Hoe vaak maak je het niet mee dat discussies eigenlijk niet (geheel) over de inhoud of het proces gaan. Alhoewel we onszelf graag wijsmaken dat dit wel het geval is, speelt er vaak (onbewust) onderhuids iets bij iemand persoonlijk of in de onderlinge samenwerking. Dit kan veel tijd en negatieve energie kosten, en kan een rem zijn op de productiviteit en de groei.
Een oplossing is zorgen voor meer inzicht en openheid in ieders persoonlijkheden, kernkwaliteiten en valkuilen. Dat bevordert niet alleen de persoonlijke ontwikkeling, maar heeft ook een positieve invloed op de samenwerking en de groei van een bedrijf.
Voor niets gaat uiteraard de zon op. Je moet bereid zijn hiermee aan de slag te gaan en eerlijk naar jezelf te durven kijken. Ook naar je valkuilen en belemmerende overtuigingen.
Begin het jaar dan ook goed en openhartig. Ga met jezelf en elkaar aan de slag voor meer inzicht in de persoonlijkheden binnen je team en de impact op de onderlinge samenwerking. Hierbij een aantal aandachtspunten die ik graag met je deel:
1. Gebruik een eenduidige methodiek als communicatiemiddel
Om jezelf en elkaar goed te begrijpen, is het handig om een gelijksoortige analyse te gebruiken zodat je meer inzicht creëert in onderlinge profielen, krachten en valkuilen. Ook biedt dit de gelegenheid om belemmerende overtuigingen en ontwikkelde voor- en afkeuren ten aanzien van gewenst gedrag in kaart te brengen.
Er zijn hier veel verschillende modellen voor, zoals de Roos van Leary, The Big Five, Insight Discovery, Management Drives en MBTI. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Waak ervoor dat je dit niet als heilig gaat zien of mensen op basis hiervan in hokjes gaat plaatsen.
Deze aanpak valt of staat met de interpretatie en de gesprekken die je hierdoor kunt voeren, met bijbehorende inzichten. Het is vooral een goede manier om vanuit dezelfde context met elkaar in gesprek te gaan om de samenwerking te bevorderen.
2. Ken en deel niet alleen je sterktes, maar ook je valkuilen
Onze sterktes hebben we meestal aardig snel op een rij. Afgezien van het feit dat je nog onderscheid kunt maken tussen natuurlijke sterktes en aangeleerde sterktes. Die laatste kosten ons meer moeite en roepen daardoor vaak meer verwachtingen en eventuele teleurstellingen op. De kunst is om je bewust te zijn van het onderscheid hiertussen en vooral je natuurlijke sterktes zo veel mogelijk in te zetten.
Onze valkuilen (zwaktes) kan men vaak minder direct benoemen of durft men minder makkelijk uit te spreken. Het zijn meestal niet de dingen waar je in eerste instantie het meest trots op bent. Het vergt dus de nodige zelfreflectie en vertrouwen om je hierin kwetsbaar te durven opstellen.
Vaak ontstaan onze valkuilen als we doorslaan in onze sterke punten. Vraag iemand naar zijn sterktes en je kunt al enigszins inschatten wat iemands valkuilen zijn. Een handig hulpmiddel om te gebruiken is om mensen het kernkwadrant van Ofman te laten invullen. Dit geeft snel en gemakkelijk meer scherpte in je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen, en allergieën.
Vraag iemand naar zijn sterktes en je kunt inschatten wat iemands valkuilen zijn
Door dit met elkaar te delen binnen je team, ontstaat vaak al meer begrip ten aanzien van elkaars gedrag. Ook geeft het een goede basis voor mensen om elkaar hierbij te helpen, bijvoorbeeld bij mensen met tegenovergestelde krachten en valkuilen.
3. Creëer inzicht in je belemmerende overtuigingen en buig ze om
We hebben allemaal belemmerende overtuigingen. Ze zijn ons meestal met de paplepel meegegeven. Ooit hebben ze goed gewerkt, maar als je niet oppast, zijn ze inmiddels eerder een rem in plaats van een hulpmiddel op je persoonlijke ontwikkeling en in de samenwerking met anderen.
Mij is bijvoorbeeld positief meegegeven dat je altijd je best doet en klaarstaat voor anderen. Op zich hele mooie waarden, die me ook veel hebben gebracht. Maar hieruit ontstonden op een gegeven moment ook belemmerende overtuigingen, namelijk dat het nooit goed genoeg is en dat ik ook verantwoordelijk ben voor het geluk of functioneren van een ander.
Inzicht in je eigen negatieve overtuigingen is de eerste belangrijke stap. Als je ze herkent, kun je ze vervolgens ook ‘ontmantelen’ en buigen naar helpende gedachten en positieve overtuigingen. Hierdoor kom je individueel en als team makkelijker vooruit. Met meer werkplezier.
Er zijn verschillende methodes om je te helpen deze patronen positief te doorbreken. Met behulp van de techniek van ‘The Work’ van Byron Katie buig je op basis van slechts vier vragen vrij toegankelijk een belemmering om tot een positieve gedachte.
Ook de ‘Choose Again’ methode van Diederik Wolsak is zeer effectief. Beide technieken zijn sterk door de eenvoud. Een deskundige coach zou ook kunnen helpen. Zowel op individueel als op teamniveau.
4. Wees mild voor jezelf, en voor de ander!
Heb niet de illusie dat je je valkuilen en belemmerende overtuigingen voor eeuwig ‘temt’. Sterker nog als je dat probeert, worden ze vaak alleen maar erger. Door je er bewust van te zijn en te leren omdenken, kun je er veel minder last van hebben, er zelfs het nut van inzien en voor je laten werken.
Naast het herkennen van elkaars ontwikkelpunten, het blijven oefenen en elkaar helpen, is het vooral ook belangrijk het niet zwaarder te maken dan nodig. Lach er ook af en toe om als je er weer mee geconfronteerd wordt en wees mild naar jezelf als je ‘de fout’ ingaat.
Dit geldt ook ten opzichte van anderen, met wat mildheid en goedgezindheid naar elkaar kom je als team een heel eind. Met als belangrijke basis het gezamenlijk zorgen voor voldoende onderling vertrouwen.
Positieve impact
In samenwerking met verschillende teams en mensen ervaar ik door de jaren heen elke keer weer de positieve impact van de focus op persoonlijke ontwikkeling en samenwerkingen binnen teams.
Hopelijk helpen deze aandachtspunten je om de groei, die je samen wilt bewerkstelligen, te realiseren. Succes in het nieuwe jaar met vast en zeker weer de nodige valkuilen en kansen!