1. Startups halen recordbedrag op in 2021
Nederlandse startups en scaleups wisten afgelopen jaar recordbedragen op te halen bij investeerders, meldt nu ook de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP) in een eigen onderzoek. Volgens de NVP haalden zij gezamenlijk 4,3 miljard euro aan groeigeld op bij Nederlandse en buitenlandse venture capitalists en private equity-partijen. Afgelopen jaar ging het nog om zo’n 1,7 miljard euro.
Opvallend is dat de NVP op een lager bedrag uitkomt dan Golden Egg Check (5,3 miljard euro) en Techleap (5,6 miljard euro) eerder dit jaar. Volgens Thomas Mensink van Golden Egg Check kunnen meerdere factoren voor verschillen in de rapportage zorgen. Zo neemt de NVP geen angel– en accelerator-investeringen mee, terwijl Mensink dat wel doet. Daarnaast werkt de NVP met gerapporteerde data, terwijl Golden Egg Check met openbare data werkt. De NVP meldt tot slot dat het aantal buy-outs daalde van 6,3 miljard euro in 2020 naar 3,7 miljard euro in 2021. Er werden dus minder partijen opgekocht, terwijl het aantal investeringen toenam.
2. 81 miljoen voor betaaldienst in3
Betaaldienst in3 haalt 81 miljoen euro op bij investeerders. Het geld is afkomstig van onder meer het Britse Force over Mass, het Amerikaanse Waterfall Asset Management LLC en het Nederlandse Finch Capital, meldt het Financieele Dagblad. De dienst voor zakelijke en particuliere uitgestelde betalingen haalde twee maanden geleden al 10 miljoen euro op.
Het bedrijf haalt nu betaaldienst Mollie als partner binnen, die goed is voor 130.000 nieuwe retailpartijen. Bij in3 kunnen gebruikers niet alleen online, maar ook in de fysieke winkel gespreide betalingen verrichten. Ze kopen dan een product en betalen deze in verschillende maanden af. In3 heeft onder meer Dekbed-Discounter, KwikFit en Matt Sleeps als klanten. Concurrenten zoals Klarna, Affirm en PayPal richten zich juist exclusief op het digitale domein. In3 heeft plannen om uit te breiden in Duitsland.
3. 7 ton groeigeld voor GetEase
Voormalig Startup van de Week GetEase haalt 7 ton groeigeld op bij investeerders. Dat maakt het bedrijf zelf bekend in een persbericht. De ronde wordt geleid door fondsen APX en Graduate Entrepreneur. Ook ASIF Ventures, Apex Labs en meerdere angel investors doen mee aan de ronde.
GetEase levert een app waarmee gebruikers een freelancer kunnen boeken voor bijvoorbeeld een massage, manicure, yoga- of opruimsessie. De startup werd vorig jaar opgericht door ex-Google-werknemers Ilona van Wegen en Maurits de Cler. Toen MT/Sprout ze in januari sprak, gaf Van Wegen nog aan te mikken op een half miljoen. Het werd, zo weten we inmiddels, 2 ton meer.
4. 1,3 miljoen euro voor Gronings medtech-bedrijf
De Groningse medtech-startup QDI Systems haalt 3,1 miljoen euro groeifinanciering op. Het geld is afkomstig van de Finse investeerder Maki.vc en de Groningse geldschieter Carduso Capital. Dat meldt website Tech Funding News.
QDI Systems werkt aan een methode om scherpere röntgenfoto’s te maken, waarbij de patiënt minder blootgesteld wordt aan straling. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van zogeheten quantum dots, wat neerkomt op gigantisch kleine nanodeeltjes. QDI Systems is een spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen.
5. Doorgang festivals in gevaar door personeelstekort
Nederlandse festivals dreigen niet door te gaan, vanwege een tekort aan personeel. Dat meldt het Financieele Dagblad, dat met meerdere insiders uit de branche sprak. Het probleem is ontstaan doordat festivals tijdens de coronajaren menig personeelslid moesten ontslaan.
De branche heeft er moeite mee om posities voor specialisten zoals geluidstechnicus of beveiligers op te vullen. Zelfs het vinden van horecapersoneel blijkt een uitdaging te zijn. Mochten festivals daadwerkelijk niet door kunnen gaan wegens een personeelsgebrek, dan zullen zij de financiële schade zelf op moeten vangen. Dat zou een extra dreun voor de branche zijn, die tijdens de coronajaren ook al in de hoek zat waar de klappen vielen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: ‘Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar’
In het eerste kwartaal van dit jaar stond er een recordaantal van liefst 451.000 vacatures open, terwijl er slechts 338.000 werkzoekenden waren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wie dacht dat de krappe arbeidsmarkt een typisch post-corona-fenomeen is, zit ernaast. Althans, dat beweren experts en hoogleraren arbeidsmarkt tegen RTL Z. Door de vergrijzing zouden sectoren waarin veel oudere werknemers opereren kwetsbaar zijn. Denk hierbij aan de politie. De beroepsbevolking zal volgens de experts nog wel 20 tot 30 jaar krimpen.
Salarissen verhogen is lang niet het enige medicijn tegen deze kwaal, denkt TNO-consultant Esther Oprins. ‘Je moet niet meer denken dat je gewoon vacatures kunt opvullen. In plaats daarvan kun je kijken op welke plekken er minder van het schaarse personeel nodig is, bijvoorbeeld door het werk op te knippen in stukjes, waarvan sommige minder moeilijk te doen zijn. Ook kun je delen automatiseren.’
Wat we ook lazen:
- Winkelpersoneel wil meer verdienen (de Volkskrant)
- In vijf jaar tijd verdubbelde het aantal foodtrucks in Nederland (NU.nl)
- Trouble in paradise voor woningbezitters: rente stijgt rap (het FD)
- Opnieuw een stablecoin op weg naar de uitgang, vrees voor domino-effect (het FD)
- Crypto-ondernemer Bob Ultree crasht ondertussen een Lamborghini van drie ton (Quote)
- Equalture staat in VK-serie De Onderneming (de Volkskrant)