De Portugese wijnen van Casa da Passarella hebben een rijk verleden, dat al 150 jaar terug gaat.
Wijn van wijnhuis Casa da Passarella heeft zeker in Portugal een mythische bijklank. Dat komt onder meer door het rijke verleden van het schitterende landgoed in de Dão-wijnstreek. Amand d'Oliveira kocht zo'n 150 jaar geleden 200 hectare wijngaard in de subregio Serra da Estrela, een hoger gelegen gebied in de Dão-streek.
Fortuin vergaard in Brazilië
D’Oliveira had een fortuin vergaard in Brazilië en bouwde op het Portugese landgoed een huis op de grote schaal die hij uit Brazilië gewend was. Zijn visie op zaken doen op grote schaal gold ook voor de wijngaard: hij beplantte liefst 200 hectare, waar er vandaag de dag nog 40 van zijn overgebleven. In deze oud wijngaard bevindt zich nu vooral de Baga, een druivensoort die vroeger veel voorkwam in Dão en Pinot Noir.
Persoonlijke connectie
Toen de huidige eigenaar Ricardo Cabral de wijngaard in 2007 kocht, stond het er niet al te best voor. Cabral, die eerst in Zwitserland woonde, had nog weinig ervaring met wijn. Hij voelde echter een persoonlijke connectie met het landgoed. Zijn grootvader had er in betere tijden gewerkt en Casa da Passarella had een onuitwisbare indruk op de jonge Cabral achtergelaten. En dus investeerde Cabral zo’n 3 miljoen euro in de renovatie van het landgoed en het herstel van de wijngaarden. In 2008 kwam bovendien de gedreven Portugese wijnmaker Paulo Nunes aan het hoofd van de productie te staan.
Direct herkenbaar
Paulo Nunes (foto boven) steekt zijn enthousiasme voor de Dão-regio bepaald niet onder stoelen of banken. ‘Alleen al vanwege de tannines is Dão uniek. Het ligt in de bergen, de bodem is graniet en het klimaat uitstekend, met warme zomerse dagen en koude nachten. De perfecte wijn bestaat niet, maar als deze wel zou bestaan dan is het een Dão!’
Sterke wijnen
Zelf is Nunes afkomstig uit de Dourovallei, bekend vooral vanwege de port. ‘Een Dão wijn is direct hekenbaar in smaak,’ zo vervolgt hij, ‘Het zijn sterke, complexe wijnen dankzij de vele druivensoorten waar we in Portugal over beschikken, met een perfecte zuurgraad en elegante tannines.’
20 miljoen flessen
Het landgoed produceert jaarlijks zo’n 20 miljoen flessen. Aanvankelijk concentreerde het zich op de rode wijnen, maar de witte wijnen zijn in opmars. Nunes: ‘Rood is complexer, vanwege de variëteit in druiven. Maar de witte wijn uit Dão en zeker van Casa da Passarella is heel bijzonder.’ Voor witte wijnen is encruzado de belangrijkste druif. De druif heeft veel rijpe smaken met behoud van goede zuren en is een favoriet van Nunes.
Oude mannen
Casa da Passarella beschikt over 7 wijngaarden, zowel met de traditionele gemixte beplanting als met de beplanting van één druivensoort. Naar dat laatste gaat Nunes’ voorkeur uit. ‘Dan weet je tenminste wat je hebt.’ Toen hij in de afgelopen jaren ging bijplanten, toog hij naar het nabijgelegen dorp voor informatie over wat hij zou moeten doen. ‘Passarella is een klein dorpje. Iedereen hier heeft met de wijn te maken en zeker de oude mannen van het dorp beschikken over een ongelooflijke hoeveelheid kennis. Voor het beplanten van nieuwe wijngaarden kunnen zij exact vertellen welke druivensoorten waar het beste werken.’
‘Ik volg de druiven’
Alles bij elkaar levert het prachtige wijnen op. Dit valt bijvoorbeeld te zeggen van de ‘vlaggenschipwijnen’, Villa Oliveira, vernoemd naar de oprichter van het landgoed. Maar ook een makkelijker, gulle witte wijn als de Casa da Passarella Dão A Descoberta branco is het vermelden waard. Heeft Nunes nog een bepaald geheim? ‘Ik geloof niet in een bepaalde stijl. Sommige wijnen gebeuren gewoon. Ik respecteer de wijngaard en de druiven en ik volg hen.’
Wijnen van Casa da Passarella
Dão Villa Oliveira encruzado | Villa Oliveira touriga nacional | Dão A Descoberta branco |
Bekijk direct > |
Bekijk direct > |
Bekijk direct > |
Nog meer wijn?
-
Hoe zit het toch met al die nepwijnen in en uit China?
- 5 wetenschappelijk verantwoorde redenen om elke dag wijn te drinken
- Zo start je een wijnmerk op: 3 succesvolle business cases