1. Swapfiets schakelt tandje terug
De blauwebandenbrigade van Swapfiets knijpt stevig in de remmen. De ambitie om 1 miljoen gebruikers te hebben in 2025 wordt losgelaten, laat ceo Marc de Vries weten tegenover FD. Hij durft geen datum te plakken op wanneer deze grens nu wel wordt bereikt. In 2023 moet het aantal gebruikers met zo’n 10 procent groeien naar 300.000.
Deze stijging moet uit de zestig steden komen waar Swapfiets al actief is, want het bedrijf rolt voorlopig geen nieuwe steden uit. In 2022 steeg de omzet met zo’n 40 procent naar 73 miljoen euro. Het verlies voor het bedrijf in handen van investeerder Ponooc kwam uit op zo’n 29 miljoen euro.
Lees ook: Hoe ceo Marc de Vries Swapfiets vier keer zo groot wil krijgen
2. Nog eens 32 miljoen voor hartkleppenmaker Xeltis
Xeltis, maker van kunststoffen hartkleppen, heeft 32 miljoen euro opgehaald. Van de nieuwe zak geld is 6 miljoen euro afkomstig van Invest-NL. Andere geldschieters zijn onder meer Grand Pharma, EQT Life Sciences en DaVita Venture Group. Met de oplossing van het Zwitsers-Nederlandse Xeltis nemen levende cellen van de patiënt het implantaat over en daardoor kan de natuurlijke cardiovasculaire functie herstellen, zo lezen we bij Invest-NL-baas Rinke Zonneveld op LinkedIn. Vorig jaar haalde Xeltis 15 miljoen euro op, terwijl in 2017 al eens 45 miljoen uit de markt werd getrokken.
3. Nathal van Rijn volgt Rinke Zonneveld op bij InnovationQuarter
Over Zonneveld gesproken, Nathal van Rijn volgt hem per 1 maart 2023 op als directeur van de Zuid-Hollandse investeringsmaatschappij InnovationQuarter. De afgelopen jaren was Van Rijn als zelfstandige actief als bestuurder of adviseur, onder meer bij de gemeente Den Haag, ROM Utrecht en Regio Foodvalley. Zonneveld is sinds 1 september 2022 de grote baas bij staatsinvesteerder Invest-NL.
Lees ook ons interview met Rinke Zonneveld: ‘Reken maar dat we de eerste jaren stevig verlies lijden’
4. Fooditive gaat letterlijk to the moon
Nou, vooruit niet helemaal letterlijk. Het bedrijf van Moayad Abushokhedim heeft een overeenkomst getekend waarin is vastgelegd hoe bedrijven zich in ruimte moeten gedragen. Het zogeheten Washington Compact on Norms of Behavior for Commercial Space Operations is door 53 organisaties ondertekend. Fooditive, dat natuurlijke ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie ontwikkelt, is de eerste uit de voedselproductiesector. Mocht u zich afvragen wat de MT/Sprout Challenger van 2022 nou te zoeken heeft in het buitenaardse.
‘Fooditive toont al enige tijd interesse in de toekomst van ruimteonderzoek. Zo ontwikkelt het bedrijf momenteel een 3D-printtechnologie, genaamd BioPrint, waarmee vanuit afvalplastic voedsel geproduceerd kan worden. De verwachting is dat de technologie op tijd gebruiksklaar is voordat de eerste mensen eind jaren 2030 of begin jaren 2040 op Mars landen.’
Lees ook: Deze startup maakt zoetstoffen van appel- en perenschillen
5. Gezondheidszorg-app Primio haalt 1,5 miljoen op
De Groningse startup Primio ontvangt 1,5 miljoen euro voor de uitrol en opschaling van zijn app voor ‘werkplekleren’ in de gezondheidszorg. De app moet zorgmedewerkers en mantelzorgers helpen door kennis laagdrempelig aan te bieden. De investeringsronde is geleid door Healthy.Capital, maar ook Rabobank, regio-investeerder NOM en Credion storten. Primio werd in 2016 opgericht door Christiaan Uijthoven en Jules Weijdema.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Ron Simpson bezuinigt 1 medewerker weg met ChatGPT
Ja, leuk en aardig dat ChatGPT. Maar levert die hype nou al wat op? Volgens Ron ‘Mr. Avocado’ Simpson wel. De serie-ondernemer heeft bij zijn bedrijf Skybox een vacature opgevuld dankzij de hulp van ChatGPT. ‘We hebben op elke afdeling gekeken wat we ermee konden en dat bleek behoorlijk veel. Simpele onlineteksten maken, of een lijst met vragen die we kunnen stellen aan een sollicitant’, zegt Simpson tegen Quote. Dat leverde meteen iets op. ‘Een openstaande vacature is nu ingevuld door een robot. Dat scheelt me dus letterlijk een hele fte.’
Wat we ook lazen:
- O jee, de warmtepomp is mogelijk vervuilender dan gedacht. Althans dat schrijft de immer klimaatkritische Telegraaf op gezag van de Nationale Milieudatabase. (De Telegraaf)
- De helft van de bedrijven kan de hogere kosten niet of nauwelijks doorrekenen. (CBS)
- In de ruzie rondom Novamedia, het moederbedrijf van de PostcodeLoterij, schuift Boudewijn Poelmann vertrouwelingen naar voren. Dennis de Breij en Derk Sauer nemen plaats in de RvC. (Het Financieele Dagblad)
- Tesla zwicht voor Amerikaanse belastinglokkertjes en gaat iets minder produceren in de Duitse batterijenfabriek. (Reuters)
- Zonde. Maker van de krekelburger De Krekerij stopt na zes jaar door gestegen (schulden)lasten, meldt oprichter Sander Peltenburg. (LinkedIn)
- De hyperloop dreigt uit te lopen op een flop. (De Tijd)