De jeugd neemt het over. Afhankelijk van waar je de grens tussen de verschillende generaties legt, is in 2020 een derde tot de helft van de werknemers een millennial. Jonge werknemers werken graag samen met jonge leiders die hun drijfveren en wensen begrijpen. Millennial, aan jou nu de kans om je tot leider te ontwikkelen. Een stappenplan.
Stap 1: onderzoek je eigen motieven
Weet je zeker dat je leider wilt worden? Waarom eigenlijk? Om het verschil te maken? Om meer te verdienen? Vanwege de status?
Leidinggevende worden lijkt een vanzelfsprekende volgende stap in de carrièrestraat, maar is dat al lang niet meer. Goed gekwalificeerde vakspecialisten verdienen soms meer dan hun manager. Een leidinggevende functie brengt extra verantwoordelijkheden en soms flinke kopzorgen met zich mee. Wees zeker van je motieven.
Stap 2: onderzoek je talenten
Niet elke professional heeft een natuurtalent voor leiderschap. Goed in je vak zijn is beslist niet voldoende. De best gewaardeerde leiders zijn vaak ‘mensenmensen’. Uit onderzoek blijkt dat leiders van goed presterende afdelingen hoog scoren op affectie: ze ontvangen graag affectie en geven het graag aan anderen.
Volgens een Amerikaanse studie van Gallup is het inspireren en motiveren van je medewerkers de belangrijkste eigenschap van succesvolle leiders. Heb jij dat in je?
Ontwikkel onderscheidend leiderschap (gratis whitepaper)
Groots denken hoort bij carrière maken. Heb jij het in je om de volgende Steve Jobs te worden? Ontdek in dit whitepaper hoe jij echt impact kunt gaan maken.
lees verderStap 3: erken je eigen zwaktes
Naast je talenten is het ook goed om uit te zoeken wat je zwaktes zijn, zegt Eric Dooms, associate professor strategy aan TIAS School for Business and Society en academic director van het MBA-programma. ‘Goede leiders zijn zelfkritisch en zich bewust van hun eigen zwaktes.’
Dooms: ‘Erken dat je als leider niet alle specialismes in huis hebt en formeer een team om je heen dat jouw zwaktes aanvult. Goede leiders omringen zich niet met ja-knikkers en mensen met exact hetzelfde profiel, maar zoeken ernaar uitgedaagd te worden door hun teamleden.’
Stap 4: laat jezelf zien
Als je de verantwoordelijkheid wilt krijgen moet je eerst laten zien dat je in staat bent haar te dragen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met het neerzetten van een ambitieus initiatief of stevig project. Be good and tell about it, maar met mate: zorg dat je prestaties niet onopgemerkt blijven. Maar zonder jezelf op de borst te kloppen. Opschepperij wekt weerstand op.
Stap 5: zorg dat je positief blijft
Volgens de beroemde ex-CEO Jack Welch van General Electric moeten leiders altijd positieve energie uitstralen. Ze staan open voor uitdagingen, genieten van actie en verandering, en hebben het vermogen om tempo te maken. Mensen met positieve energie zijn volgens Welch extravert en optimistisch. Door hun open houding wekken ze vertrouwen op.
Stap 6: werk aan je netwerk
De kwaliteit van je relatienetwerk – online maar (vooral) ook in de fysieke wereld – kan jouw kansen als leider maken en breken. Relaties helpen je om baankansen te ontdekken en nieuwe opdrachten binnen te halen. De helft van de Nederlandse topbestuurders was ooit lid van een studentenvereniging. Het onderhouden van je bestaande netwerk is minstens net zo belangrijk als nieuwe contacten ontwikkelen.
Stap 7: geef het goede voorbeeld
‘Meer dan ooit staat maatschappelijk bewust zijn centraal in het bedrijfsleven’, zegt associate professor strategy Eric Dooms. ‘Bedrijven hebben een verantwoordelijkheid in de maatschappij en goede leiders stippelen een duidelijke visie uit over de maatschappelijke rol die zij spelen en dragen deze visie over aan de hele organisatie.’
Je bent dan wellicht nog niet in de positie om een duidelijke visie uit te stippelen binnen de organisatie, maar je kunt uiteraard wel laten zien dat je haar omarmt en maatschappelijk bewust bent.
Stap 8: zoek een coach
Een ervaren coach om advies vragen kan als ‘met de billen bloot’ gaan voelen. Maar geneer je niet. Met een coach sta je er niet meer alleen voor. Dankzij de coach worden tegenslagen en teleurstellingen omgezet in leermomenten. Door je ambities tegenover de coach onder woorden te brengen, maak je ze concreet. Samen kun je doelen formuleren en de voortgang bewaken. Leider zijn kan soms betekenen dat je weerstand moet overwinnen. De steun van de coach maakt je sterker.
Stap 9: ontwikkel je stijl
Beginnende leidinggevenden kopiëren vaak de stijl van hun eigen baas. Pas daar mee op, er zijn veel verschillende manieren om leiding te geven, zoals dominant, dienend of coöperatief. Zoek welke stijl bij jou past en hoe je je hem eigen kunt maken.
Stap 10: ontwikkel jezelf
Niet alle kwaliteiten om een effectieve leider te zijn komen je zomaar aangewaaid. Met gerichte training en opleiding kun je je in het vak bekwamen. Je leert bijvoorbeeld hoe je je medewerkers kunt ‘raken’ zodat ze jou willen volgen.
Door met verschillende leiderschapsstijlen geconfronteerd te worden, kun je je eigen repertoire vergroten. Een opleiding geeft net dat extra steuntje in de rug om de stap naar de leidinggevende functie succesvol te kunnen zetten. Een opleiding bij een gerenommeerd instituut staat goed op je cv, dat ook natuurlijk.
Meer weten? Lees het whitepaper Onderscheidend leiderschap, 5 uiteenlopende leiderschapsstijlen en hoe je ze ontwikkelt.