KPN Corporate Market is de overtuigende winnaar van MT’s jaarlijkse ICT-onderzoek dat vandaag uitkomt.
De ICT-gids 2012 is uit!
Bestel hier de gids online
In 2011 stond het bedrijf als Getronics nog op nr. 3. Atos, vorig jaar nog nr. 1, wordt afgetekend tweede en Capgemini (vorig jaar nr. 3) completeert de kopgroep, die de rest op flinke afstand heeft gezet. Bijna alle bedrijven in de top 10 dit jaar stonden ook vorig jaar in de top en deden aan stuivertje verwisselen. Atos, Capgemini, Sogeti, Cisco, en Ordina daalden daarbij een of meer plaatsen; IBM, Imtech en Logica deden het beter. Nieuwe binnenkomer in de top 10 is HP op plaats 9 waar het vorig jaar op de 13e plek stond.
Elk jaar doet Management Team onderzoek naar de beste ict-dienstverleners in de Nederlandse markt. Dit jaar gaven 526 managers hun mening over de dienstverleners waar zij mee werken. We vroegen ze niet alleen met welke bedrijven ze zelf samenwerken, maar ook welke aspecten van die dienstverlening ze bijzonder waarderen. Was dat flexibiliteit, de prijs/kwaliteitverhouding, inhoudelijke kennis of iets anders? Het bedrijf dat het vaakst genoemd werd, eindigde daarbij steevast bovenaan: KPN Corporate Market.
Overall winnaar
Omdat de ict-gids tien categorieën telt, is het lastig een overall winnaar aan te wijzen. Is de nummer 1 in Pakketsoftware beter dan de nummer 2 bij Consultancy? Om toch een vergelijking te kunnen maken, hebben we de top-10 in elke categorie punten gegeven: 10 punten voor de nummer 1, en 1 voor de nummer 10. Door die allemaal bij elkaar op te tellen ontstaat een ranglijst, waarvan de eerste 25 hiernaast staan afgedrukt.
Bedrijven die in meerdere categorieën voorkomen eindigen daardoor hoger dan bijvoorbeeld McAfee, dat alleen actief is in Security, maar daar wel (voor de derde keer op rij, overigens) stevig op de eerste plaats staat. In totaal kwamen 58 bedrijven in de ranglijst. Zij vormen volgens de MT-lezers, de beslissers van Nederland, de top van de ict-leveranciers. De volledige lijst vindt u op: mt.nl/mtict
VerantwoordingHet MT ICT-onderzoek is uitgevoerd door bureau MWM2 uit Amsterdam. Die maakte daarvoor gebruik van het lezersbestand van MT en het eigen panel van de MT Mediagroep. Vanaf de tweede week van maart tot en met de eerste week van april 2012 hebben leidinggevenden met (mede) beslissingsbevoegdheid op het gebied van ict de vragenlijst ingevuld. Ze hebben maximaal drie dienstverlener(s) aangevinkt die zij aan collega’s zouden aanbevelen. Vervolgens kregen ze zes kenmerken over de gekozen dienstverleners voorgelegd met de vraag waarin ze uitblinken: het oplossen van klachten, flexibiliteit, planning, budgetbewaking, de verhouding prijs/kwaliteit en inhoudelijke kennis. Deelnemers konden hun keuze maken uit een vooraf door ICT-Office en MT samengestelde lijst. Naast de rankingvragen zijn er nog enkele aanvullende vragen gesteld over specifieke en recente ontwikkelingen in de ict-branche. De resultaten daarvan staan op pagina 4/ 5. |
Grafieken: Rik van Schagen
Zie op de volgende pagina's de uitkomsten en top 3 per categorie:
Lees op de volgende pagina informatie over de beste tien ict-bedrijven:
1. KPN Corporate Market (nr. 3 in 2011)
KPN Corporate Market is sinds oktober 2011 de naam van de IT-tak van telecombedrijf KPN, een bedrijfsonderdeel sinds de overname van Getronics in 2007. Deze IT-tak wordt overigens sinds 2008 weer in delen verkocht, aan onder meer Capgemini en TNT Post. Dit onderdeel van KPN richt zich op het beheer van datacentra, werkplekken, outsourcing, call center diensten en levert ict-adviesdiensten.
