Elco Brinkman, één van de meest invloedrijke mensen in Nederland. Als oud minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en sinds 1995 als voorzitter verbonden aan Bouwend Nederland, weet hij alles over netwerken.
“Het begint allemaal buiten de deur. Ik herinner me nog goed dat ik bij mijn eerste baantje in de achterste kamer zat. Als je daar blijft zitten, kom je natuurlijk nergens.” Aan het woord is Mr. drs. Leendert Cornelis (Elco) Brinkman (62), die als voorzitter verbonden is aan Bouwend Nederland en het gezicht is van de vereniging. Op 10 juni 2006 werd Brinkman uitgeroepen tot 'invloedrijkste bestuurder van Nederland' op grond van een netwerkanalyse door de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op basis van deze analyse werd een Top-200 gemaakt, gepubliceerd door de Volkskrant. Inmiddels is die Top-200 een jaarlijks terugkerend fenomeen.
Initiatief en geduld tegelijk
Brinkman: “Een netwerk opbouwen gaat natuurlijk heel geleidelijk. Een belangrijk aspect daarbij is dat je werkelijk interesse moet tonen in degene die je wilt ontmoeten. Je moet je afvragen: met wie ben ik bezig, wat doet hij en waarom? Je moet initiatief tonen, maar bovenal geduld hebben.”
Brinkman heeft het netwerken met de paplepel ingegoten gekregen. Op jonge leeftijd al was zijn vader eerst burgemeester van Stad aan ’t Haringvliet en vervolgens in Hardinxveld-Giessendam. Na zijn middelbare schooltijd ging hij zowel politicologie (1966) als staatsrecht (1967) studeren aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Daar werd hij ook lid van het Studentenkorps aan de VU en het dispuut W.G. Tao.
Politieke carrière
Brinkman werd bekend bij een breed publiek toen hij van 1982 tot 1989 namens het CDA minister was van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in de kabinetten Lubbers I en II. Die politieke carrière kwam niet uit de lucht vallen. Brinkman was al wetenschappelijk medewerker geweest bij de afdeling bestuurskunde van de VU en beleidsmedewerker van het coördinatiebureau voor het Noordelijk deel van de Randstad, als algemeen assistent departementsleiding bureau van de secretaris-generaal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Via de functies ‘hoofd bureau’ en ‘plaatsvervangend secretaris-generaal’ klom hij op tot ‘directeur-generaal Binnenlands Bestuur’. Een indrukwekkend CV.
Op het zelfde moment dezelfde belangen hebben
Zo’n indrukwekkend CV bouw je niet zonder goed te kunnen netwerken. Brinkman zegt dat iemand die goed kan netwerken ook heel makkelijk met allerlei verschillende soorten mensen om moet kunnen gaan. Het lijkt een cliché, maar niets is minder waar.
Brinkman: “Je moet iemand iets gunnen. Je moet nieuwsgierig zijn. Voor ogen hebben wat je wilt. Je moet ook iets te bieden hebben. Laat ik een voorbeeld noemen uit de bouw. In deze sector hebben we een paar jaar nodig gehad om bijvoorbeeld te wennen aan het fenomeen duurzaamheid. We hadden als Bouwend Nederland een soort haat-liefdeverhouding met de groene sector. Inmiddels is dat heel erg aan het veranderen. We letten bij de bouw nu op energiebesparing. Dat is goed voor iedereen, voor het milieu, maar op den duur ook voor onze portemonnee. De bouwsector en de groene sector hebben nu duidelijk een gezamenlijk belang om duurzaam te bouwen. Je moet dan samen een soort ‘bondje’ maken. Daar waren heel veel gesprekken voor nodig, er moest aan weerskanten vertrouwen worden opgebouwd. Maar het is natuurlijk ook vaak zo dat twee partijen op het zelfde moment dezelfde belangen hebben. En dat is uiteindelijk hier ook het geval.”
Zoek Jan, Piet en Marie op als je die wilt spreken
Wat iemand in ieder geval niet moet doen volgens Brinkman, is met een boek vol visitekaartjes achter zijn bureau blijven zitten: “Je moet contacten onderhouden, je moet dus veel tijd steken in je relaties en geduld hebben. Denk niet dat je er snel bent. Denk niet dat het allemaal vanzelf gaat als je zo nu en dan interesse toont. Ga regelmatig naar manifestaties en congressen. Natuurlijk moet je dan ook lezingen volgen, maar ga ook gericht op zoek naar Jan, Piet en Marie als je die wilt spreken. Neem daar de tijd voor. En als je gezien wordt met bepaalde mensen, zullen weer andere mensen sneller geneigd zijn contact met jou te zoeken.”
Politiek is een vorm van ondernemen
Omdat Brinkman zowel in de politiek als in het bedrijfsleven actief is (geweest) weet hij heel goed wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen politieke en zakelijke netwerken. Brinkman: “De netwerken in de politiek en het bedrijfsleven zijn redelijk vergelijkbaar. Politiek is een vorm van ondernemen. Ook daarin wordt eerst alles informeel voorbereid om tot iets te komen. Al duurt het soms wel allemaal een beetje lang.
Wel een beetje verdrietig
De huidige coalitiebesprekingen na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni ziet Brinkman met lede ogen aan. “De bouwsector is gebaat bij snelheid, bij zekerheid. Dus word ik er wel een beetje verdrietig van dat alles zo langzaam gaat.”
De 24e plaats
Terug naar die andere verkiezingen. De Top-200 van 'invloedrijkste bestuurder van Nederland'. Dat Brinkman in die Top-200 in 2009 gezakt is van de 2e naar de 24e plaats is vooral te wijten aan het feit dat hij zijn functie bij de Stichting Pensioenfonds ABP (het bedrijfstakpensioenfonds voor de overheid en het onderwijs) kwijt is. Brinkman zelf zit daar niet zo mee. Hij is nog steeds druk bezig in allerlei commissies, besturen en raden. Maar die zijn dan vaak wat kleiner dan het ABP. Brinkman: “Laat ik het zo formuleren: ik kom mijn dagen toch wel door, ik ga niet per se voor de Air Miles”.
Deze artikelen worden u aangeboden door Telfort. Wilt u kennis maken met Telfort? Vraag de gratis Telfort Proefsim aan, test het betrouwbare netwerk zelf en ervaar de hoge dekking en het uitstekende bereik.