Onlangs werden de innovatiefste onder hen gehuldigd. De tijd dat Turken in Nederland vastgeplakt zaten in schoonmaakwerk of – als ze geluk en ambitie hadden – in de horeca, ligt achter ons. Ver achter ons. Turkse ondernemers opereren steeds vaker aan het high end van de technologie. Uit de cijfers blijkt dat Turkse en andere ‘etnische’ ondernemers steeds meer op autochtone ondernemers beginnen te lijken. Maar de perceptie is anders.
Om een beetje tegenwicht te bieden aan het hardnekkige stereotype beeld, werd er onlangs in het chique Kurhaus een feestje gevierd rondom de meest innovatieve Turks-Nederlandse ondernemers.
De top drie heeft werkelijk niks te maken met schoonmaken, maar leidt u de weg in het nieuwste werken, ontwikkelt maatwerk software voor mkb-plus ondernemingen of legt een mondiaal schaalbaar template op gefragmenteerde organisaties.
Drie Turks-Nederlandse superinnovators:
Murat Kiran
Het is een eeuwige strijd tussen de IT-beheerders en de mensen die het werk moeten doen. De eerste willen veilige stabiele systemen. De medewerkers willen gewoon kunnen werken – waar, hoe en wanneer het hèn uitkomt – en verder geen gedoe. Conclusion FIT van directeur Murat Kiran ( innoveerde en verenigde de twee volstrekt tegengestelde belangen.
Met zo’n 250 medewerkers werkt Kiran aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen en de onderliggende ICT-infrastructuren. Zijn brug tussen mens en tech gaat gebukt onder de naam Managed Diversity Workplace. De innovatie zit in de infrastructuur.
De crux is een heldere scheiding tussen front-end en back-end computing. Het back end gedeelte zit grotendeels in de cloud en kent een hoge mate van standaardisatie. De front end wordt opgedeeld in twee andere ‘contexten’. Die van de gebruiker en die van de machine. Hierdoor is het mogelijk om met alle technologieën en devices (bv WindowsXP, Windows7, Citrix, WebPortal, iPAD, iPhone) door elkaar heen te werken. De gebruiker bepaalt, zonder dat er aan de achterkant knelpunten ontstaan. Door deze toegankelijkheid voor andere technieken, kan technologie zich veel sneller verspreiden en dat draagt bij aan het innovatief vermogen van de gebruikers.
Nu al weet Kiran 2 miljoen euro omzet uit zijn innovatie te peuren. Maar de vakjury (met onze eigen Philip ‘Tech Business’ Bueters) ziet het wel zitten: “Murat Kiran levert met zijn concept een innovatie waar veel gebruikers van IT op zitten te wachten. Een veilige en voor het IT-beheerders beheersbare werkplek, die je overal en altijd tot de jouwe kunt maken. Er zijn veel concurrenten van Kiran die iets dergelijks beloven, maar wat betreft de flexibiliteit lijkt Kiran een stap verder te gaan.”
Atilla Aytekin
Is Triodor-ceo Atilla Aytekin een boer? Je zou het haast denken op basis van het voorbeeld bij zijn tweede prijswinnende inzending. Triodor ontwikkelde in Turkije high end software voor de Astronout, de marktleidende melkrobot. De software heet T4C (time for cows, een beetje nerdy humor), maar laat de koe volautomatische gemolken worden en zorgt dat de voeding en melkmomenten worden aangepast aan de individuele behoefte van de productiedames.
Hiermee haalde Triodor, dat aan 220 mensen werk biedt, al een omzet van 12 miljoen binnen. Toch is dit is niet de reden dat ze een prijsje krijgen. Die zit meer in de manier waarop Aytekin op handige wijze de verschillende prijspeilen, de verschillende culturen uitbuit om met Innovatieve Software Teams (whats in a name) vooral mkb (plus) bedrijven te bedienen. Het zijn hoogopgeleide Turken die in teams de software in opdracht van klanten ontwikkelen. De twee andere oprichters van Triodor zijn net als Aytekin Turks-Nederlandse ondernemers, die de kennis van beide businessculturen combineren en als een kracht beschouwen.
De vakjury geeft ze gelijk: “Triodor is een offshore softwarebedrijf dat op een slimme manier het intellect en talent in Turkije en Nederland met elkaar combineert. Het maakt zo gebruik van kostenvoordelen en de grotere beschikbaarheid van softwareontwikkelaars in Turkije, een land dat door zijn geografische nabijheid en zijn businesscultuur die prima matcht, een aantrekkelijk alternatief is voor het nabije en verre Oosten. Van die ‘best of both worlds’-benadering zouden meer Turks-Nederlandse ondernemers gebruik moeten maken.” Maar er is ook een reden dat Triodor als de op één na innovatiefste wordt gezien. “Het grote probleem voor een hogere notering op deze lijst: Triodor heeft zijn innovaties niet omgezet in eigen producten.”
Recep Bakirici
Echte innovatie is soms doorbouwen op wat er al is. Dat is exact wat Fitcons deed bij het doorontwikkelen van een oplossing die in eerste instantie op maat gemaakt was voor Caterpillar. De Turkse dealer in het dealernetwerk van de leverancier van heavy equipment – stoere bulldozers en ander ‘echte mannen machines’ – wilde een geïntegreerd systeem om onderhoud, bestellingen, toeleveranties en alle andere interacties met klanten en de moeder goed in het ERP van SAP onder te brengen.
Fitcons bouwde een template waarin alles samenkomt. Mooi maatwerk. Schaalbaar naar alle 168 Caterpillardealers wereldwijd. Maar, en daar werd de jury echt warm, daar stopte het Eindhovens bedrijf van Recep Bakirici niet. Het template-concept werd geschikt gemaakt om dezelfde problematiek bij alle leveranciers van heavy equipment aan te pakken. De jury denkt dan ook dat Volvo, John Deere en Case Komatsu wellicht snel zullen volgen. Bijzonder is dat Turkije niet alleen de launching custommer is, maar dat daar ook een deel van de software-ontwikkeling plaatsvond. “Bakarici kan een grote speler worden in de wereld van het zware grondverzet.”