Slim bedacht: het Amerikaanse Roboinvest zet social mediatechnieken in om beleggers te helpen aan de gouden tip. Met één muisklik kunnen ze de transacties van de beste beleggers kopiëren en laten uitvoeren.
Doodzonde dat Roboinvest pas net is begonnen en zich voorlopig alleen richt op actieve beleggers die handelen via E*Trade, het populaire Amerikaanse platform. Maar het idee zou wel eens kunnen aanslaan. Want welke belegger zit nu niet verlegen om tips voor de volgende aan- en verkoop en dan liefst informatie die niet afkomstig is van de bank, een zwartgallige analist of schoonpapa?
Sociaal netwerk
Roboinvest werkt in beginsel hetzelfde als Facebook en alle andere sociale netwerken: de belegger geeft zijn profiel op en kan andere beleggers volgen. De Roboinvestleden delen wel interessantere informatie dan kiekjes van vakantie of de eerste stapjes van hun kleine: ze delen hun transacties. Roboinvest heeft een systeem bedacht, waarin het succes van het handelen wordt gemeten, waarna de beste beleggers komen bovendrijven. De belofte: volg de beleggers die de markt outperformen en het geld komt vanzelf uw kant op.
One click copy
En de aan- en verkoopbeslissingen van die toppers wil de Roboinvestdeelnemer wel volgen. Dat kan met één muisklik: one click copy trading, heeft het beleggersnetwerk het gedoopt. Wie is aangesloten bij E*Trade en zijn Roboinvestprofiel eraan heeft gekoppeld, kopieert onmiddellijk de deals van de beleggers die hij of zij volgt.
Voorwaarden
Roboinvest probeert het wel in de particuliere hobbysfeer te houden als je de voorwaarden van de site bekijkt. Alleen aandelentransacties kunnen worden gevolgd, dus geen opties en derivaten. De deals kennen een maximale waarde van 2000 dollar of een vijfde van de waarde van de totale portefeuille bij E*Trade. Meelopen met een transactie kan ook maar voor een periode van een half uur.
Superbeleggers
Het succes van Roboinvest (wie neemt in Nederland de hanschoen op?) is wel afhankelijk van de goede wil of de behoefte aan opscheppen van de beste beleggers om hun transacties te delen. Voorlopig is de Australiër Michael Giles, de oprichter van het bedrijf, nog de topbelegger. Ongetwijfeld bij gebrek aan concurrentie anders zou hij zich niet in het zweet werken met zijn start-up. Op de vraag van Businessweek waarom beleggers zouden vertrouwen op het voorbeeld van andere kleine vissen, heeft hij een goed antwoord klaar: "Het zijn echte transacties, mensen hebben echt geld ingezet." En dat is een heel verschil met de analisten, banken en goeroes die met tips strooien.
Lees ook:
-
Deze bedrijven hebben Applepotentie
-
Beleggen in Rusland loont vooral nu!
-
Tien reuzen uit opkomende landen
-
Beleg niet langer in grondstoffen
- De winst van groen beleggen