2. Atos (nr. 1 in 2011)
Frans ict-adviesbureau, systeemintegrator en leverancier van software voor het inrichten van systemen voor onder meer voorraadbeheer, datapakhuizen, documentbeheer, data mining en e-commerce. Leverancier van diensten voor outsourcing en het beheer van software, hardware en computernetwerken. Atos ontstaat in 2000 door de fusie van het Franse Atos en het Nederlandse Origin. Fuseert in 2011 met de ict-dienstentak van het Duitse Siemens.
3. Capgemini (nr. 2 in 2011)
Frans adviesbureau levert diensten op het gebied van management, ict en outsourcing, telt 120.000 medewerkers en is actief in veertig landen. Ontwerpt, realiseert en beheert ict-oplossingen via dochteronderneming Sogeti. Dat is de naam waarmee het bedrijf in 1967 begon. De naam veranderde in 1975 in Capgemini, na overnames van het Britse Cap en het Amerikaanse Gemini.
4. IBM (nr. 5 in 2011)
IT-fabrikant en -leverancier IBM heeft een enorm breed portfolio, met meerdere eigen hardwareplatforms, software en dienstverlening. Daarbij ligt een sterke nadruk op eigen onderzoek en ontwikkeling. Waar andere grote fabrikanten moeite hebben nieuwe ontwikkelingen in hun bedrijf en producten te verwerken, doet IBM dat opvallend goed.
5. Logica (nr. 7 in 2011)
Brits-Nederlands management- en IT-adviesbureau. De systeemintegrator telt zo’n veertigduizend medewerkers en is actief in 36 landen. Het levert IT-adviesdiensten, beheer van IT-systemen en ondersteunt klanten met onderhoud en implementatie van software en IT-systemen. Bestaat sinds 1969.
6. Imtech (nr. 10 in 2011)
Een Nederlandse onderneming met vestigingen in diverse Europese landen. Het bedrijf richt zich op technische producten en diensten in de elektrotechniek, de werktuigbouw en de gespecialiseerde ict. Ondanks de crisis doet Imtech het hartstikke goed in de ontwikkeling van zowel omzet als winst.
7. Sogeti (nr. 4 in 2011)
Sogeti is onderdeel van Capgemini en actief in vijftien landen. Het bedrijf bouwt in hechte samenwerking met Microsoft en IBM maatwerkoplossingen: applicaties, testen, infrastructuur en high-tech consultancy. Klanten bevinden zich in de financiële sector, de maritieme wereld, de media, het onderwijs, de overheid, de handel, het transport, het nutswezen en de zorg.
8. Cisco Systems (nr. 6 in 2011)
Cisco is traditioneel de leverancier van netwerkapparatuur voor ondernemingen. Later zijn daar netwerkbeveiliging, internettelefonie en zelfs bladeservers bijgekomen. Inmiddels ondervindt Cisco wel stevige concurrentie van met name Juniper, van origine afkomstig uit de telecom-wereld.
9. HP (nr. 13 in 2011)
HP is een brede IT-infrastructuurleverancier – de grootste ter wereld – die zich in de afgelopen decennia omhoog heeft gewerkt in de producten/dienstenstack. Voorbeelden daarvan zijn de acquisitie van EDS (dienstverlening) en Autonomy (content- en kennismanagement). De afgelopen jaren worstelde het bedrijf echter met schandalen en zijn strategie.
10. Ordina (nr. 8 in 2011)
Systeemintegrator en leverancier van ictadviesdiensten, softwareontwikkelaar en algemene ictdienstverlener voor overheden en financiële instellingen in de Benelux. Heeft meer dan drieduizend medewerkers, het hoofdkantoor staat in Nieuwegein. Opgericht in 1973 als een Nederlands onderdeel van het Franse Société Générale, in 1985 na een management buy-out verzelfstandigd.