1. Spotify-baas Daniel Ek steekt 100 miljoen in oorlogsstartup
Prima Materia, het investeringsfonds van Spotify-medeoprichter Daniel Ek, leidt een investeringsronde van 102,5 miljoen euro in de Brits-Duitse defensie-startup Helsing. De waardering van Helsing ligt op 400 miljoen euro. De AI-startup brengt live slagvelden in kaart. De software koppelt data van infrarood, sonar en radiofrequenties via sensoren op militaire voertuigen. Zo zouden onder meer gecamoufleerde voertuigen van de vijand sneller waargenomen kunnen worden. Helsing zegt op een ‘ethische en verantwoorde manier’ te werken en alleen dienst te leveren aan democratieën.
2. ‘Studentenfonds’ heeft 21 miljoen beschikbaar
Graduate Entrepreneur Seed Fund heeft 21 miljoen euro beschikbaar om te investeren. Het fonds is gevuld door alumni van de Rotterdamse en Delftse universiteiten. Onder meer Snowflake-baas Frank Slootman, Picnic-oprichter Michiel Muller en Philips-CEO Frits van Houten behoren tot de geldschieters. Het fonds investeert volgens Quote vooral in ‘deep tech’, wat soft- en hardwarebedrijven moeten zijn. De startups dienen wel een link met de Erasmus Universiteit of TU Delft te hebben. Het fonds investeerde onder meer in Quantware en thuiswerkspullenplatform Workwize.
3. Max Verstappen op pole position in twist met Picnic
De rechterlijke twist tussen Max Verstappen en boodschappenbezorger Picnic kan nog niet afgevlagd worden. Picnic nam in 2016 een reclame op met een lookalike van de coureur. Die stapte naar de rechter wegens inbreuk op zijn portretrecht. Een lagere rechter gaf Verstappen gelijk en veroordeelde Picnic tot 150.000 euro boete. Een hogere rechter verwierp dat weer. Nu zegt de advocaat-generaal dat het gerechtshof te makkelijk heeft gedacht over het portretrecht. Het advies van de advocaat-generaal wordt doorgaans overgenomen door de Hoge Raad, wat kan betekenen dat Picnic alsnog de buidel moet trekken.
4. Nextdoor en Rivian kennen glorieus beursdebuut
Buurtplatform Nextdoor heeft vooralsnog een succesvolle wittebroodsweek op de beurs. Op de eerste dag steeg het aandeel 17 procent en ook in de tweede dag stond het bedrijf in het groen. Op Nextdoor kunnen gebruikers lid worden van buurten om daar berichten te posten of spullen te verhandelen. Volgens Het Financieele Dagblad maakt 1 op de 7 Nederlandse huishoudens gebruik van het platform dat eerder werd aangeklaagd wegens identiteitsfraude. Nextdoor ging via een spac naar de beurs. Er werd 674 miljoen dollar opgehaald tegen een waardering van 4,3 miljard. Ook elektrische automaker Rivian had een succesvolle beursgang. Er werd 12 miljard dollar opgehaald wat het bedrijf een waardering geeft van 77 miljard dollar. De prijs van 78 dollar per aandeel lag hoger dan vooraf aangegeven.
5. Airbnb zet in op rondreizende ‘thuiswerker’
Wie zijn eigen zolderkamer helemaal pan-de-moe is, kan op Airbnb een leuk stulpje uitzoeken om vanuit elders te werken. Dan is het wel fijn als je een goede internetverbinding hebt. Airbnb komt de pandemieflexxer tegemoet door geverifieerde informatie over internetsnelheid op te nemen in de informatie. Het boekingsplatform ziet dat reisgedrag verandert. Gemiddeld boekt men langere verblijven en reizigers zoeken vaker op dingen als wifi en de mogelijkheid om huisdieren mee te nemen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Koers Tesla krijgt opdoffer na tweet Musk
Elon Musk liet zijn Twitter-achterban dit weekend beslissen: Moest hij 10 procent van zijn aandelen in Tesla verkopen om zo zijn belastingbonnetje te kunnen betalen? Een meerderheid stemde voor. En wat doet dit met de koers? Die volgt zowaar een keer de logica. Een CEO die zijn aandelen verkoopt en een berg aandelen die potentieel op de markt komen werken koersdrukkend. Het aandeel Tesla stond zo’n 12 procent lager, wat Musk op papier 15 miljard dollar kost.
Wat we ook lazen:
- En dat is twee. Na Welkom Energie moet ook energiebedrijf Enstroga zijn activiteiten staken. (Nu.nl)
- Bloomberg ging op pad met ‘bike hunters’ van VanMoof die gestolen fietsen terughalen. (Bloomberg)
- Beleggingsplatform Robinhood laat weten dat er vijf miljoen mailadressen zijn buitgemaakt bij een hack (Techcrunch)
- In Nederland al een museumstuk, maar de Britse telecomwaakhond verbiedt het weghalen van de laatste 5.000 telefooncellen. (NOS)