Rien Kamman en Ernst van Bruggen ontwikkelen met Source.ag AI-software die de opbrengsten in de glastuinbouw een boost geeft.
Wat: AI-software voor kassen
Wie: Rien Kamman (39) en Ernst van Bruggen (36)
Daagt uit: traditionele kassenbouw en -management
Sinds: 2020
Website: source.ag
De Nederlandse glastuinbouw staat wereldwijd bekend om zijn efficiëntie en innovatie. Toch kan het nog beter, dachten Rien Kamman en Ernst van Bruggen toen ze in 2020 Source.ag oprichtten. Hun AI-oplossingen helpen telers om meer groenten te produceren met minder middelen.
Het idee ontstond vanuit een groter probleem: ongeveer 3 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot betaalbare verse groenten en fruit. Tegelijkertijd gebruikt de landbouw 70 procent van al het beschikbare zoetwater en 40 procent van het bewoonbare land.
‘Er zijn veel oplossingen nodig om dit op te lossen’, zegt ceo Kamman. ‘Wij focussen op kassen, omdat die tot vijftien keer meer opbrengst kunnen geven dan traditionele landbouw, met veel minder water.’
Source.ag ontwikkelde een digitale copiloot voor telers ondersteund door AI. De software stelt hen in staat een virtuele kopie van de kas te maken en duizenden mogelijke scenario’s te simuleren om de beste teeltstrategie te bepalen. Het systeem maakt oogstvoorspellingen accurater, optimaliseert irrigatie en houdt rekening met factoren als weer en plantbiologie.
De aanpak werkt: inmiddels gebruiken 300 kassen in 18 landen de software van Source.ag, goed voor ongeveer 2000 hectare aan gewassen. Onder de klanten zijn grote namen als Agro Care en Harvest House. Ook werkt het bedrijf samen met gerenommeerde partijen als Priva, Syngenta en Enza Zaden.
De groei trekt investeerders aan. In totaal haalde Source.ag al 37 miljoen euro op bij verschillende venture capital-fondsen. Met dat geld breidt het bedrijf, dat inmiddels rond de honderd mensen in dienst heeft, verder uit. Recent opende het een kantoor in Chicago om de Noord-Amerikaanse markt te bedienen.
De grootste uitdaging? Telers overtuigen om in hun werkwijze ruimte te maken voor technologische innovatie. ‘Telers waren gewend volledig op hun intuïtie te vertrouwen bij het nemen van beslissingen,’ zegt Kamman. ‘Nu herdefiniëren we de landbouw door hen te versterken met AI. We willen hun hand vasthouden om vertrouwen te krijgen in het gebruik van technologie.’
De ambities zijn groot. Source.ag wil uitgroeien tot een Nederlandse agtech-unicorn die laat zien dat financieel succes hand in hand kan gaan met positieve impact. ‘We willen de vertrouwde partner zijn voor duizenden telers wereldwijd, die operaties ondersteunt op miljoenen hectare aan verse groente- en fruitproductie’, aldus Kamman.
De erkenning komt al binnen: AgTech Breakthrough bekroonde Source.ag onlangs tot Startup van het Jaar.
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: