1. Volvo haalt productie naar verluidt terug naar Europa
Volvo verhuist de productie van twee modellen van China naar België, vertellen ingewijden aan de Britse krant The Times. De Zweedse autofabrikant sorteert daarmee voor op hogere Europese importtarieven voor elektrische auto’s uit China. Op dit moment ligt dat tarief nog op 10 procent, maar de EU denkt na over een verhoging. Die zou dan ingaan vanaf 4 juli. Deze week moet daarover meer duidelijk worden.
Lees ook: Chinese elektrische auto’s zijn klaar om Europa te bestormen: ‘Het vergt een lange adem’
2. Bunq komt toch met extra maatregelen
Onlinebank Bunq schroeft de beveiliging toch op na tientallen oplichtingszaken. Zo wordt onder meer de eerste overboeking naar een nieuwe, onbekende rekening voortaan 24 uur vastgehouden, zodat klanten de betaling binnen die tijd alsnog kunnen stoppen. Ook krijgt de ontvanger het geld niet meer gelijk, maar maximaal twee werkdagen later op zijn rekening. De Consumentenbond is blij dat Bunq bank een afkoelperiode invoert: ‘Deze maatregel gaat veel schade voorkomen.’
Lees ook: Hoe Bunq in het oog van de storm de communicatiefouten blijft opstapelen
3. Baggeraars willen verder groeien in het Midden-Oosten
Van Oord en Boskalis verlaten Nederland niet, maar voor uitbreiding kijken ze de komende jaren naar het Midden-Oosten, schrijft De Telegraaf. Boskalis laat in Abu Dhabi een nieuw regiokantoor bouwen. Boskalis is daar al gevestigd, net als in Dubai. De bedrijven zijn met name te spreken over het aanbod van gekwalificeerd personeel. ‘Ik krijg hier vijfhonderd reacties op een vacature, waar dan in Nederland vijf zijn’, zegt een locatiedirecteur van Boskalis tegen de krant.
4. ChatGPT beter in financiële analyse dan mensen
Voorspellen hoe een bedrijf financieel presteert? Dat kunnen taalmodellen zoals GPT-4 beter dan menselijke experts, stellen onderzoekers van de universiteit van Chicago. Volgens de wetenschappers kunnen de resultaten verstrekkende gevolgen hebben voor de financiële sector; taalmodellen zijn immers vrij toegankelijk, ook voor de thuisbelegger. Punt van kritiek: de onderzoekers weten niet hoe GPT-4 precies tot zijn voorspellingen komt.
5. Pon verkoopt handel in stierensperma aan investeerder CVC
Volkswagen-importeur Pon Holdings neemt afscheid van Urus, het bedrijf dat handelt in stierenzaad. Dat melden anonieme bronnen aan het FD. De Britse investeringsmaatschappij CVC zou een meerderheid van de aandelen krijgen in Urus en het willen fuseren met een ander, nog onbekend bedrijf. Urus zou 600 miljoen euro waard zijn. Het bedrijf is opgericht door Wijnand Pon, telg uit de gelijknamige ondernemersfamilie. Wereldwijd werken er 2.100 mensen.
6. En dan dit: Europees verbod op tether zet cryptomarkt op z’n kop
Vanaf juli moeten stablecoins voldoen aan strenge EU-regels op het gebied van kapitaal en transparantie. Die digitale munten hebben een vaste wisselkoers ten opzichte van de dollar of euro, en vervullen zo een belangrijke rol bij transacties tussen verschillende platformen.
Maar het ziet er somber uit: bijna geen enkele stablecoin kan tot nu toe aan de EU-regels voldoen. Ook tether niet, veruit de grootste stablecoinp Dat kan de wereldwijde cryptomarkt flink verstoren, schrijft het FD. Handelsplatformen zoals Binance zijn driftig op zoek naar alternatieven die door alle checks komen.
Rondje funding 💸
- De Amsterdamse startup Prêts heeft 1 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf van Eugene Lubbers, Gerard van Swieten en Peer Fisser ontwikkelt een platform voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen.
Wat we ook lazen:
- Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland (persbericht)
- Een grote Duitse scheepswerf waar ook veel Nederlanders werken heeft miljarden nodig van de Duitse overheid (RTV Noord)
- Een van de waardevolste startups van India, edtechbedrijf Byju, is nu bijna niks meer waard (Techcrunch)
- Opstarttijd in callcenter is werktijd, luidt advies aan Hoge Raad (RTL)
- Tonnen voedselresten van restaurants gaan als groene energie naar de industrie: ‘Beste alternatief voor aardgas’ (Telegraaf)