Met andere woorden, groeien naar de top 5% op jouw vakgebied is haalbaar. De Flander kwam tot deze conclusie op basis van een grondige analyse van zes decennia wetenschappelijk onderzoek voor zijn laatste boek The Art Performance, The Surprising Science Behind Greatness.
Talent als excuus
Mensen die zeggen dat ze de top niet kunnen bereiken omdat ze er geen talent voor hebben, gebruiken dit als handig excuus voor hun gebrek aan motivatie of neiging naar luiheid. Met deze stelling gaat de bedrijfsstrateeg compleet in tegen het huidige gedachtengoed van talentmanagement, prestatiemanagement en performance management.
Beter presteren op je werk is volgens hem te danken aan persoonlijke ontwikkeling op het gebied van een van je aangeboren interesses. Interesses zijn volgens hem dan ook een betere voorspeller voor beter presteren op je werk dan persoonlijkheid.
De theorie van de kunst van het presteren
De theorie die De Flander over de kunst van het presteren heeft ontwikkeld, is dat min of meer iedereen in een bepaald vak of domein kan uitblinken als hij maar voldoende getriggerd wordt en vervolgens hard genoeg traint en oefent. In zijn research stuitte hij op heel wat onderzoek dat de noodzaak van aangeboren talent om topprestaties te kunnen leveren, relativeerde.
Zo kwam de bedrijfsstrateeg het verhaal tegen van een Hongaarse psycholoog die samen met zijn echtgenote besloot hun drie dochters vanaf heel jonge leeftijd de passie voor het schaken bij te brengen. Vanuit het idee – gebaseerd op eigen onderzoek – dat aangeboren talent vooral een lang gekoesterde mythe is. Ontelbaar veel uren oefenen en twintig jaar later bewezen de drie dochters het gelijk van hun vader, door elk afzonderlijk tot de absolute wereldtop in het schaken door te stoten.
Over Jeroen De Flander Jeroen De Flander is bedrijfsstrateeg en veelgevraagd spreker. Zijn boodschap bereikte al meer dan 38.000 mensen in meer dan 40 landen. Hij deelde het podium met grote namen als Michael Porter, Kaplan & Norton, Rita Mc Grath, Costas Markides en Roger Martin. Eerder was De Flander wereldwijd verantwoordelijk voor een adviesgroep van Arthur D. Little – het oudste strategiebureau ter wereld. Hij heeft drie boeken geschreven, die meerdere bestsellerslijsten gehaald hebben. |
Beter presteren op je werk
De Flander geeft toe dat hij niet wil beweren dat iedereen de wereldtop kan bereiken in welk vak of discipline dan ook. Maar hij twijfelt er niet aan dat je beter gaat presteren op je werk dan je zou denken, als je voldoende interesse hebt én vervolgens ook voldoende hard werkt om je prestaties te verbeteren. Volgens de bedrijfsstrateeg kunnen we veel meer dan we zelf denken.
In zijn laatste boek stelt hij dat iedereen in theorie tot de hoogste 5% procent in een bepaalde discipline kan behoren en topprestaties kan leveren. Binnen het selecte gezelschap van toppresteerders zijn het vervolgens factoren als bepaalde fysieke en mentale eigenschappen, maar net zo goed ook geluk, die het kaf van het koren scheiden.
Van interesse naar topprestaties
Volgens De Flander kan een interesse, mits op de juiste wijze getriggerd, uitgroeien tot een passie. Als je die passie vervolgens weet te koppelen aan een bepaald doel, kun je boven jezelf uit stijgen. Dit is de verrassende realiteit achter topprestaties van succesvolle mensen.
Dus, als jij een topper wilt zijn, dan kom je er niet meer onderuit met een excuus over gebrek aan talent. Topprestaties leveren is voor iedereen gewoon binnen handbereik.