In samenwerking met 7 Ditches TV
Voor de Markthal (inclusief ook 228 appartementen) werd “een verloren stuk stad” gekozen, vertelt Van Lier. “Het was de wens van de gemeente om dat een boost te geven.”
Een belangrijkste verschil met een concept als dat van de Foodhallen in Amsterdam is dat dat vooral een horecaconcept is, terwijl de Markthal ook ruimte biedt aan versondernemers. “Wij zijn niet een plek om alleen te lunchen en dineren, maar ook een plek waar je producten kunt kopen.”
In totaal zijn er in de Markthal 60 ondernemers actief, die samen 96 kramen uitbaten. In de “plint” van het gebouw zit de meer traditionele horeca, zoals eeen Chinees restaurant en kookwinkel Habitas. Op het ondergrondse niveau hebben onder meer een supermarkt en een drankhandel hun intrek genomen.
Ultrakorte huur
Voor de vaste plekken is er een wachtlijst, vertelt Van Lier. Maar er is ook ruimte voor ‘ultrakorte’ contracten; een voorbeeld is de Deense overheid, die onlangs voor 3 weken een plek huurde om Deense producten te etaleren.
Opvallend is ook het gebruik van verschillende huurprijzen voor dezelfde hoeveelheid vierkante meters. “Omdat we weten dat een bepaalde categorie ondernemers niet in staat is om de huur te betalen die een collega betaalt”, zegt Van Lier. Bijvoorbeeld een groente- en fruitverkoper, wiens businessmodel “wat dunner is” dan bij een horecabedrijf. “Daar houden we rekening mee.”
Zie ook:
Mascolori: schoen als inhaker op de Markthal
Jamie Oliver komt naar Markthal Rotterdam
Foto: Tom Roeleveld | CC BY-NC 2.0