. Stel dat je bent ontslagen en je wordt ‘dan maar’ ondernemer, dan lukt het misschien minder snel. Uiteindelijk gaat ondernemerschap om het uiten van creativiteit.”
Wat als je al tien jaar bij een corporate werkt en je je vastgeroest voelt. Hoe kun je dan alsnog de creativiteit hervinden?
“Praat er met anderen over, raad ik aan. Er zijn veel professionals die je kunnen helpen, maar ook andere ondernemers kunnen met waardevolle tips komen. Ik ben zelf ook begonnen, omdat ik moet werd in mijn werk. Ik had 25 jaar voor corporates als Shell en Delta Lloyd in vermogensbeheer gewerkt, maar wilde wel eens wat anders. Uiteindelijk ben ik ondernemerscoach geworden.”
In die wereld zit veel geld. Stel dat je bij een theater werkt, maar voor jezelf wilt beginnen. Je komt dan terecht in de creatieve sector, met weinig geld. Zou je het ondernemerschap ook dan aanraden?
“Dat is een mooi voorbeeld. Coaching is niet zo populair in de wereld waarin ik werkte, dus ik heb nauwelijks ingang in de financiële wereld kunnen vinden. Ik werk bijna alleen maar voor particulieren. Probeer dus creatief te zijn. Stel dat je in een theater werkt, dan kun je die ervaring misschien ook inzetten voor het bedrijfsleven.”
Heeft iedereen het in zich om ondernemer te worden? Niet iedereen kan toch omgaan met de stress van het ondernemerschap?
“Iedereen kan het leren. Ik vind het een vaardigheid. Zolang je een bepaald leervermogen hebt, lukt het. Ondernemers zitten ook in alle lagen van de bevolking. Je moet het gewoon doen. Het is geen rocketscience.”
“Voor de industrialisatie hadden we veel meer kleine ondernemers, met hun ambachten en gilden. Toentertijd was het noodzaak, terwijl mensen het nu lijken te zijn afgeleerd door de grote corporates.”