Adjiedj Bakas (1963) kent het belang van een goed voorkomen. De man met de optimistische blik vooruit houdt van kleur, Italiaanse zwier en lichte provocatie.
Pak: Oger
“Ik sta vaak op het podium, ben dan altijd strak in het pak. Ik kan mijn verhaal natuurlijk ook wel in shorts vertellen, maar dan komt het minder sterk over. Ik volg de mode wel, maar hoef er niets mee. Als pakken met korte jasjes ineens in zijn, zal ik die nooit dragen.
Mijn maatpakken worden gemaakt door Oger. Zij kennen m’n handicaps en weten van welke stof ik houd.
Ik kies vaak voor stoffen die weinig mannen aandurven. Mijn voorkeur gaat wel uit naar donkere pakken. Daarbij kies ik altijd voor fleurige dassen en sokken.”
Das: Duchamp
“Mijn dassen komen uit Londen, van het merk Duchamp. Het zijn zeer uitgesproken dassen, nogal flashy in kleur en dessin. De meeste mannen vinden ze te heftig.
Behalve met een das zie je mij ook altijd met een pochet. Net als van mijn dassen heb ik ook hiervan een zeer ruime en uitbundige collectie. Op de bühne kun je nu eenmaal meer dan bijvoorbeeld in de finance. Sterker: het wordt van je verwacht.”
Overhemd: Oger
“Mijn overhemden komen, net als mijn pakken, van Oger. Ze laten ze speciaal voor mij maken. Meestal zijn ze wit, anders wordt het te veel een circus.”
Accessoires: Roel Bakker
“Als man ben je beperkt in je accessoires. Ik draag altijd m’n trouwring en heb veel horloges, zoals een 100 jaar oud zakhorloge dat ik heb laten vermaken tot polshorloge. Zoiets levert gauw aanspraak op en dat is ook de bedoeling. Ik heb daarnaast zo’n zestig manchetknopen, vele daarvan heb ik zelf laten maken.
Mijn goudsmid, Roel Bakker, komt aan huis. Van diamanten uit een erfenis maakt hij dan iets bijzonders. Ik houd van grapjes. Maar ook van een beetje provoceren En het werkt. Wat is het leven als je geen grapjes kunt maken. Boring!”
Schoenen: Moreschi
“Mijn schoenen zijn handgemaakt, Italiaans en altijd puntig. Een ramp voor je voeten, maar naar dit model gaat nu eenmaal mijn voorkeur uit. Ik houd bijvoorbeeld van Moreschi, zeer uitgesproken schoenen. Als ik in Milaan moet zijn, wordt een bezoek aan de Moreschi-winkel speciaal door mijn assistent ingepland. De rustiger modellen vind ik in hun winkel in Brussel. Vaak sta ik op het podium met chefkok Pierre Wind, die voor mijn volgende boek The Future of Food het voorwoord schreef. Hij maakt van zijn schoenen ook een feest, bijvoorbeeld door schoenen met zebraprint te dragen. We delen een enthousiasme voor schoenen en wisselen graag informatie uit.”
>> Dit artikel komt uit MT Magazine. Abonnement?