Voor ondernemers met internationale ambities is het Verenigd Koninkrijk (dat bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) wellicht een goede plek om te starten: relatief dichtbij, Londen is het financiële hart van Europa, en met Engels als voertaal zit je hier uiteraard goed.
Niet voor niets is de handel tussen beide landen ook ná Brexit nog altijd levendig, met in 2020 een totale export richting het VK van 34,9 miljard euro.
Maar let op: tussen Nederland en het VK bestaan ook de nodige praktische en culturele verschillen. Waar moet je rekening mee houden als je de Britse markt wil veroveren?
Kijk verder dan alleen Londen
Met ruim 8 miljoen inwoners is Londen met recht een metropool te noemen, op slechts drie kwartier vliegen van Nederland. Een perfecte plek dus om je als startup te vestigen.
Maar het Verenigd Koninkrijk is een stuk groter dan Londen alléén. Ook in steden als Bristol, Edinburgh, Manchester en Birmingham liggen voor Nederlandse ondernemers tal van kansen. Vaak bieden juist deze steden wat meer ruimte voor experiment.
Netwerken, netwerken, netwerken
De Britse zakelijke cultuur is in hoge mate network driven. Zakelijke events zijn een goede manier om in contact te komen met honderden potentiële klanten. Nóg beter is het om te proberen om een plekje op het podium te bemachtigen, zodat je autoriteit kunt opbouwen en veel mensen in één keer kunt overtuigen.
Ga mee in de Britse pubcultuur
De Britse pubcultuur valt niet te negeren als je het wil maken aan de andere kant van het kanaal, vertelt CEO Angelique Schouten van Clevr. “Paardenraces, voetbalwedstrijden of de oude vertrouwde pub: Britten zijn bij uitstek netwerkers, die onder het genot van een pint contacten leggen met mensen die hen verder kunnen helpen. Wees dus bereid om flink wat tijd te investeren in juist dit informele ‘circuit’.”
Stop met koud e-mailen
Een ‘koude’ acquisitiemail sturen naar een potentiële klant of partner? Dat is in het VK echt een waste of time. Juist omdat Britten zo gericht zijn op fysieke ontmoetingen tijdens events of in de pub, is het veel effectiever om langs die weg contacten te leggen en zo uiteindelijk aan tafel te komen bij iemand met beslissingsbevoegdheid.
Kies de juiste vlucht
Reis je regelmatig per vliegtuig tussen Nederland en Londen? Kies dan bij voorkeur een vlucht tussen half tien en elf uur ’s ochtends, vertelt Angelique Schouten. “Juist tijdens deze directors flight vliegen – in tegenstelling tot eerdere vluchten – veel leidinggevenden met beslissingsbevoegheid op en neer. Een goede gelegenheid dus om tijdens de vlucht te netwerken met belangrijke decision makers.”
Maak handig gebruik van resources
Hulp bij visa-aanvragen en andere procedures, het gezamenlijk organiseren van events, ondersteuning bij het ‘closen’ van een deal: de Nederlandse ambassade in Londen is dé plek waar je als ondernemer terecht kunt voor ondersteuning.
Ook het Department for International Trade en London & Partners (het stedelijke promotiebedrijf van de stad Londen) kunnen je op tal van manieren ondersteunen en voorzien van nuttige informatie over ondernemen in het VK.
Bankrekening openen? Neem de tijd
Een bankrekening openen in de UK is verre van een walk in the park. Vaak zijn er stapels papierwerk nodig en kan het een tijdje duren voordat je geaccepteerd – of afgewezen – wordt als nieuwe klant. Houd hier in je planning rekening mee en calculeer de nodige frustratie in.
Werk met lokale mensen
Het is raadzaam om – als je mensen gaat werven – meteen lokaal personeel in te huren. En voldoen mensen niet? Wees dan niet bang om ze snel te ontslaan; in vergelijking met de Nederlandse arbeidsmarkt is die in het VK veel flexibeler.
Dat betekent overigens óók dat je verrast kunt worden door een werknemer die plotseling te kennen geeft dat hij of zij een andere baan heeft gevonden, vertelt mede-oprichter Vincent Karremans van Magnet.me. “Jobhoppen is volledig geaccepteerd. Mensen werven is vaak geen probleem; mensen vasthouden is een stuk lastiger.”
Zoek naar goedkope hotels
Hotels zijn zeker in Londen behoorlijk duur; een prijs van 200 pond per nacht wordt gezien als goedkoop. Sommige ketens bieden goedkope hotelkamers aan zonder ramen, tipt oprichter Diane Janknegt van educatief softwareplatform WizeNoze. “Ideaal als je een late dinner en een early meeting hebt op een bepaalde plek en je de kamer toch alleen maar gebruikt om te overnachten. Ook kantoorruimtes zonder ramen kunnen een aantrekkelijke optie zijn als je wil besparen.”
Maak gebruik van open offices
Het kan, zeker in het begin, raadzaam zijn om gebruik te maken van grote open offices. Vaak zijn dit perfecte plekken om contacten te leggen. Bovendien werken veel aanbieders met aantrekkelijke welkomstkortingen op de huur, vertelt Vincent Karremans. “Als je bereid bent om wat vaker van werkplek te verhuizen, kun je geld besparen én je netwerk op een natuurlijke wijze steeds verder uitbreiden.”
Wees je bewust van culturele verschillen
Maak niet de fout om te denken dat de Nederlandse en Britse cultuur op elkaar lijken, benadrukt Diane Janknegt. “Waar Nederlanders vaak ‘too honest to be decent’ zijn, zijn Britten ‘too decent to be honest’. Sowieso praten Britten nog altijd veel in termen van ‘wij’ en ‘continental Europe’ (de rest van Europa). Wees je hier bewust van en verdiep je in de culturele verschillen.”
Gebruik het VK als stepping stone
Heb je na het veroveren van de Britse markt verdere internationaliseringsambities? Het VK kan een interessante opstap zijn naar andere landen binnen het Britse Commonwealth, zoals Australië, Canada en Zuid-Afrika. De wetgeving is er vaak vergelijkbaar, wat een groot voordeel kan zijn als je je geluk daar wil beproeven.
Ook voor de Verenigde Staten kan het VK een goede stepping stone zijn; de competitieve Angelsaksische cultuur is vergelijkbaar.
Don’t mention Brexit!
Ten slotte: de meeste Britten praten niet graag over Brexit. Snij dit gespreksonderwerp aan, en de kans is groot dat een mogelijke deal alsnog voortijdig sneuvelt.