1. Delen van bedrijfsruimte, apparatuur en personeel
Start je eigen deeleconomie. Ga samen met anderen in één kantoorruimte zitten, deel bedrijfsapparatuur en deel medewerkers met je samenwerkingspartners.
2. Lenen van bedrijfsmiddelen
Lenen is het nieuwe kopen. Je hoeft niet alles zelf te bezitten, vraag in of buiten je netwerk gewoon of je zaken zoals een auto, gereedschap en een printer kan lenen. Slimme platforms ondersteunen je hierbij.
3. Ruilen in plaats van betalen
Ruilen houdt cash in je bedrijf. Vergeet niet een factuur te sturen. Ook hier zijn platforms die je kunnen matchen.
4. Je klanten vooruit laten betalen
Aanbetalen voor een keuken of voor het huren van een zomerhuisje is normaal. Waarom niet in jouw branche?
5. Maximale betaaltermijn benutten en actief debiteurenbeheer
Als je financieel flexibel wilt zijn, moet je je geldzaken plannen. Zorg dat je betalingstermijnen gebruikt om de geldstromen in je voordeel te laten werken. Houd je klanten te vriend en organiseer met digitale communicatie dat de betalingen op tijd binnenkomen.
6. Checken of er subsidies zijn
Als ondernemer verdien je liever zelf je geld, maar doe jezelf niet tekort en maak gebruik van een financieel steuntje in de rug, als die voorbij komt.
7. Meedoen met ondernemersprijzen
Niet alle prijzen leveren direct cash geld op, maar wel exposure, advies, uitbreiding van je netwerk en potentiële nieuwe, betalende klanten.
Zie ook Sprout magazine (februari): Welke ondernemersprijzen moet je pakken?
8. Je privé-uitgaven verlagen
Leef bescheiden en geef zo min mogelijk geld uit. Verhuur een deel van je woning, ga een kleinere auto rijden en check periodiek de leveranciers van energie, verzekeringen, telefoon, internet en tv via vergelijkingssites.
9. Vrijwilligers inzetten
Laat de mensen, die jouw passie voor je concept ondersteunen, zoals familie, vrienden en stagiaires, kosteloos een bijdrage leveren. Maak vooraf goede afspraken, zodat de samenwerking een win-win situatie blijft.
10. Gebruik maken van gratis inloopspreekuren voor advies
Veel adviseurs bieden een eerste, kosteloos oriënterend gesprek aan. De eerste kosten heb je hiermee bespaard en het biedt je de kans kennis te maken met een deskundige. Uiteraard is goed advies geld waard, maar dat komt in de volgende fase.