Realise hielp in 2021 in samenwerking met het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid twintig bedrijven om werkstress en ongewenst gedrag op de werkvloer te verminderen. Tijdens dit traject kwamen een aantal factoren naar boven die vaak leiden tot stress en een hogere werkdruk.
1. Een gebrek aan autonomie
Autonomie in het werk draagt enorm bij het bereiken van werkdoelen, maar ook aan de intrinsieke motivatie. Is er weinig eigen regelruimte in het werk? Dan kan dit ontevredenheid en werkstress opleveren. Kunnen medewerkers zelf bepalen welke werkzaamheden prioriteit hebben of hoe deze uitgevoerd kunnen worden? Dan kunnen medewerkers beter omgaan met de werkdruk of mentale belasting die het werk met zich meebrengt.
Van Sluisveld legt uit dat deze overgang naar meer autonomie voor medewerkers soms lastig is. ‘Niet iedereen voelt zich prettig bij veel eigen regelruimte. Goede begeleiding is dan cruciaal. Medewerkers hebben de steun nodig van leidinggevenden en collega’s.’
2. Niet gelukkig met het werk
Als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat, is het niet gek dat je daar stress van ervaart. Van Sluisveld legt uit dat veel mensen het lastig vinden om toe geven dat ze hun werk niet meer leuk vinden. Op zoek gaan naar iets nieuws is voor velen een energievreter of geeft een gevoel van onzekerheid.
‘Hierdoor blijven ze ‘hangen’ in werk dat ze niet leuk vinden. Dat levert stress en slechtere prestaties op. Niet alleen bij de ongelukkige medewerker, maar ook bij de collega’s die het werk van de slecht presterende collega op moeten vangen’, vertelt ze.
3. Veel tijdelijke contracten
Werken jullie vooral met tijdelijke contracten? Dat lijkt misschien voordelig door de flexibiliteit die het met zich meebrengt. Toch levert het ook veel werkdruk op. Van Sluisveld legt uit dat medewerkers met een tijdelijk contract het gevoel hebben zich slechts in twee jaar te moeten bewijzen. ‘Ze gunnen zich te weinig tijd om goed in te werken en pakken alles op.’
Meer vaste contracten kunnen ervoor zorgen dat tijdelijke medewerkers zichzelf minder druk opleggen. Daarnaast geeft het werkdrukverlichting bij de ‘achterblijvers’, omdat zij niet periodiek een nieuwe collega hoeven in te werken.
4. Te veel werk
Het kan ook voorkomen dat er simpelweg te veel werk is, bijvoorbeeld doordat je organisatie snel groeit. ‘Soms komt de focus dan zo op het werk te liggen, dat aandacht voor elkaar op de achtergrond raakt’, legt Van Sluisveld uit.
Om de werkdruk te verminderen, is het belangrijk om prioriteiten te stellen, wat moet er nú af, en wat kan ook even wachten? Moet er echt vergaderd worden, of is een mailwisseling voldoende?
Als het medewerkers eigenlijk nooit lukt om hun eigen to-do-lijst af te werken, is het misschien tijd om wat minder te plannen. Zo voorkom je dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Focus liever op wat er op een dag wél is gelukt, en zorg dat leidinggevenden hier oog voor hebben.
5. Combinatiedruk
Wist je dat de oorzaak van werkstress vaak niet alleen op het werk ligt? Veel mensen hebben naast hun werk verantwoordelijkheden als mantelzorg of de zorg voor kinderen. Als manager kun je deze zorgen natuurlijk niet wegnemen. Je kunt er wel voor zorgen dat medewerkers deze taken beter kunnen combineren met hun werk.
Het kan bijvoorbeeld helpen om flexibeler om te gaan met werktijden. Of medewerkers ondersteunen in het vergoten van de persoonlijke belastbaarheid of stressbestendigheid.
Checklist werkdruk verminderen
Wanneer je graag aan de slag wilt met het verminderen van de werkdruk zijn er dus veel knoppen waar je aan kunt draaien. Deze checklist helpt je om concrete stappen te zetten:
- Geef je medewerkers meer autonomie
- Laat leidinggevenden hun teams meer ondersteuning en erkenning geven
- Breng de oorzaken werkdruk in kaart voor teams of de organisatie
- Verminder het aantal tijdelijke contracten
- Prioriteer! Delegeer minder belangrijke taken. Is een taak niet urgent en niet belangrijk? Doe het dan helemaal niet.
- Stop met onnodig vergaderen
- Focus op wat er wél lukt op een dag
- Heb oog voor de privésituatie van je mensen