Sander de Groot en Kiki Lauwers trekken de kar om energie uit kernafval te produceren met een gesmolten-zoutreactor. Bij dit nieuwe type kernreactor kunnen grote ongevallen uitgesloten worden.
Wat: gesmolten-zoutreactor
Wie: Sander de Groot (51) en ceo Kiki Lauwers (40)
Daagt uit: critici van kernenergie
Sinds: 2018
Website: thorizon.com
Kernenergie is weer hot, althans als een extra mogelijkheid om de energietransitie te versnellen. Thorizon, een spin-off van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG), heeft jarenlang onder de radar gewerkt aan een nieuw type kernreactor. Met een funding van 12,5 miljoen euro van private investeerders komt de startup in 2022 in de spotlights te staan.
Thorizon heeft namelijk ‘de uitdagingen die spelen rond het afval van kernenergie opgelost’. Zijn gesmolten-zoutreactor draait op kernafval en de splijtstof thorium. Daarmee wordt radioactief afval grotendeels hergebruikt en ‘kortlevend gemaakt’. Ook is in deze reactor geen oververhitting mogelijk, waardoor ernstige ongevallen niet langer tot de risico’s behoren. Om de corrosie van het zout in dit proces te tackelen, is gekozen voor vervangbare modules (zogeheten cartridges).
Al staat de omzetteller nog op nul, de interesse van de markt is enorm, merkt het bedrijf. ‘De uitdagingen om een verantwoord, betaalbaar, schoon en robuust energiesysteem voor de toekomst te realiseren, zijn duidelijk. De positieve rol die kernenergie hierin kan spelen wordt ook steeds duidelijker, waarbij Thorizon de grootste bezwaren op een economische manier kan wegnemen.’
De eerste kleinschalige reactor van de startup, de Thorizon One, levert 100 megawatt aan energie. Dat is genoeg om 250.000 huishoudens van stroom te voorzien. Tegen 2032 zou die ook echt in bedrijf moeten zijn. Dat is bijzonder snel in een industrie die eerder werkt met cycli van tientallen jaren. De Fransen zijn geïnteresseerd in Thorizon, en dus wordt in 2023 een kantoor geopend in Lyon. Dit jaar volgt 10 miljoen euro aan subsidies van de Franse overheid.
In oktober selecteert de Europese industriële alliantie voor kleine kernreactoren Thorizon als één van de negen veelbelovende projecten die ondersteund zullen worden. Dat komt goed uit, want de allergrootste uitdaging is voldoende middelen vinden om de eerste reactor te bouwen. Zelfs kleinschalige nucleaire technologie ontwikkelen vraagt veel kapitaal en veel tijd. Maar de 39 medewerkers van Thorizon staan al in de startblokken.
‘Het conceptontwerp is af. We hebben de eerste gesprekken met vergunningsverleners in Nederland en Frankrijk. Ook zijn we begonnen om onze technologie te demonstreren, prototypes te maken, en samenwerkingen met partners en leveranciers op te zetten. We streven ernaar om in 2030 klaar te zijn om te starten met de bouw.’
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: