De markt voor gereedschap voor IT-servicemanagement (ITSM) is betrekkelijk volwassen. Dat maakt het mogelijk om de diverse leveranciers in dit segment een etiket op te plakken. Researchbureau Forrester kwam tot een indeling van ‘incumbent megavendors’ tot ‘unique offerings’.
1. Gevestigde mega-leveranciers Deze partijen hebben de moderne IT-servicedesk al jarenlang veel te bieden. Hoewel de producten van de ene firma moeilijker te implementeren zijn dan de andere, is de functionaliteit vergelijkbaar. Licentie-, levering- en prijspolitiek kunnen variëren. Veelal bieden de grotere leveranciers een complete productsuite. Ook bieden ze allemaal on-demand oplossingen aan. >> BMC, CA, HP en IBM.
2. Opkomende leiders Deze leveranciers zijn (iets) minder zichtbaar, maar op het gebied van schaalbaarheid en functionaliteit komen ze in de buurt van de mega-collega’s. Deze partijen zijn gericht op ITSM-oplossingen die relatief snel en makkelijk te implementeren zijn, doorgaans tegen een concurrerende prijs. >> Axios, Cherwell Software, EMC, FrontRange, helpLine, LANDesk Software en Numara.
3. Interessante mogelijkheden Deze categorie leveranciers biedt goede alternatieven aan kleinere zakelijke klanten. Sommige van deze marktpartijen hebben een beperkte geografische aanwezigheid. Bovendien hebben ze in vergelijking met de andere spelers minder mogelijkheden en kleinere budgetten als het gaat om verkoop, marketing en research & development. >> iET Solutions, ManageEngine en Symantec.
4. Unieke diensten Deze vendors onderkennen als geen ander de trend van ITSM als een dienst en hebben zeer uitgebreide aanbiedingen met ruime functionaliteit en aantrekkelijke prijzen. Deze leveranciers bieden hun oplossing aan in SaaS-vorm, wat voordelen geeft op het gebied van onderhoud en ondersteuning. >> InteQ en Service-now.com
Kies het juiste gereedschap
Gewenst: een betere en efficiëntere IT-ondersteuning. Maar hoe weet u welk service- en supportgereedschap het beste aansluit bij uw organisatie? Drie adviezen.
1. Kijk naar de behoeften van de organisatie
Operationele IT-afdelingen en servicedesk-teams vinden zichzelf vaak uniek en willen hun werkwijze en gereedschap naar behoefte kunnen aanpassen. Met maatwerk loop je evenwel het risico dat je bij veranderende businessvraag niet snel genoeg kunt meebewegen. 2. Ontwikkel een businesscase Migreren of upgraden naar de meest recente releases gaat doorgaans gepaard met hogere kosten; deze processen zijn bij de meeste ITSM-leveranciers (IT-Sevicemanagement) nog verre van geautomatiseerd. Aan de hand van een businesscase kun je bekijken wat consolidatie en standaardisatie oplevert. 3. Overweeg on-demand en on-premises Software as a service (SaaS) is steeds meer een volwaardig alternatief voor inhuisoplossingen. Kijk bij de selectie naar: betrouwbaarheid en marktpositie van de leverancier en de borging van security- en privacy, backup-mogelijkheden en ondersteuning bij de implementatie.
SaaS-alarm bij TOPdesk
De Delftse IT-servicemanagementspecialist TOPdesk krijgt steeds meer SaaS-klanten. Om de kwaliteit van deze dienstverlening te waarborgen en inzicht te krijgen in de verbeterpunten, heeft het bedrijf onlangs calamiteitenoefeningen uitgevoerd.
Daarbij is veel kennis over storingssituaties opgedaan, meldt het bedrijf. Al met al bleek het SaaS-team storingen vlot op te kunnen lossen. Zo kostte het repareren van een corrupte database slechts 12 minuten.
Er was ook een simulatie van een grootschalige calamiteit waarbij meerdere storingen tegelijkertijd optraden. Die maakten verschillende klantomgevingen onbereikbaar en beperkten de toegang tot de SaaS-hostingfarm. Het team wist de malheur evenwel in 1 uur en 28 minuten op te lossen.
Meer tests zullen volgen. Doel is natuurlijk beter voorbereid te zijn op storingen en daarop sneller en (nóg…) adequater te kunnen reageren.
Servicesmarkt blijft groeien
Verwachte groei in West-Europa voor de vraag naar IT-services:
2010: 0,0 procent 2011: 2,2 procent De omvang van de markt voor IT-services groeit tussen 2010 en 2014 gemiddeld 3,4 procent per jaar. Bron: ICD
Dit waren de grootste klappers in startup en scaleup investeringen van 2024
Al hielden veel fondsen nog steeds hun kruit droog, in 2024 slaagden een paar handenvol startups en scaleups erin stevige fundingrondes te regelen. Een online supermarkt, chip(test)bedrijven en (AI)-software: dit waren de grootste klappers van de afgelopen twaalf maanden.
Michiel Muller, ceo en medeoprichter van online supermarkt Picnic. Foto: Picnic
1. Picnic: 355 miljoen voor groei in Duitsland en Frankrijk
Picnic haalde in januari opnieuw een enorme sloot vers kapitaal op: de aandeelhouders van de online super stortten begin januari 355 miljoen euro bij. Het geld is de brandstof om verder te groeien in Duitsland en Frankrijk en komt van investeerders als de Duitse supermarktgigant Edeka en Microsoft-oprichter Bill Gates.
In Duitsland is Picnic al actief in Noordrijn-Westfalen en grote steden als Berlijn, Hamburg en Stuttgart. Medeoprichter Michiel Muller zei tegen het FD dat over enkele jaren de helft van Duitsland zijn karretjes moet kunnen laten voorrijden. Tegen welke waardering zijn geldschieters bijstorten, wil hij niet prijsgeven. Tot nu toe haalde Muller al een klein miljard op.
2. Nearfield Instruments: 135 miljoen voor chiptester
Nearfield Instruments claimt in juli de ‘grootste Nederlandse deeptech investeringsronde ooit’ te hebben afgerond. Het Rotterdamse techbedrijf haalt 135 miljoen euro op voor hun technologie om chips te testen.
Het Amerikaanse investeringsfonds Walden Catalyst en het Singaporese staatsfonds Temasek hebben de Serie C-financieringsronde geleid. Vorig jaar haalde de scaleup, geleid door Hamed Sadeghian, ook al 27 miljoen euro op bij onder meer ING en Invest-NL.
Deze spin-off van TNO levert met 170 medewerkers meetsystemen die geavanceerde chips nauwkeurig doormeten tijdens de fabricage, zonder ze te beschadigen. Het verse geld gaat naar uitbreiding van de productie en het productportfolio.
3. (en 4.) Mews: 110 miljoen + 100 miljoen dollar
Matthijs Welle en Richard Valtr haalden in maart 110 miljoen dollar op voor Mews, de Amsterdams/Praagse scaleup die SaaS-software voor hotels levert. De Series C-ronde, geleid door de Zweedse investeerder Kinnevik, maakte van Mews een unicorn met een (post money) waardering van 1,2 miljard dollar.
In september deden ze doodleuk nog een megaronde. Dit keer haalden Welle en Valtr 100 miljoen dollar bij het Amerikaanse Vista Credit Partners. De dollars zijn deels bestemd voor overnames. Mews Ventures, de investeringstak van het softwarebedrijf, had tot dat moment al negen hospitalitybedrijven overgenomen.
Volgens oprichter Valtr is de markt ‘rijp voor consolidatie’. Unicorn Mews bedient inmiddels 5.000 accommodaties met zijn cloudsoftware, waarin dit jaar 8 miljard dollar aan betalingen wordt verwerkt, een groei van meer dan 50 procent.
Nederland kreeg er in februari een nieuwe unicorn bij: DataSnipper, actief in software voor accountants, haalde in februari 100 miljoen dollar groeigeld op. Het Amerikaanse Index Ventures leidde de investeringsronde, die de scaleup op een waarde van 1 miljard dollar brengt.
Datasnipper is in 2018 opgericht door Jonas Ruyter, Kai Bakker en Maarten Alblas. Zij haalden vorig jaar Vidya Peters aan boord als ceo. Hun platform automatiseert het werk van accountants. En dat slaat goed aan: inmiddels telt Datasnipper 400.000 gebruikers in 125 landen. Deloitte, KPMG, EY en PwC zijn klant.
6. Cradle: 73 miljoen euro voor eiwitontwerp met AI
Cradle haalde in november een whopping73 miljoen dollar op voor zijn AI-platform, waarmee het de ontwikkeling van nieuwe eiwitten versnelt. De series B-ronde werd geleid door IVP, een van de grotere venture capitalfirma’s van de VS, bestaande aandeelhouders Index Ventures en Kindred Capital lapten bij. In totaal heeft de Nederlands/Zwitserse scaleup nu al meer dan 100 miljoen dollar binnen.
