Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

PeelPioneers maakt oranje goud van sinaasappelschillen

Wat kun je met een olympisch zwembad vol sinaasappelschillen? Een duurzaam businessmodel bouwen, bewijst PeelPioneers met een notering in de Challenger50.

Peelpioneers

De complete Challenger50 van dit jaar

PeelPioneers
Wat:
 sinaasappelschillen als grondstof
Wie: Lindy Hensen, Sytze van Stempvoort en Bas van Wieringen
Sinds: 2017
Omzet: niet gedeeld
Werknemers: 15
Daagt uit: vergisters en verbrandingsinstallaties
Website: Peelpioneers.nl

Circulair ondernemen, was dat niet zo’n alternatieve niche waar geen droog brood mee te verdienen is? Think again, zegt PeelPioneers, dat met sinaasappelschillen een lucratieve markt aanboort. ‘We worden goed ontvangen omdat we de vergisters en verbrandingsinstallaties afhelpen van een “verstorende” organische reststroom’, zegt Bas van Wieringen, die het bedrijf drie jaar geleden oprichtte met Sytze van Stempvoort en Lindy Hensen.

Het was Van Stempvoort die het oorspronkelijke idee meenam van de universiteit, waar hij experimenteerde met het uit citrusschillen winnen van grondstoffen voor bioplastic en biobrandstof. Na een pitch op een ondernemersevent besloten Hensen en Van Wieringen in te stappen. Zij brachten als oprichters van impact-investeerder Tekkoo behalve geld ook kennis, een netwerk en ervaring met zich mee (en zitten ook in andere impact-startups als afvalverwerker De Clique en bananenbrood-startup Sunt). De drie huurden een loods in Amsterdam en begonnen te pielen met een paar gehuurde machines.

Jumbo

Inmiddels wordt er in de eerste fabriek in Son en Breugel dagelijks 40.000 kilo aan sinaasappelschillen verwerkt, afkomstig van onder andere supermarkten Jumbo en Dirk en horecabedrijven zoals La Place en Sodexo. De schillen, die worden aangeleverd door afvalverwerker Renewi, worden ontleed tot grondstof voor geur- en smaakstoffen, bindmiddel en de schoonmaakmiddelen van Seepje. Ook krijgen de schillen een tweede leven in veevoer en in het bier van de Amsterdamse bierbrouwer Two Chefs Brewing.

Hoog tijd om op te schalen: dankzij een recente investering van 10 miljoen euro kan PeelPioneers volgend jaar een nieuwe fabriek in gebruik nemen met een capaciteit van 120.000 kilo schillen per dag, grofweg een olympisch zwembad vol.

Wekelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

100 procent circulair

Met grondig R&D-werk lukte het PeelPioneers om steeds meer waarde te halen uit schillen, waardoor er nu 100 procent circulair gewerkt wordt. Het aanbod van schillen neemt alleen maar toe. De afzenders van sinaasappelschillen kunnen hun schillen bij PeelPioneers namelijk goedkoper kwijt dan wanneer ze hun lading bij een gangbare verwerker dumpen. Consumenten blijven ook tijdens de coronapandemie verse jus drinken, merkt het bedrijf.

De eerste fabriek draait volgens Van Wieringen inmiddels zwarte cijfers. Nadat PeelPioneers volgend jaar de grootste schillenfabriek van Europa zal hebben geopend (in Den Bosch), wil het bedrijf het concept kopiëren naar meer landen, te beginnen met nog eens vijf fabrieken in vijf jaar.