Werknemers werken gemiddeld drie uur per week over. Bijna de helft van de werknemers ondervindt de uitwerking van overwerk in hun privéleven, blijkt uit onderzoek van Kantar Public, in opdracht van het Zilveren Kruis.
Overwerk is ongezond: zo eten en slapen gestreste mensen slechter en sporten zij minder. Ook ervaren werknemers gevolgen in hun sociale leven. Proefpersonen in het onderzoek van de zorgverzekeraar geven aan een slechtere band met hun partner te hebben, en minder tijd voor hun vrienden. Negenendertig procent voelt zich schuldig tegenover de mensen voor wie door overwerk minder tijd overblijft. Tegenover kinderen is dit aandeel zelfs 44 procent. En dat is niet gek, want vier op de tien mensen zegt door de stress sneller boos op zijn of haar kinderen te worden.
Moeilijk verplaatsen in situatie van werknemers
Nog opvallender: in het onderzoek komt ook naar voren dat leidinggevenden denken hun medewerkers wél goed te begeleiden bij het balanceren tussen werk en hun thuissituatie.
Naomi Ellemers, hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht kan dit verschil verklaren. ‘Allerlei onderzoeken laten zien dat mensen die in een leiderschapspositie worden geplaatst anders naar hun omgeving gaan kijken – zelfs zonder dat ze dat in de gaten hebben. Alleen al daarom kunnen ze zich moeilijk verplaatsen in de situatie van hun werknemers.’
Collega’s
Hoe zorg je dat je als werkgever wel alert bent? Afwezigheid, moeheid, vergeetachtigheid. Het kunnen allemaal symptomen zijn van een onschuldige slechte nacht, of kleine zorgen. Toch kan het ook allemaal op meer wijzen. Het kan verstandig zijn te rade te gaan bij collega’s – de mensen die het dichtst op elkaar, en elkaars problemen zitten.
Een andere manier om stress bij werknemers in de gaten te houden, is door te kijken naar de oorzaken. Een aantal factoren binnen een bedrijf zorgt vaak voor stress, zoals grote veranderingen binnen de organisatie of binnen een team, een te hoge werkdruk, te weinig uitdaging, of persoonlijke problemen. Als je deze oorzaken kunt herkennen, kun je ook de gevolgen bij werknemers in de gaten houden.
Preventie
Een gesprek met een werknemer die tekenen van een burn-out vertoont is een (logische) andere stap. Is de werknemer overwerkt, of is er een andere oorzaak? Wat speelt er in zijn of haar leven, en wat zou de werknemer zelf graag anders zien? Is het een gebrek aan variatie op de werkvloer, dan is dat natuurlijk als werkgever aan te pakken.
Jan-Willem Evers, commercieel directeur bij Zilveren Kruis, benadrukt preventie. ‘Dat berichtje na werktijd níet meer sturen zorgt voor de korte en lange termijn voor gezondere werknemers en daarmee een beter bedrijfsresultaat.’