1. Marc Coucke wil SnowWorld van de beurs halen
Marc Coucke, de Belgische eigenaar van skihallenuitbater SnowWorld, wil het bedrijf van de Amsterdamse beurs halen. Hij bezit via zijn investeringsvehikel Alychlo al 95 procent van de stukken, zodat hij een uitkoopprocedure kan starten om de resterende aandeelhouders ‘uit te roken’.
SnowWorld begon in 1996 met een eerste hal in Zoetermeer en werd groot gemaakt door oprichter Koos Hendriks. Die bracht SnowWorld in 2013, maar vier jaar later nam bijna-miljardair Coucke, ook eigenaar van voetbalclub Anderlecht, een meerderheidsbelang. Na wat kwakkelende jaren, mede door corona, gelooft die nog steeds in de Europese groeimogelijkheden, volgens een strategie die hij ‘beter kan uitvoeren zonder beursnotering’.
Lees ook: Waarom Koos Hendriks zich door niemand laat tegenhouden
2. Betaalbedrijf Stripe haalt 6,5 miljard op
Slecht en goed nieuws voor betaalbedrijf Stripe: het heeft zojuist in een ‘Series I’-ronde meer dan 6,5 miljard dollar opgehaald bij giganten als GIC, Goldman Sachs en Temasek. Een flinke smak geld en ook meer dan de 2 miljard waarop de buitenwereld eerder had gerekend.
Om de poet binnen te halen, heeft Patrick Collison zijn bedrijf wel flink moeten afwaarderen, tot 50 miljard dollar. Acht maanden geleden stond Stripe nog in de boeken voor 90 miljard.
3. Facebook schond 10 jaar lang privacy Nederlanders
Facebook heeft bijna 10 jaar lang onrechtmatig persoonsgegevens van Nederlanders verzameld en gebruikt voor advertentiedoeleinden, aldus de rechtbank in Amsterdam. Facebook achterhaalde bijvoorbeeld seksuele voorkeur of religie van mensen buiten de eigen app en website om, op basis van surfgedrag.
De zaak werd aangespannen door Data Privacy Stichting en de Consumentenbond. De weg is nu vrij voor een schadeclaim, stellen ze, maar ze starten ook een nieuwe zaak omdat de privégegevens naar de VS zijn verstuurd door Facebook.
4. MyWheels-eigenaar investeert in Oostenrijkse autodeler
The Sharing Group, de holding boven MyWheels, investeert in Oostenrijk in deelautobedrijf ELOOP. Het investeringsgeld wordt door de Oostenrijkse scaleup gebruikt om de groei in Oostenrijk te stimuleren en te starten in het Duitse München. De deelauto’s van ELOOP zijn 100 procent elektrisch.
‘Op de langere termijn zien we zeker mogelijkheden tot samenwerking met de andere mobiliteitsbedrijven binnen ons portfolio’, zegt Joost van Rooij, CMO bij The Sharing Group, in een persbericht.
5. Acteur Ryan Reynolds verkoopt belbedrijf voor 1,35 miljard
Lekkere bijverdienste voor de Canadese acteur Ryan Reynolds: hij verkoopt zijn mobiele telecombedrijf Mint aan T-Mobile voor 1,35 miljard dollar. Niet dat de volledige opbrengst richting Reynolds gaat: hij nam ooit een ‘aanzienlijk’ minderheidsbelang in de scaleup, waarvoor hij min of meer het gezicht was. Best onconventioneel: zijn meeste collega’s zetten in op geurtjes, mode en glimmers als ze in zaken gaan. Mint is juist een budgetlabel in een alledaags product.
I never dreamt I’d own a wireless company and I certainly never dreamt I’d sell it to T-Mobile. Life is strange and I’m incredibly proud and grateful. #MintMobile
— Ryan Reynolds (@VancityReynolds) March 15, 2023
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: GPT kan nu ook plaatjes uitleggen
OpenAI heeft een verbeterde versie van zijn AI-bot gelanceerd: GPT-4. Grootste noviteit is dat de taalmachine nu ook foto’s kan interpreteren en in woorden uitleggen wat erop te zien valt. GPT-4 hallucineert ook veel minder dan zijn voorganger en is krachtiger: de software programmeert in tientallen seconden een Pong-spelletje voor je en scoorde veel beter op een trits examens.
De nieuwste GPT is alleen volledig toegankelijk voor betalende klanten van OpenAI, al draait de tekstversie wel al onder ChatGPT en onder de kap van Microsofts zoekmachine Bing.
Lees ook: Wie is Mira Murati, het genie achter ChatGPT dat waarschuwt voor haar eigen producten?
Wat we ook lazen:
- TikTok wil zich afsplitsen van Chinese moeder ByteDance (Forbes)
- Nagriezelen over de implosie van Silicon Valley Bank met Europese startups en vc’s (Sifted)
- Amerikaanse schoenenmerk Heydude opent in Maastricht zijn eerste Europese winkel (Retailtrends)
- Algenkweker Lgem krijgt een investering om zijn bioreactoren op te schalen (Lgem)
- Opkomst en ondergang van de Blackberry krijgt een film! Dit is de trailer: