1. SnappCar-oprichter Victor van Tol stapt in laadpalen
Victor van Tol, oprichter van SnappCar, is weer live met zijn volgende startup. Hij lanceerde deze week SleeperCharger, een boekingssite speciaal voor elektrische rijders die willen overnachten in een hotel. SleeperCharger laat zien welke hotels zijn voorzien van een werkende laadpaal en neemt ook de openbare palen in de omgeving mee.
Partner in crime van Van Tol is dit keer Andrew Morten van reisbureau TravelEssence. Vanaf 2023 wordt SleeperCharger ook een aanbieder van laadpalen voor kleinschalige hotels of bijzondere locaties.
2. Sharon Hilgers en Josefien Groot beste ondernemers volgens EY
Sharon Hilgers, oprichter van sieraden- en accessoiremerk My Jewellery, is woensdagavond uitgeroepen tot EY Entrepreneur of the Year. ‘Ik ben met niets begonnen, moest iedere euro omdraaien en nu sta ik hier’, aldus Hilgers, die inmiddels een off- en online keten met 700 medewerkers drijft.
In de categorie emerging entrepreneur ging de titel naar Josefien Groot, die met Qlayers een duurzame verfrobot levert voor het coaten van industriële oppervlakken. Groot sprong er met kop en schouders bovenuit, met haar duidelijke communicatiestijl en drive om internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen en verschil te maken, aldus de jury.
3. Amerikanen kunnen aangifte doen met Nederlands Expatfile
Fiscalist Jeroen Kooimans heeft 1,3 miljoen euro opgehaald voor Expatfile, een nieuwe dienst waarmee Amerikanen vanuit het buitenland hun online aangifte kunnen indienen bij Uncle Sam.
Met de financiering, opgehaald binnen het eigen netwerk van Kooimans en zijn compagnon Giuseppe Salvaggio, willen ze Expatfile wereldwijd opschalen. Ze schatten dat maar liefst negen miljoen Amerikanen vanuit 160 landen, waaronder 40.000 in Nederland, jaarlijks een belastingaangifte moeten doen. Daarvoor zijn ze aangewezen op softwarepakketten van derden, omdat de fiscus geen rechtstreekse online aangiftemogelijkheid biedt.
4. Hoeveelheid venture capital zakt in met een derde
In het derde kwartaal van dit jaar is wereldwijd ruim 75 miljard dollar aan venturekapitaal opgehaald, wat neerkomt op een daling van 34 procent vergeleken met Q2 en zelfs een min van 58 procent vergeleken met het laatste kwartaal van 2021. Daarmee zijn de investeringen op het laagste niveau in 9 kwartalen beland, stelt analist CB Insights in zijn State of Venture-rapport.
Ook het aantal deals kwam lager uit (9,5 procent). CB Insights is ook somber over het aantal unicorns. Daarvan zijn er het afgelopen kwartaal slechts 25 ‘geboren’. We moeten terug tot begin 2020 om een periode te vinden die minder vruchtbaar was.
5. Dark kitchen-Belgen van Casper starten in Nederland
De Belgische dark kitchen-uitbater Casper is geland in Nederland. Het opent filialen in Den Haag en Rotterdam, die voor 10 verschillende virtuele restaurants gaan koken. Bij Casper is het overigens niet zo ‘dark’: je kunt er gewoon naar binnen kijken. Afhalen kan nog niet, Thuisbezorgd.nl en Uber Eats bezorgen de prak. Ondernemers Matthias Laga, Zhong Xu en Peter Van Praet willen later dit jaar ook openen in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam nog.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Wired wijst heetste startups van Amsterdam aan
Recycle-platform Seenons, hr-tech-startup TestGorilla en ‘digital only’ kleermaker The Fabricant: het zijn de ‘hottest startups’ in Amsterdam volgens techblad Wired. En omdat voor Amerikanen Nederland en Amsterdam (city of unicorns Booking.com and Adyen) één pot nat zijn, zijn ze daarmee meteen officieel de coolste van het land.
Nattevingerwerk van onze Wired-collega’s? Zal best, maar het kan geen toeval zijn dat de rest van de hotlist wordt aangevuld door vertrouwde namen. Gefeliciteerd, Overstory, Terraform, Fiberplane, Dott, Hadrian en Crisp. Wat er behalve een postbus aan de Herengracht Amsterdams is aan cryptostartup SingularityNET ontgaat ons trouwens.
Wat we ook lazen:
- Arme Zuck, hij wil zó graag dat we in zijn Meta-verse stappen (Techcrunch)
- Iets meer faillissementen in september, maar nog geen najaarsgolf/tsunami (CBS)
- Nu wetenschappelijk bewezen: met heldere taal trek je meer investeerders (HBR)
- Elon Musk gaat (eindelijk) in parfum. Zijn eerste luchtje is voor 104,95 euro te koop via de Boring Company:
The finest fragrance on Earth!https://t.co/ohjWxNX5ZC pic.twitter.com/0J1lmREOBS
— Elon Musk (@elonmusk) October 11, 2022