Rogier Fischer, Olivier Beg, Tijl van Vliet en Maurice Clin beveiligen met Hadrian grote bedrijven tegen aanvallen van hackers.
Wat: platform voor cybersecurity van organisaties
Wie: Rogier Fischer (28), Olivier Beg (28), Maurice Clin (33) en Tijl van Vliet (36)
Daagt uit: traditionele cybersecurity-oplossingen en periodieke penetratietesten
Sinds: 2021
Website: hadrian.io
Als tieners hackten ze de systemen van grote banken en techbedrijven. Nu bouwen Rogier Fischer en Olivier Beg met Hadrian aan een platform dat organisaties continu een hackersperspectief biedt op hun digitale beveiliging. Met succes: het bedrijf haalde al 25 miljoen euro op en werd in 2023 uitgeroepen tot MT/Sprout Startup van het Jaar.
Het begon allemaal op een hackersforum waar Fischer en Beg elkaar als tieners leerden kennen. Ze hielden zich bezig met ‘responsible disclosure’: het opsporen en melden van beveiligingslekken bij grote organisaties. ‘In het begin was dit nog een soort vriendendienst, pas later gingen we er ook geld mee verdienen’, vertelde Beg eerder tegen MT/Sprout.
Na verschillende ondernemersavonturen – Fischer richtte eerder cryptoplatform Litebit op – kwamen de twee in 2021 weer samen om Hadrian te starten. Hun missie: het continu monitoren van het ‘aanvalsoppervlak’ bij organisaties: de verschillende manieren waarop een aanvaller een apparaat of netwerk kan binnendringen en gegevens kan onderscheppen.
‘Dit aanvalsoppervlak verandert continu, er komen nieuwe applicaties en systemen bij, terwijl andere juist verdwijnen’, legde Fischer eerder uit. ‘Vooral bij grotere organisaties bestaat zo’n aanvalsoppervlak soms uit tienduizenden locaties.’
Waar traditionele cybersecurity-oplossingen zich richten op het beveiligen van interne systemen, kijkt Hadrian juist van buitenaf naar binnen. ‘Stel alle systemen van bedrijven voor als een huis’, verduidelijkte Fischer. ‘In cybersecurity is het gebruikelijk om de voordeur extra goed te beveiligen, maar wat heeft dat voor zin als het wc-raampje zo in te tikken is?’
Deze aanpak spreekt aan bij grote bedrijven en de groei gaat dan ook hard: Hadrian heeft 66 medewerkers en verwacht dit jaar 4,5 miljoen euro omzet te draaien. Het bedrijf opende vorig jaar zes nieuwe kantoren en is erkend als ‘Leader en Outperformer’ in het gezaghebbende GigaOm Radar Report voor Attack Surface Management. In 2028 wil Hadrian wereldwijd één miljard ‘targets’ beveiligen.
De grootste uitdaging ligt in het behouden van de bedrijfscultuur bij deze snelle internationale expansie. ‘We hebben gemerkt dat het organiseren van evenementen waarbij teams fysiek samenkomen cruciaal is om de Hadrian-cultuur te verankeren in elk kantoor’, aldus het bedrijf.
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: