De kledinglijn Enud wordt vervaardigd in Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse familiebedrijfjes en is gemaakt van organische materialen. Vanzelfsprekend wordt er gewerkt volgens het Max Havelaar-principe (eerlijke prijs voor eerlijke arbeid in derde-wereldlanden die een economische stimulans kunnen gebruiken).
Volgens de U2-voorman en zijn vrouw moet de kledinglijn “een huwelijk tussen sociale betrokkenheid en esthetische innovatie verbeelden.” Dure woorden, dure kledingstukken. Broeken kosten 170 dollar, een rokje 120 dollar. Het geheel wordt opgeleukt door geborduurde gedichten van dichter Rainer Maria Rilke.
Naakte waarheid
De naam van de kledinglijn – Edun -, achterstevoren gespeld ‘nude’ is een symbolische, opgeheven vuist tegen de sweatshops die in derdewereldlanden nog welig tieren. Iets waar ook wij ongetwijfeld nog aan bijdragen.
Bono licht zijn actie toe als het zetten van “kleine voetstappen, het maken van kleine keuzes over waar je winkelt, wat je koopt en de vragen die je jezelf stelt. Het is een alternatieve manier van merkbewust zijn.”
Dat Bono bewust is over zijn eigen merk blijkt wel uit zijn volgende missie. In het Zwitserse Davos vergezelt hij deze week de Britse premier Tony Blair op het World Economic Forum. Als gerenommeerd Afrika-expert zal Bono zijn bescheiden mening over de economische toestand in Afrika willen ventileren.