1. Snelgroeiend Messagebird ziet verlies omhoogvliegen
Chatdienst Messagebird heeft in 2021 de omzet met 58 procent zien groeien naar 435 miljoen euro. Dat meldt Quote dat door het jaarverslag van het bedrijf van Robert Vis bladerde. Het leeuwendeel van de omzet komt uit Europa en Azië, maar in de Verenigde Staten krijgt het bedrijf ook voet aan de grond. De omzet aldaar verviervoudigde naar 74 miljoen euro.
Onder de streep restte wel een verlies van 46 miljoen euro. Zo namen de loonkosten fors toe, mede doordat het bedrijf 25 miljoen euro reserveerde voor personeelsaandelen. Volgens het zakenblad is er geen nood aan de man, want het eigen vermogen bedraagt 550 miljoen euro en de post liquide middelen tikt een kwart miljard aan.
2. Hartkleppenmaker Xeltis ontvangt 15 miljoen uit Hongkong
De Nederlands-Zwitserse producent van kunststoffen hartkleppen Xeltis heeft een investering van 15 miljoen euro ontvangen van het Chinese Grand Pharmaceutical Group. Dat meldt Het Financieele Dagblad. In ruil voor de investering krijgen de Chinese geldschieters het exclusieve recht op de productie en verkoop in China. In 2017 hengelde het bedrijf een investering van 45 miljoen euro binnen.
3. Peloton lost 800 medewerkers
Het peloton medewerkers van Peloton dunt verder uit. De indoorfietsmaker kondigde vrijdag aan bijna 800 mensen te ontslaan. Het bedrijf werkt aan een herstructureringsplan dat 800 miljoen dollar moet besparen. Zo gaat het bedrijf de productie uitbesteden aan een Taiwanese partij. Ook verhoogt het bedrijf zijn prijzen ten einde een cashflowpositieve status te bereiken. ‘Cash is zuurstof. Zuurstof is leven’, aldus ceo Barry McCarthy. Begin dit jaar verving Peloton zijn ceo en werden er 2800 medewerkers ontslagen.
4. FIOD arresteert 29-jarige cryptomixer
De FIOD heeft een 29-jarige man opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen via Tornado Cash, een cryptovalutamixingservice. Zulke diensten mengen crypto’s uit verschillende, mogelijk illegale, bronnen en sluizen het door naar een wallet.
De FIOD denkt dat het in deze zaak onder meer gelden betreft die zijn gestolen bij hacks door een groep die vermoedelijk aan Noord-Korea te relateren is. De verdachte, volgens sommige cryptomedia de Rus Alexey P., is voorgeleid aan de rechter-commissaris. De FIOD sluit meer aanhoudingen niet uit.
5. ‘Nauwe banden tussen TikTok en Chinese overheid’
De redactie van Forbes surfde enkele middagen over LinkedIn en kwam tot de schokkende conclusie dat driehonderd medewerkers van TikTok en moederbedrijf Bytedance voorheen bij Chinese staatsmedia werkten. Enkele medewerkers van het socialmediabedrijf zouden momenteel nog steeds verbonden zijn aan Chinese staatsmedia. Bytedance en TikTok ontkennen de bevindingen van het zakenblad niet. De verschillende staatsmedia reageren niet op het verhaal.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Rechter veroordeelt neptherapeut tot terugbetaling
Het Gerechtshof in Arnhem heeft een man die zich voordeed als psychotherapeut veroordeeld tot het terugbetalen van salaris. De man werkte ongeveer een halfjaar als psychotherapeut terwijl hij daarvoor niet bevoegd was. Bij meerdere instellingen had hij gesolliciteerd met een bij elkaar gelogen cv.
De man viel door de mand door de matige kwaliteit van zorg. Patiënten moesten door een andere behandelaar opnieuw behandeld worden. De man verdedigde zich door te stellen dat hij zich vooral met managementtaken bezighield. Hij moet 17.000 euro aan loon terugbetalen en is zo’n 10.000 euro kwijt aan proceskosten.
Wat we ook lazen:
- De Amerikaanse overheid maakt tientallen miljarden vrij voor de eigen chipindustrie, maar heeft deze wel een toekomst? (Techcrunch)
- Monique Hoell stapte op als ceo bij een cosmeticamerk. Ze geeft tips hoe je elegant kunt vertrekken. (Sifted)
- Inwoners van Meppel en vastgoedmiljardair Aat van Herk liggen overhoop over een gebouw dat inmiddels ‘het rattenhol’ wordt genoemd. (Het Financieele Dagblad)