Paul Mignot en Rob Everhardt zorgen er via slimme aansturing voor dat het energienet in balans blijft. Zo kan er meer duurzame energie via het huidige net worden gepompt en kunnen meer ondernemers worden aangesloten.
Wat: aansturing van energiesystemen
Wie: Paul Mignot (39) en Rob Everhardt (39)
Daagt uit: het oude energiesysteem en de netbeheerders
Sinds: 2016
Website: withthegrid.com
Het huidige elektriciteitsnet is overbelast, maar niet continu. Net zoals op snelwegen geldt dat de files er niet altijd en ook niet overal staan. Als nu wat beter gemonitord zou worden waar het te druk wordt op dat net en wanneer, kan de energievoorziening beter worden aangestuurd.
Zonnepanelen en windturbines kunnen worden afgeschakeld bij een teveel aan stroom. Batterijen kunnen worden aangezet om die overtollige stroom op te slaan. Is er te weinig aanbod, dan kunnen die weer worden bijgeschakeld als stroombron. Zo maak je de hernieuwbare energiesystemen efficiënter. Dat is de ambitie van het Utrechtse Withthegrid.
De scaleup stelt netbeheerders een platform ter beschikking dat hun energie-infrastructuur in realtime monitort en kan aansturen. Energiebedrijven krijgen daarbij toegang tot een zogeheten Teleport Gateway waarmee ze duurzame energiebronnen op vraag van de netbeheerder kunnen aanjagen of afschakelen. Alle partijen communiceren met elkaar en hun infrastructuur via het internet of things.
Paul Mignot ziet als assetmanager bij Stedin al hoe energienetten de spil van de energietransitie zullen worden. Als consultant bij Roland Berger krijgt hij met zijn collega Rob Everhardt het idee om software te ontwikkelen voor een efficiënter beheer van het net.
Een hackaton bij Intel, die ze samen met Steven Hulshof en Jeroen de Bruijn winnen, bevestigt het idee. Withthegrid komt in 2017 de markt op met een platform voor energiebeheer. Met een miljoen euro aan funding van Boundary Holdings, ROM Utrecht en enkele private investeerders ontwikkelen ze vanaf 2021 de gateway.
Vandaag werken er 22 mensen bij het bedrijf. Grote spelers, zoals Eneco, Vattenfall en Essent gebruiken de technologie al. ‘Maar dat geldt ook voor de boer met een zonnedak en een batterij’, voegen de founders daaraan toe. In totaal is in Nederland en België voor 1 gigawatt aan vermogen ‘bestuurbaar gemaakt’.
Dat is nog maar het begin. ‘We zijn met alle partijen in gesprek en werken met veel al op de een of andere manier samen. Langzaam komen ze erachter dat ze allemaal overstag moeten. Wij zorgen voor een veilige, betrouwbare en schaalbare manier om alle energie-assets aan te kunnen sturen. Wij zijn de go-to partner van de markt en hard op weg de standaard te worden van de aansturingskastjes.’
Over drie jaar wil de startup minstens 8 gigawatt aansturen en operationeel zijn in acht Europese landen. Ook het Midden-Oosten en Noord-Afrika staan op de radar. De enige bottleneck is voldoende mensen vinden om die ambitieuze groei aan te kunnen. Withthegrid lost dat probleem internationaal op. ‘We werken volledig Engelstalig en hebben tien verschillende nationaliteiten aan boord.’
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: