Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Challenger50 van 2021

Lowlander

Frederik Kampman Lowlander Challenger50 van 2021

Frederik Kampman brouwt met botanisch biermerk Lowlander speciaalbiertjes, soms zelfs van overgebleven sinaasappel- en citrusvruchten.

Wat: botanische biertjes
Wie: Frederik Kampman (39)
Daagt uit: Heineken c.s.
Sinds: 2016
Website: lowlander-beer.com

Het Amsterdamse bedrijf Lowlander is een goed voorbeeld van een bierbrouwer die de afgelopen jaren is doorgebroken bij het grote publiek. Het bedrijf van Frederik Kampman mag zich al zes jaar lang het snelstgroeiende biermerk van het land noemen en zijn bieren liggen dan ook in vrijwel alle grotere supermarkten.

Niet zelden komt Lowlander origineel uit de hoek. Zo verraste het bedrijf in 2019 door samen met startup PeelPioneers een alcoholvrij witbiertje te ontwikkelen op basis van sinaasappel- en citroenschillen. Ook bracht het bedrijf onlangs een biertje op de markt waarvoor het sparrennaalden gebruikte, afkomstig van de afgedankte kerstbomen van het vorige kerstseizoen: Lowlander Winter I.P.A. 2021. Erg botanisch, dus!

Ook idealistisch, want dit jaar werkte het bedrijf zelfs aan een klimaatpositief biertje. Het idee: per verkocht flesje plant het bedrijf in het Waddengebied een zeegrasplant, een plantje dat 25 kilo CO2 kan opslaan. De startup besloot er zelfs maar eens subsidie voor aan te vragen.

Ideële keuzes

‘Als bedrijf maken we (…) ideële keuzes’, verklaarde Kampman eerder tegen MT/Sprout. ‘We werken zo bewust mogelijk, bijvoorbeeld bij onze verpakkingen en ingrediënten. We kijken altijd hoe we de beste smaken krijgen, maar net zo belangrijk is hoe duurzaam het is.’

Lowlander opereert vanuit Amsterdam met zestien man personeel en het bedrijf draait miljoenenomzetten. Het uiteindelijke doel van Lowlander? Kampman: ‘De consument die normaal gezien geen bier drinkt, uitdagen om zijn of haar horizon te verbreden en een botanisch bier te drinken.’