1. Fabrikant Stint trekt faillissementsaanvraag in
De fabrikant van de Stint heeft de aanvraag voor een faillissement ingetrokken. Directeur Edwin Renzen wil eerst de lopende procedures afwachten over de elektrische bolderkar, zegt hij tegen RTV Utrecht. “Ik had niet kunnen overzien dat er én een hoger beroep kwam én dat de Tweede Kamer zich er opnieuw over ging buigen”, aldus Renzen. Op dit moment staan er talloze Stints in de opslag, maar als de Stint weer gebruikt mag worden zijn die in een klap weer een hoop geld waard. “Het hoeft nog niet over te zijn. Er is geen geldschieter, maar wel veel aanbiedingen.” Toch is de maker nog niet heel hoopvol, vertelt hij. Als de situatie zo blijft zoals hij is, sluit Renzen een nieuwe faillissementsaanvraag niet uit.
2. Drie ‘Dutchies’ op prestigieuze 35 onder 35-innovatielijst
Er staan dit jaar drie Nederlanders op de Innovators Under 35 Europe-lijst van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT): Eline Vrijland-Van Beest, Taco Cohen en Maayke-Aimée Damen. Vrijland-Van Beest maakt furore met haar startup NightBalance (die in mei werd overgenomen door Philips), ze ontwikkelde een sensor om slaapapneu tegen te gaan. Cohen wordt geroemd vanwege Scyfer, een kunstmatige-intelligentietechnologie die sneller dan ooit leert medische afbeeldingen te analyseren. Damen staat op de lijst met haar digitale marktplaats Excess Materials Exchange, waar bedrijven overtollige materialen, producten, maar ook afval kunnen uitwisselen om verspilling tegen te gaan voor een circulaire economie.
3. Factris krijgt kapitaalinjectie van 1,5 miljoen euro
Factris heeft een financieringsronde van 1,5 miljoen euro afgerond onder leiding van het Europese durfkapitaalfonds Speedinvest Fintech. Het groeigeld wordt gebruikt voor sales, marketing, ontwikkeling van het softwareplatform én de overname van Crown Finance Group. Factris is een Amsterdams fintech-bedrijf dat factoringdiensten levert aan kleine en middelgrote bedrijven in heel Europa. “Daarnaast bieden we lokale ondernemers de mogelijkheid om joint venture-partner te worden in hun lokale markt”, aldus ceo Brian Reaves van Factris. “Daarmee krijgen we toegang tot hun klantenbestand en delen de joint venture-ondernemers in de waarde die ze mee helpen opbouwen.”
4. Seed-funding in Europese techbedrijven verviervoudigd in drie jaar
Het totale bedrag aan startfinancieringen voor techbedrijven in Europa tussen het eerste halfjaar van 2015 (875 miljoen euro) en het eerste halfjaar van 2018 (3,6 miljard euro) verviervoudigd, blijkt uit onderzoek van Tech.eu, Stripe en Techstars. Nederland komt met 546 miljoen euro (3,8%) van het totale bedrag aan seed-funding in de afgelopen drie jaar op een zesde plaats in Europa, na het VK (24,5%), Frankrijk (24%), Duitsland (12,6%), Zweden (7,2%) en Spanje (3,9%). Uit het rapport Seed The Future: A Deep Dive into Early Stage Technology in Europe komt ook naar voren dat fintech– (2,32 miljard) en medtech-startups (2,08 miljard) het meest hebben geprofiteerd van de Europese investeringsgolf.
5. Raymond Cloosterman met Rituals door half-miljardgrens
Cosmeticaketen Rituals groeit door. In het jaarverslag, dat Quote doorspitte, staat te lezen dat het bedrijf van Raymond Cloosterman de omzetgrens van een half miljard heeft doorbroken. In totaal ging er namelijk voor 544 miljoen euro aan crèmes, geurkaarsen en shampoo over de toonbank, een plus van 36,4 procent. Ook het bedrijfsresultaat (75,9 miljoen euro) en de winst (54,7 miljoen euro) laten goede cijfers zijn. “Aan het eind van dit jaar willen we 750 winkels hebben”, zei Cloosterman onlangs in de papieren Quote. “We openen er nu twee per week. Ook online groeien we sterk, we hopen dit jaar te verdubbelen.”
6. En dan dit: ‘Noud’ stopt met GTST vanwege crypto-startup
Ruud Feltkamp, beter bekend als Noud Alberts uit Goede Tijden Slechte Tijden, zet zijn acteercarrière even in de ijskast. Reden? Zijn startup Cryptohopper, die hij samen met zijn broer Pim opzette. “Dat bedrijf wordt nu echt serieus, ik werkte de laatste tijd vaak wel honderd uur in de week”, zegt Feltkamp tegen RTL Z. “Ik moest gewoon kiezen om op te geven.” Cryptohopper biedt software aan om de handel in cryptocurrency te automatiseren. In januari reizen de Feltkampen met StartupDelta mee naar techbeurs CES en in november naar Silicon Valley, waar Cryptohopper hoofdsponsor op een grote blockchainbeurs is.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 7 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.