In samenwerking met NUzakelijk
Volgens Sinke leveren Nederlandse bedrijven en onderzoekinstellingen als DSM, Tempress en Levitech, de technologie waarmee bedrijven in bijvoorbeeld China op grote schaal zonnepanelen fabriceren.
De zonne-energie-expert dringt er wel op aan de Nederlandse bedrijven actief blijven op productiegebied en daarvoor kennis en technologie blijven ontwikkelen. “Alleen dan kunnen ze die vooraanstaande rol ook in de toekomst blijven spelen,” aldus de hoogleraar van de Universiteit van Utrecht.
DSM
Tijdens de conferentie The Solar Future volgende week presenteren vernieuwende Nederlandse bedrijven zich op het ‘innovatiepodium’. DSM toont bijvoorbeeld een extreem dunne chemische film waarmee de reflectie van zonlicht op zonnepanelen wordt verminderd. Hierdoor komt er meer licht door het glas heen en kan een zonnepaneel tot vier procent meer elektriciteit produceren.
Het in Vaassen gevestigde Tempress ontwikkelde in samenwerking met ECN een geavanceerde oven om zonnecellen te ‘bakken’. De gebruikte techniek maakt zonnecellen volgens het bedrijf goedkoper en efficiënter.
Oxidatie
De zonnecelproducent Levitech uit Almere heeft zich gespecialiseerd in de bedekkingslaag van zonnecellen die oxidatie moet tegengaan. De machines van het bedrijf produceren 3600 zonnecellen per uur, die dankzij de laag aluminiumoxide 1 tot 2 procent meer elektriciteit opleveren.
Al deze vernieuwingen moeten ooit uitmonden in het moment dat stroom van zonnepanelen goedkoper is dan uit het stopcontact. Het ontbreken van subsidies maakt Nederlandse bedrijven daarbij “heel creatief”, aldus Edwin Koot, directeur van het bedrijf dat de conferentie organiseert.