Je kent het vast wel, het sollicitatiegesprek loopt ten einde en iemand van het bedrijf waar je misschien gaat werken vraagt of je nog iets van hen wilt weten. De tijd is beperkt, dus grote kans dat je iets stamelt als ‘Hoe is de sfeer op kantoor eigenlijk bij jullie?’ Kortom: hoe zit het met de bedrijfscultuur? Zeker als je gaat voor een managementbaan is dat belangrijk om te weten. Het bepaalt in grote mate of je succesvol èn gelukkig kunt worden op je nieuwe plek.
‘De kans is levensgroot dat je op zo’n vraag naar de sfeer een behoorlijk vaag antwoord krijgt. Stel hem dus liever niet’, zegt Karen Eber, ceo van de Eber Leadership Group, een bekende Amerikaanse talentcoach, consultant en TedX-spreker. ‘De man of vrouw aan de andere kant van de tafel zal waarschijnlijk een verhaal houden over vertrouwen, samenwerken en transparantie. Maar dat zegt je niks over de manier waarop mensen ieder dag met elkaar omgaan.’
Is er een match?
Bereid dus gedetailleerde vragen over de bedrijfscultuur voor als sollicitant. En zorg als sollicitatiecommissie dat je daarop de antwoorden hebt. Op die manier kun je van beide kanten bepalen of er een goeie match is. Niet alleen op basis van iemands CV of ervaring, maar op basis van inzicht in ‘hoe iemand in de wedstrijd zit’. Terwijl je als potentiële nieuwe collega beter kun inschatten of je uiteindelijk bij dit bedrijf wil werken.
Eber bedacht tien vragen, die je zeker niet allemaal moet stellen. Pik er een of twee uit, en wellicht dat je er nog een kunt stellen in een volgende ronde, als die er komt. Ze kunnen je iets verklappen over de houding van je baas waarvan hij of zij zichzelf misschien niet eens bewust is. Ze kunnen je iets zeggen over de verhoudingen binnen een managementteam of over hoe er met jou als werknemer wordt omgegaan.
Een van deze vragen MOET je stellen tijdens je sollicitatiegesprek:
# Kunnen jullie iets noemen waar jullie als bedrijf supertrots op zijn?
Hier moeten de mensen aan de andere kant van de tafel snel een antwoord op kunnen geven. Lukt dat niet, dan is het bedrijf blijkbaar niet goed in het vieren van de geboekte successen. Of de leiding is niet in staat de positieve ontwikkeling die mensen of afdelingen hebben gemaakt te onderkennen.
# Schakelt iedereen helemaal uit als hij/zij met vakantie gaat?
Als de baas of je collega-MT-leden dit niet doen, moet je er rekening mee houden dat je in de toekomst midden in je vakantie gebeld wordt. Prima, als je dat geen probleem vindt. Maar het zegt wel iets over de ruimte voor privétijd die je kunt claimen.
# Kunnen jullie iets vertellen over een recent conflict binnen het bedrijf of over een kwestie waar grote verdeeldheid over was?
In ieder team zijn er aanvaringen, het hoort erbij als je creatief en innovatief wil ondernemen. ‘Zeggen ze aan de andere kant van de tafel dat er nooit conflicten zijn, laat dat dan een waarschuwing zijn’, zegt Eber. ‘Het kan betekenen dat je toekomstige baas tegenspraak niet duldt. Of dat hij of zij lastige discussies uit de weg gaat, terwijl die juist nodig zijn om tot betere resultaten te komen.’
# Is er de laatste tijd iemand in jouw team gepromoveerd naar een hogere functie?
Als een collega-manager hier geen voorbeeld van kan geven, vraag dan waarom dat niet is gebeurd. Eber: ‘Het is op zich niet gek als een leidinggevende geen recente voorbeelden heeft. Maar het kan je duidelijk maken hoe je nieuwe collega naar zijn of haar rol kijkt. Zet die zich in voor de ontwikkeling van de teamleden, of wordt dat eigenlijk niet echt verwacht?’
# Hoe ziet de ideale persoon voor deze functie er volgens jullie uit?
Dit is een prima vraag om erachter te komen wat ze bij het bedrijf belangrijk vinden qua vaardigheden, kennis en gedrag. Leden van de sollicitatiecommissie zullen je met hun antwoorden meer inzicht geven in wat ze precies van je verwachten. Hierdoor kun jij beter bepalen of je daaraan wel kunt of wilt voldoen.
# Vertel eens hoe de laatste vergadering ging (als je gaat voor een managementbaan)?
Duikt iedereen meteen op de agenda? Of gaat er ook iets sociaals aan vooraf? Wisselen managers onderling persoonlijke ervaringen uit, of blijft alles superzakelijk en to the point?
# Wat doen jullie om jezelf verder te ontwikkelen?
Als je toekomstige baas of je toekomstige collega-managers vertellen dat ze veel lezen, podcasts luisteren, een mentor of coach hebben of een opleiding volgen is de kans groot dat ze ook veel doen aan de ontwikkeling van hun team. Valt het allemaal een beetje tegen met die zelfontwikkeling, vraag dan hoe dat komt. Als het antwoord is dat ze er te weinig tijd voor hebben, dan kun je ervan uitgaan dat ontwikkeling bij dit bedrijf geen prioriteit heeft.