Change Please won 350.000 dollar aan groeigeld en Mestic kreeg 2 ton van het organiserende whiskeymerk Chivas Regal. Change Please van ondernemer Cemal Ezel pakt het daklozenprobleem aan door Londenaren zonder dak boven hun hoofd als barrista te laten worden. Zij krijgen een bovengemiddeld hoog salaris van 10 pond en 20 pence.
Om ervoor te zorgen dat de koffiebonen eerlijk verkregen worden, maken de Britten gebruik van het blockchain-systeem van het Nederlandse Moyee Coffee. In 2 jaar tijd werkte Change Please toe naar vierhonderd verkooppunten, waarmee het zich afficheert als challenger binnen de traditionele koffie-industrie. Met het groeigeld kan de startup drie nieuwe trainingsplaatsen openen voor personeel.
De Britse ondernemer Cemal Ezel won donderdagavond met Change Please de sociale startupcompetitie Chivas Venture.
Nederland
De Eindhovense Jalila Essaïdi gebruikt mest om een grondstof te verkrijgen waarmee zij duurzame, ecologische stoffen produceert. Uiteindelijk weet ze hier jurken van te maken. Tegen het einde van haar pitch, die veel beter ingestudeerd en gestroomlijnder was dan tijdens de Nederlandse voorrondes, wees ze naar het publiek.
Plotseling stond Judith Joan Walker van African Clean Energy op met de witte jurk van Essaïdi om haar lichaam. Walker deed vorig jaar namens Nederland mee aan de wedstrijd, maar wist toen ondanks een ijzersterk product in Los Angeles niet tot de laatste vijf te komen.
Brailleboek
Het Spaanse Braibook van ondernemer Eric Sicart werd derde en kreeg 100.000 dollar van de jury. Sicart won echter ook de publieksprijs, waardoor hij nog eens 50.000 dollar extra ontving. Sicart produceert een apparaat waarmee blinden en slechtzienden talloze boeken automatisch in braille kunnen lezen. Het apparaat beweegt het brailleschrift simpelweg zelf.
Zijn product is hard nodig, denkt Sicart; slechts 5 procent van de boeken op de markt kunnen blinden in braille lezen. Het houdt de ontwikkeling van deze groep tegen, aldus Sicart.
Ook 50.000 dollar kregen het Maleisische The Picha Project en het Amerikaanse Change: Water Labs. The Picha Project van ondernemer Lim Yuet Kim helpt vluchtelingen aan cateringwerk en Change: Water Labs van ondernemer Diana Yousef probeert de sanitering in derdewereldlande te verbeteren.
Rapper Will.i.am gelooft dat de startupjongens van vandaag de supersterren van morgen zijn. Hear, hear.
Will.i.am
De jury bestond uit Chivas-moederbedrijf Pernod Ricard-ceo Alexandre Ricard, sociaal ondernemers Sheila Herrling en Kresse Wesling MBE en de Amerikaanse rapper Will.i.am. Tijdens een toespraak toonde Will.i.am zich lovend over sociale ondernemers: “De supersterren van morgen zijn de starters en oprichter van nu die de problemen van de toekomst oplossen.”
In totaal deden 27 landen mee aan de de Chivas Venture, die dit jaar voor de vijfde keer plaatsvond. Nederland doet nog maar sinds vorig jaar mee, toen het evenement in Los Angeles werd gehouden. De Thaise rijststartup Siam Organic won dat jaar de competitie.