Oprichters Jelle Prins, Stef van Grieken, Elise de Reus, Harmen van Rossum en Eli Bixby hebben al flink wat grote farmabedrijven als klant, maar willen nu ook andere markten in, zoals de chemie en agrisector. Het vers opgehaalde kapitaal gaat naar uitbreiding van het R&D-team en het testlab, maar ook naar sales. ‘We zijn ervan overtuigd dat nieuwe eiwitten tot duurzamere en milieuvriendelijkere productiemethoden zullen leiden’, aldus Prins tegen MT/Sprout.
Het Europese Nvidia worden, voor minder doet chipontwikkelaar Axelera AI het niet. In de laatste week van juni maakte het bedrijf van ceo Fabrizio Del Maffeo een Series B-ronde bekend van maar liefst 68 miljoen dollar. Naast bestaande aandeelhouders als Innovation Industries stapten nu ook Invest-NL, de Europese Innovatieraad en de Koreaanse elektronicagigant Samsung in.
Axelera AI ontwikkelt edge AI-chips, die worden gebruikt in drones, auto’s en medische apparaten. Dat ‘edge’ betekent dat de apparaten minder afhankelijk zijn van de cloud voor de berekeningen rond AI: die doen ze zelf, en volgens Axelera bijzonder zuinig. Bij de scaleup, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, werken meer dan 180 mensen.
Payt Software, de Groningse aanbieder van onlinesoftware voor debiteurenbeheer, heeft 55 miljoen euro binnen geharkt. Het Franse investeringsfonds Partech wordt na deze ronde meteen bestempeld als strategische partner.
Ceo en medeoprichter Sander Kamstra wil met dat geld de groei versnellen in Europa en met AI de software slimmer maken. Het platform van de scaleup heeft naar eigen zeggen inmiddels meer dan 13.000 gebruikers en integreert ‘meer dan 600 boekhoud- en branchespecifieke systemen’ wat zorgt voor die internationale fit.
Sinds de oprichting in 2012 is Payt uitgegroeid tot marktleider. Het bedrijf ondersteunt meer dan 4.000 administraties op het gebied van debiteurenbeheer in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
9. Vico Therapeutics: 54 miljoen voor neuromedicijnen
Het Leidse biotechbedrijf Vico Therapeutics haalde in januari 54 miljoen euro binnen in een serie B-ronde om zijn middelen tegen ernstige neurologische aandoeningen verder te ontwikkelen. De ronde werd geleid door de Vlaamse investeerder Ackermans & van Haaren. Droia Ventures, EQT Life Sciences en Kurma Partners deden ook mee, naast bestaande investeerders Polaris Partners, Pureos Bioventures en Eurazeo.
Vico’s eerste product rond een antisense-oligonucleotide (ASO)-therapie ondergaat al klinische proeven in Europa en wordt ingezet bij onder meer de ziekte van Huntington. Vico is opgericht door meerdere oudgedienden van Prosensa, een Nederlands biotechbedrijf dat in 2015 voor 680 miljoen dollar werd verkocht.
10. Onward Medical: 50 miljoen voor dwarslaesie-hulp
Het Nederlands/Zwitserse Onward Medical heeft weer 50 miljoen euro bijgetankt om mensen met een dwarslaesie te helpen bewegen. Dat verliep via de beurs, want de scaleup heeft al een notering aan Euronext Parijs. Het grootste deel van het groeigeld komt uit de handen van het Duitse orthopedisch-technologische bedrijf Ottobock. Het concern verwerft daarmee een tiende van de aandelen in Onward Medical. De rest van het opgehaalde geld komt van private investeerders.
Het geld gaat naar de verdere ontwikkeling van een stimulator die lichaamsfuncties helpt herstellen bij dwarslaesiepatiënten. Het bedrijf uit Eindhoven verwacht in de komende maanden zijn ruggenmergstimulator op de Amerikaanse markt te brengen, meldt het Eindhovens Dagblad.
11. Mosa Meat: 40 miljoen voor kweekvlees
Mosa Meat haalde in april nog eens 40 miljoen euro extra groeikapitaal op om zijn kweekvlees naar de markt te brengen. Ceo Maarten Bosch was ‘blij en vereerd’ met de mix aan nieuwe investeerders, waaronder de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij Liof en Invest-NL en partijen uit de traditionele vleessector, zoals de Duitse pluimveegroep PHW.
De kapitaalinjectie komt boven op het eerder opgehaalde 94 miljoen euro en is bedoeld om de productie verder op te schalen en de productiekosten te drukken. Op dit moment is het kweekvlees alleen in Singapore op de markt. De regels in de EU en andere landen van de wereld staan verkoop nog niet toe.
Om onze site goed te laten functioneren, te verbeteren en u de beste ervaring te geven, gebruiken we cookies! Surfen op deze site = akkoord met cookies. OkLees verder
Privacy- & Cookiebeleid
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.