Eliane Schutte ontwikkelt met Xeltis materiaal dat het lichaam helpt onder meer bloedvaten te herstellen.
Wat: kunstmatige bloedvaten die het lichaam helpen eigen vaten te groeien
Wie: Eliane Schutte
Daagt uit: bypass-operaties
Sinds: 2006
Website: xeltis.com
Voor miljoenen mensen met vernauwde of beschadigde bloedvaten zijn de huidige behandelingen verre van ideaal. Voor een bypass moet een bloedvat uit het been worden gehaald en kunstmatige alternatieven, van plastic of dierlijk weefsel, leiden vaak tot infecties en andere complicaties.
Eliane Schutte ontwikkelt met haar Eindhovense scaleup Xeltis een veelbelovende oplossing: kunstmatige bloedvaten die het lichaam helpen om zelf nieuwe, natuurlijke vaten te creëren. De technologie werkt als een soort mal die in het lichaam wordt geplaatst. Deze mal helpt het lichaam om daar een eigen bloedvat aan te maken. ‘Dat is een veel gezondere en langdurige oplossing omdat het lichaamseigen is.’
Het platform heeft Xeltis Restorix gedoopt, een van de toepassingen is gericht op dialyse. De eerste resultaten van dit product, Axess, zijn veelbelovend. Bij twintig nierpatiënten die moeten dialyseren, zijn de kunstmatige vaten van polymeren toegepast met ‘spectaculair goede resultaten’. Na twaalf maanden functioneerden alle geïmplanteerde vaten nog perfect, zonder infecties. Ter vergelijking: bij bestaande oplossingen werkt na een jaar nog maar 50 tot 70 procent van de vaten, vaak met veel complicaties.
Dat maakt dat er voor Xeltis een enorme markt kan opengaan. Alleen al voor dialysepatiënten is die in potentie 2,4 miljard euro waard. Daarnaast werkt Xeltis aan oplossingen voor bypass-operaties en andere vaataandoeningen, samen goed zijn voor meer dan 10 miljard euro.
Sinds de oprichting in 2006 heeft het medtechbedrijf meer dan 160 miljoen euro opgehaald bij investeerders van Invest-NL tot EQT en de Europese Investeringsbank. Ook kreeg het een subsidie van de European Innovation Council.
De komende jaren zijn cruciaal. Xeltis voert momenteel grote klinische studies uit in Europa en de Verenigde Staten. Als die succesvol zijn, verwacht het bedrijf in 2026 goedkeuring te krijgen om het eerste product op de markt te brengen.
‘Ik wil bewijzen dat dit bedrijf levensvatbaar is’, zei Schutte eerder tegen Quote. De ambitie is om over twee jaar de kunstmatige vaten te gebruiken voor operaties bij nierpatiënten. ‘Dan hebben we ons bewezen en kunnen we het bedrijf verkopen aan een grote partij of naar de beurs brengen.’ De timing lijkt gunstig. In 2023 en 2024 waren er verschillende grote overnames in de sector, variërend van 400 miljoen tot 17 miljard euro.
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: