Het hoogste gerechtelijke orgaan van de Europese Unie mengde zich gisteren in de plannen van de Raad van de Europese Unie om één octrooi te maken voor alle EU-lidstaten. Het gaf een zogeheten bindend advies. Het Hof oordeelde dat de nog nieuw op te richten instelling die geschillen moet gaan beslechten in strijd is met het bestaande recht in de EU. Het octrooigerecht zou teveel in het vaarwater komen van de nationale octrooigerechten en de jurisdictie van het Europees Hof.
Morgen komen de ministers van Economische Zaken bijeen om een definitief akkoord te ondertekenen. Er is de afgelopen jaren heel wat onderhandeld tussen de lidstaten over de komst van een gezamenlijk octrooi. Vorig jaar werd er een voorlopig akkoord bereikt, waarbij 25 van de 27 lidstaten inmiddels mee hebben ingestemd. De twee dwarsliggers in het plan zijn Italië en Spanje. Die zijn het er niet mee eens dat bedrijven alleen een octrooi alleen kunnen aanvragen in Engels, Duits of Frans.
Vertaalkosten
Als de lidstaten akkoord zijn dan is dan moet de Europese Commissie vervolgens een concreet wetsontwerp uit gaan werken. Het zal daarin dus rekening moeten gaan houden met de bezwaren van EU-hof.
Voor ondernemers met internationale ambities is het huidige Europese octrooistelsel een ellende. Je moet je patent namelijk steeds opnieuw vertalen in de taal van het land waarin je de markt op wilt. Ook moet je voldoen aan de regels die in dat land gelden en heb je steeds weer met andere bestuursorganen te maken. De totale kosten voor het beschermen van je product zijn als gevolg daarvan veel groter dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
Lees ook: