1. Shell stapt in groot lng-project in het Midden-Oosten
Shell stapt in een project van 5,5 miljard dollar voor vloeibaar aardgas (lng) in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Het neemt een belang van 10 procent in het Ruwais-project van staatsbedrijf Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc). Adnoc heeft zelf 60 procent in handen.
Het Ruwais-project zal vanaf 2028 lng gaan leveren, aldus het persbericht. De totale productiecapaciteit is 9,6 miljoen ton lng per jaar. Shell zal daarvan jaarlijks 1 miljoen ton afnemen. Shell-topman Wael Sawan vindt de investering ‘passen in de strategie om meer waarde te krijgen voor het bedrijf met minder uitstoot’.
Verwacht wordt dat de wereldwijde vraag naar lng tegen 2040 met meer dan 50 procent zal stijgen.
Lees ook: Unilever en Shell laten oren hangen naar de aandeelhouders, en dat is niet zonder risico
2. Amsterdamse AI-startup Lleverage haalt 2 miljoen op
De Amsterdamse startup Lleverage is uit stealth mode gekomen. En wel met een pre-seed financiering van 2 miljoen euro. De adviseurs bij deze ronde zijn ook niet de minste: Bob van Luijt (Weaviate), Chris Moojen (Atlassian) en Martijn Niessen (Infinite Group).
Het bedrijf wil AI toegankelijk maken voor alle ontwikkelaars, aldus het persbericht. Met het platform van Lleverage zouden die niet langer diepgaande AI-kennis en -ervaring nodig hebben om AI-functies in te bouwen.
De startup heeft alvast een sterk team van founders: Lennard Kooy (ex-ceo van Storyteq), Badr Eddial (ex-cto van Storyteq), Tom van Wees (ex-cco van Ginger) en Tim Beyer (ex-coo van Sana Commerce). Het bedrijf verwacht tegen eind van dit jaar gegroeid te zijn van 5 naar 100 betalende SaaS- en e-commerce-klanten.
3. Verbijstering over uitspraak in zaak tegen bijklusplatform Temper
Wie werkt voor het platform Temper is geen uitzendkracht, maar een zzp’er. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Een ‘onbegrijpelijke uitspraak’, reageren vakbonden FNV en CNV verbijsterd, ‘die haaks staat op alle jurisprudentie van de afgelopen jaren.’
De bonden vinden dat mensen die werken via Temper uitzendkrachten zijn. De rechter vindt van niet, omdat er geen sprake is van ‘formeel werkgeversgezag’. Wie een klus aanneemt, wordt niet door Temper betaald. Ook is er geen verplichting om zo’n klus zelf uit te voeren.
Temper-ceo Maarten Zoomers is blij met het oordeel van de rechtbank, laat hij weten op de website: ‘Dat bevestigt dat dit model bestaansrecht heeft.’ De vakbonden gaan in beroep.
4. Grote bedrijven hebben nog minder kantoorruimte nodig
Mensen blijven gewoon thuiswerken, daarom hebben grote en mkb-bedrijven minder werkplekken nodig. Ze verwachten dat dit de komende vijf jaar zal zakken van zeven bureaus per tien medewerkers naar vijf op tien medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE onder ruim honderd ondernemingen.
Nu ze minder vierkante meters nodig hebben, verwachten bedrijven nog een vijfde van hun kantoorruimte af te stoten. ‘Heel veel corporates kiezen ervoor hun werknemers te verleiden in plaats van te verplichten naar kantoor te komen’, zegt onderzoeker Frank Verwoerd van CBRE in het FD. Vooral op vrijdag zijn er nog amper werknemers op kantoor te vinden.
5. Shein trekt 200 miljoen uit voor circulariteitsfonds (voor startups)
Ultrafastfashiongigant Shein trekt 200 miljoen euro uit voor een circulariteitsfonds en nog eens 50 miljoen voor andere maatregelen in het kader van ESG. Met dat fonds wil het bedrijf de komende vijf jaar investeren in Europese en Britse startups en andere bedrijven die circulariteit bevorderen, aldus het persbericht.
Het bedrijf wil onder meer inzetten op meer gerecycled textiel, overtollige stof of voorraden van andere merken opkopen voor hergebruik en op minder waterverbruik met nieuwe technologieën.
De Chinese webshop ligt al langer onder vuur wegens milieuvervuiling en onethische praktijken. Zo moet het bedrijf ten laatste vrijdag opheldering geven aan de Europese Commissie over de agressieve marketingtechnieken. Shein is van plan om eind dit jaar naar de beurs te gaan in Londen.
Lees ook: Miljardenwinsten met spotgoedkope spullen: hoe Shein en Temu de e-commerce ontregelen
6. Elon Musk hoeft ex-werknemers X geen half miljard te betalen
Elon Musk heeft de rechtszaak over het uitbetalen van een minstens een half miljard dollar aan ontslagvergoeding gewonnen. Het socialemediaplatform X zou dat geld verschuldigd zijn aan zo’n zesduizend werknemers, meldt Nu.nl. Zij waren ontslagen nadat de miljardair Twitter in het najaar van 2022 voor 44 miljard dollar had overgenomen.
De werknemers hadden na hun ontslag geen recht op een wettelijke vergoeding van minstens één maandsalaris (Employee Retirement Income Security Act). Het bedrijf had namelijk na de overname al meegedeeld dat er bij ontslagen maar een kleine compensatie zou worden voorzien. Dat was voor de rechter voldoende om de eis af te wijzen.
Wat we ook lazen:
- Belang Ali Niknam in Vlaams techbedrijf bijna 1 miljard waard (FD)
- Vergoeding voor eigenaren van thuisbatterijen die drukte op stroomnet verminderen (Nu.nl)
- AkzoNobel bleef nog tot voor kort door handelen met Rusland (NRC)
- Philips opnieuw in problemen met MRI-scanners (FD)
- Cao-overleg supermarkten zit muurvast, staking dreigt (AD)