Via een brede studie rolde Marije Hulshoff de wereld van het onderzoek in. Nu leidt ze een ‘swingende club’ van 500 man die bedrijven in Nederland helpt te internationaliseren.
1990 Universiteit van Amsterdam
“Ik kon moeilijk kiezen toen ik ging studeren. Uiteindelijk heb ik sociale geografie gedaan, een multidisciplinaire studie, waarbij je over de hele wereld iets te weten kwam. Al denk ik achteraf wel: er werd niet al te veel gevraagd van ons. Na mijn studie was de arbeidsmarkt slecht. Een vaste baan was niet vanzelfsprekend. Ik rolde het derdegeldstroomonderzoek in; universitair onderzoek, betaald door derden. Zo maakte ik deel uit van het team dat het eerste grote onderzoek naar de achtergrond van asielzoekers in Nederland deed. Zat ik in zo’n Hollandse woonwijk bij een Somalische vrouw met 5 kinderen.”
1992 Regioplan
“Via het universitair onderzoek leerde ik Regioplan kennen. Dit beleidsonderzoekbureau kon nog wel iemand gebruiken. En ik had toen natuurlijk al wat onderzoeksmeters gemaakt. Ervaring is belangrijk, zodat je referenties hebt en men zich een beeld kan vormen van jouw functioneren. Mijn universitair docent heeft toen een lijntje gelegd met Regioplans eigenaar-directeuren. Dat bureau werd gerund door sociaal geografen, dus dat was bekend volk.
Bij Regioplan heb ik het onderzoeksvak echt geleerd. Ik heb daar veel projecten gedaan, alle takken van deze sport beoefend. Een echte specialisatie heb ik er niet ontwikkeld. Toen ik bijvoorbeeld net goed thuis was in de sociale zekerheid, maakte ik de overstap naar ‘ruimte en wonen’. Samen met iemand anders heb ik toen die poot voor Regioplan opgezet.”
1998 Berenschot
“Op een gegeven moment zocht ik iets dat dichter op de hitte van het vuur zat. Toen heb ik open sollicitatiebrieven gestuurd naar adviesbureaus. Hoogzwanger mocht ik op gesprek bij Twijnstra, maar uiteindelijk koos ik voor Berenschot, een bureau met een mooie uitstraling en inhoudelijk een stevige reputatie. Ik vond het stoer om voor zo’n kwaliteitsmerk te mogen werken.
Berenschot was ook echt een snoepwinkel. Ik heb er van alles gedaan, organisatieveranderingen, wetsevaluaties, raadsenquêtes, herindelingen van gemeenten. Het zou misschien comfortabeler zijn geweest om me te specialiseren, maar dat zit blijkbaar niet in mij. Ik ga liever telkens weer een deurtje verder met de kennis en de vaardigheden die ik heb.
Bij Berenschot kon ik uiteindelijk in grote mate zelf bepalen welke opdrachten ik deed, zelf mijn teams samenstellen. Die mate van vrijheid is verslavend, al is het ook hard werken: ik klapte vooral in de eerste jaren, als mijn dochter in bed lag, elke avond om 21.00 uur nog even mijn laptop open.”
2006 Consumentenautoriteit
“Net toen ik bedacht had toe te zijn aan iets heel anders, iets bestendigers, werd ik gebeld of ik wilde meedoen in de procedure om de eerste directeur te worden van de nieuwe Consumentenautoriteit. Bij Berenschot heb ik geleerd niet bang te zijn dat je iets niet kunt, erop te vertrouwen dat je dingen kunt leren. Dat lukte hier ook. Het mooiste is als je eigen drive en bagage samenvallen met wat de organisatie nodig heeft. Bij de Consumentenautoriteit gebeurde dat.”
2010 NL EVD Internationaal
“Toch werd ik na verloop van tijd weer gebeld, nu met de vraag of ik wilde solliciteren naar de functie van directeur van EVD Internationaal, een grote, swingende club binnen het ministerie van Economische Zaken, die het Nederlandse bedrijfsleven helpt te internationaliseren. Ook als manager een interessante overstap: ik ging van een organisatie met 50 mensen naar één met 500 mensen.
Net toen ik begon, ging de ‘oude’ EVD op in Agentschap NL. De Berenschotter in mij kon haar hart ophalen aan die fusie.
Het is hier nog elke dag een inspirerende werkomgeving. Ondernemers staren zich niet blind op obstakels en hindernissen maar vragen altijd: ‘Hoe kan het wel?’ Het is erg prettig daarmee bezig te mogen zijn.” (KdR)
Cv
Marije Hulshof [45]
Functie
directeur NL EVD internationaal, een divisie van Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
Geboren
16 september 1965
Burgerlijke staat
woont samen, één dochter
Tips
> ‘Zoek verwarring van de goede soort. Dat haalt je uit je comfortzone en geeft energie.’
> ‘Schitter niet in stilte. Laat jezelf zien op een verstandige manier die bij jou past.’
> Dit artikel is afkomstig uit MT magazine. Bestel de nieuwste editie online