Herfst is een tijd van loslaten, en niet alleen voor de blaadjes aan de bomen. Dat stemt melancholisch. De vallende bladeren zijn een voorbode van kale bomen en een winter waarvan het donker lang kan duren. Van speciaalbiertjes op terrasjes die ingeruild worden voor sjaals en omhoog gewaaide paraplu’s. In dat opzicht geef je de digitale nomaden die een of ander tropisch eiland opzoeken groot gelijk.
Tegelijkertijd herinnert de herfst ons eraan dat we niet altijd op volle kracht vooruit hoeven te presteren, zoals de oppeppende energie die je tijdens die eerste warme lentedagen kunt ervaren. In feite tonen de seizoenen dat voor alles een tijd en plek is, dat er een algeheel ritme bestaat. In Japan beschouwen de mensen de seizoenen als wegwijzers voor het leven. Onderdeel van die oosterse traditie is het accepteren en waarderen van de vergankelijke, imperfecte en incomplete aard van alles wat bestaat.
Herinnering aan de natuurlijke cyclus van dingen
‘In het moderne leven wordt dit natuurlijk ritme vaak verstoord’, vertelt de Britse Beth Kempton in haar boek Wabi sabi dat gaat over de eeuwenoude Japanse wijsheden. ‘We maken onze dagen langer met felle kunstmatig verlichting, onderbreken ons gevoelige bioritme met het blauwe licht van onze elektronische apparaten, en we dwingen onszelf om uiterst productief te zijn, gewoon omdat het een werkdag is. We gaan maar door, ongeacht of ons lichaam ons probeert te vertellen dat het tijd is om een winterslaap te houden, of naar buiten te gaan voor wat zomerzonlicht… en dan zijn we verbaasd dat we ziek worden.’
De seizoenen zijn een regelmatige herinnering aan het feit dat we niet de hele tijd door hoeven te duwen, vervolgt ze. Natuurlijk gaan de zaken gewoon door en zal je gewoon nieuwe projecten in je schoot geworpen krijgen, terwijl het gevoelsmatig juist tijd is om dingen af te sluiten. Het is ook niet zo dat je direct vrije dagen moet opnemen om onder een dekentje op de bank te gaan liggen. Het hele idee van een cyclus is dat alles doorgaat. Maar het is niet verkeerd om het wat rustiger aan te doen als je daar behoefte aan hebt. Wellicht ’s avonds wat vroeger naar bed gaan? Misschien even wat vaker nee te zeggen als dat kan, op de werkvloer en in je privéleven?
Perfect moment voor een eventuele career change
Bedenk eens, wat kun je zelf loslaten? Zijn er gewoontes in je dagelijks leven die je niet meer dienen? Mensen die meer energie vragen dan je ze kunt geven? Of misschien toch zelfs je baan, die niet meer past bij je ambities of de persoon die je inmiddels geworden bent? Deze tijd van het jaar is ook perfect om na te gaan of je wellicht wat anders wil gaan doen. Oktober is een van de meest ideale maanden voor een career change, zo blijkt uit data van Randstad. Het is lang genoeg na de zomervakantie voor organisaties om het overzicht terug te hebben en volle kracht vooruit te gaan. Daarbij is er al volop aandacht voor de budgetten voor het nieuwe jaar, waarbinnen vaak ruimte is voor het aanstellen van nieuwe projecten en posities.