Bedrijven en verzekeraars die een geschil hebben, kunnen dat van nu af aan ook voorleggen aan een Haags tribunaal. Het nieuwe, internationale Prime Finance tribunaal, dat vandaag de deuren opent, doet uitspraak in conflicten over ingewikkelde financiële producten.
Het tribunaal zal bijvoorbeel een oordeel vellen in geschillen over derivaten, effectenhandel en rommelhypotheken. Het tribunaal beschikt daartoe over een panel (P.R.I.M.E. staat voor 'Panel of Recognised International Market Experts') van zo'n honderd rechters en financieel-juridische experts, die gespecialiseerd zijn in de gecompliceëerde regelgeving op dit gebied.
Volgens Prime Finance voorziet het in een grote behoefte omdat normale rechters financiële zaken vaak complex vinden en soms tegenstrijdige uitspraken doen. Het tribunaal denkt dat het zelfs slechts een kwestie van tijd is voor de eerste zaak rond de Europese schuldencrisis wordt aangedragen.
Bemiddeling
Het tribunaal houdt zitting in het Vredespaleis en is qua werkwijze te vergelijken met het Internationaal Gerechtshof dat bemiddelt bij geschillen tussen staten. Om een zaak in behandeling te nemen, vereist het tribunaal de instemming van beide partijen. Door hun conflict voor te leggen aan Prime Finance besluiten die partijen dan om zich beiden neer te leggen bij de uitspraak van het tribunaal. Mogelijk kunnen in de toekomst ook consumenten zaken aandragen.
Het stond niet van tevoren vast dat Den Haag als zelfbenoemde juridische hoofdstad van de wereld het tribunaal ook zou krijgen. Ook New York, Londen en Parijs waren in de running. Uiteindelijk kwam de stad toch als winnaar uit de bus vanwege de neutrale locatie, de uitstraling van het Vredespaleis en de aanwezige faciliteiten. Voor de gemeente is Prime Finance ongetwijfeld een welkome toevoeging aan de al aanwezige juridische hoven: het Internationaal Strafhof, het Joegoslavië-tribunaal, het Iran-VS Claims Tribunaal en het Permanent Hof van Arbitrage.
Nout Wellink
In de adviesraad van het tribunaal zit onder anderen voormalig DNB-president Nout Wellink, en Lord Woolf of Barnes, die voorheen als hoogste rechter aan het hoofd stond van de rechtbanken in Wales en Engeland. Ook het bestuur kent klinkende namen zoals Jeffrey Golden, hoogleraar aan de Londen School of Economics en de oud-directeur van de Wereldbank, de Nederlander Paul Arlman. Andere Nederlanders die onder andere in het panel van experts zitten zijn: Pim Rank, partner bij Nauta Dutilh en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Albert-Jan van den Berg, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de University of Miami School of Law en Jan Eijsbouts, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van de World Legal Forum Foundation.