De Amerikaanse psycholoog Johannes Haushofer wilde vooral wat bekenden een hart onder de riem steken toen hij zijn CV 0f Failures samenstelde. Hij had alle banen waarvoor hij niet was aangenomen, promoties die hij was misgelopen en alle beurzen die hij nooit had gekregen op een rijtje gezet.
Zijn idee: een carrière is geen rechte lijn omhoog en ook mensen die op het oog helemaal geslaagd zijn, hebben met telleurstellingen moeten omgaan.
Haushofer, tegenwoordig verbonden aan de prestigieuze Pinceton Universiteit, stelde ook dat het wegstoppen van mislukkingen het risico in zich heeft dat je meer fouten maakt dan nodig.
Hype rond het faal-cv
Het cv van Haushofer dook al snel op in de media en leidde tot een korte hype. ‘Dit stomme faal-cv heeft meer aandacht gekregen dan al mijn academische werk bij elkaar’, zo schrijft Haushofer met enige zelfspot op zijn CV of Failures als ‘meta-failure’. Maar hoe leuk mensen zijn idee ook vonden, heel erg veel navolging heeft het niet gekregen.
Toch kan het een heel goed idee zijn om zelf zo’n blunderlijst bij te houden. En het mooie is, niemand verplicht je dat cv ook op je website te zetten zoals Haushofer deed. Je hoeft het al helemaal niet naar nieuwe werkgevers te sturen, al is niet uitgesloten dat het misschien wel dé manier is om op te vallen tussen andere sollicitanten.
Dit wil je niet missen: MT Insights
Het nieuwe MT Insights, elke twee weken sturen we jou een exclusieve longread om jouw vaardigheden als manager aan te scherpen. Met als bonus 2x per jaar het MT Insights Magazine.
lees verderHet belangrijkste is dat je daadwerkelijk je fouten gaat analyseren zodat je ervan leert. Want mensen zijn heel erg genegen om ook in hun eigen brein fouten weg te stoppen. Je denkt liever na over je successen dan over je grootste blunders. En dat maakt dat je lang niet zoveel van je fouten leert als het cliché zegt.
Het is belangrijk dat je kritisch en eerlijk bent, maar ook met mededogen en begrip naar je eigen fouten kijkt, zelfs als je achteraf moet constateren dat je misschien gewoon een vermijdbare fout hebt gemaakt, zoals je niet goed te hebben voorbereid op een presentatie.
‘Ik probeer heel begripvol te zijn en ben mild in mijn taalgebruik’, zegt schrijver Oset Babur van de Guide to Failing the Right Way in een artikel van de New York Times. ‘Als je jezelf maar dom of een slechte schrijver blijft noemen, is het moeilijk om op het punt te komen waar je jouw artikel een stuk beter kan maken.’
Starten met een faal-cv
Hoe pak je dat aan, het samenstellen van zo’n faal-cv? Benoem duidelijk je fouten, zeker de fouten je de komende tijd nog gaat maken, maar focus je vooral niet op hoe je je voelt nadat je een fout hebt gemaakt. In plaats daarvan ga je meteen analyseren. Waar zitten de fouten in het proces die tot het (gedeeltelijk) mislukken van, bijvoorbeeld, die presentatie hebben geleid? Welke zaken zou je beter kunnen doen? Wie dit een beetje onder de knie krijgt, ziet niet alleen zijn faal-cv groeien, maar ook zijn lijst met successen.