1. Prosus neemt GoodHabitz over
De beursgenoteerde investeerder Prosus telt 212 miljoen euro neer voor een meerderheidsbelang in online cursusaanbieder GoodHabitz. Het Nederlandse bedrijf wil onder de vleugels van Prosus de internationale groei versnellen. Momenteel is GoodHabitz alleen in negen Europese landen actief. In 2016 nam Parcom een 50-procentsbelang in de voormalig Sprout Challenger van Maarten Franken en Patrick Stijfs. Parcom houdt na deze deal een minderheidsbelang over.
2. Paraplumaker Senz gaat voor tweede keer nat
Senz, dat een innovatieve stormparaplu produceert, is voor de tweede keer bankroet verklaard. Na het eerste faillissement in 2018 gingen de intellectuele eigendomsrechten, die buiten het bankroet waren gebleven in de holding Senz Technologies, naar oud-bankier Peter Albrecht. De oud-bankier verwierf de licentie onder het bedrijf Senz International. Dit bedrijf is nu failliet. Senz Technologies staat sinds dit najaar weer onder controle van Gerard Kool die Senz in 2006 met twee studiegenoten oprichtte. De licentie is inmiddels in handen van het Brabantse WLM, waardoor Senz een derde kans krijgt. Ondertussen is de curator een procedure gestart om 27.500 terug te krijgen die voor het eerste faillissement ten onrechte naar Senz Technologies is overmaakt. De hele soap leest u bij RTL.
3. AI-gebouweninspecteur Spotr haalt 2,5 miljoen op
Spotr heeft 2,5 miljoen euro opgehaald om haar internationale groeiambities gestalte te geven. De startup van Dirk Huibers, Marieke Dijksma en Tara Campagne analyseert met luchtfoto’s, drones en streetview gebouwen. Grote vastgoedpartijen als woningbouwverenigingen, overheidsinstanties en banken kunnen met behulp van hun AI-tool de vastgoedportefeuille in kaart brengen. Het investeringsgeld is afkomstig van Volta Ventures, InnovationQuarter en ConcreteVentures. Naast Nederland is de startup ook in het Verenigd Koninkrijk actief.
4. CapitalT ontvangt 5 miljoen van Invest-NL
Overheidsinvesteerder Invest-NL, dat wordt geleid door Wouter Bos, gireert 5 miljoen euro aan CapitalT, het investeringsfonds van Janneke Niessen en Eva de Mol. CapitalT doet (pre)-seedinvesteringen in AI-gedreven startups. Ook heeft het fonds een focus op startups met een divers team. ‘Hun deelname aan het fonds geeft ook andere institutionele investeerders vertrouwen om in te stappen’, aldus Niessen over de deelname van Invest-NL. CapitalT stak onder meer al geld in Wizenose, TestGorilla en Swipeguide.
5. YouTube bant ‘gevoelige’ advertenties van mooiste reclameplek
Diverse sectoren mogen niet langer adverteren op de zogeheten ‘masthead’-positie op Youtube, een opvallende plek bovenaan de homepagina. Het gaat om advertenties gerelateerd aan gokken, alcoholverkoop en voorgeschreven medicijnen. Ook politieke campagnes kunnen voortaan een prominente spot vergeten. De puriteinse houding moet volgens moederbedrijf Google de gebruikerservaring verbeteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Pink Floyd-zanger noemt Zuckerberg ‘idioot’
We don’t need no education, we don’t need your money. Nee, de lyrics kloppen niet helemaal. En toch ook weer wel. Facebook heeft naar verluidt een fors bedrag geboden om de Pink Floyd-klassieker Another Brick in the Wall te gebruiken in een Instagram-reclame. Het antwoord van zanger Roger Waters was helder. ‘Fuck You. No fuckin’ way’. De zanger vertelde dit op een evenement dat werd georganiseerd om Wikileaks-oprichter Julian Assange te steunen. In de ogen van Waters wil het machtige Facebook alleen maar machtiger worden en zo onder meer voorkomen dat het verhaal van Julian Assange publiek wordt. Ook noemt hij Zuckerberg ‘een van de machtigste idioten ter wereld’.
Wat we ook lazen:
- Steeds meer voetbalclubs, waaronder Feyenoord en Ajax, begeven zich op cryptogebied met zogeheten ‘fan tokens’ .(De Telegraaf)
- Twitter wil gebruikers meer macht geven in de strijd tegen racistische berichten. (Techcrunch)
- De Tweede Kamer wil dat Sywert van Lienden en zijn twee kompanen de verdiende miljoenen terugbetalen. (NOS)
- Zonnepanelen zijn hot. Zo hot dat ze zelfs een eigen podcast hebben. (Trouw)
- Een robot op Mars laten wandelen is niet eenvoudig. Hier moet je allemaal rekening mee houden. (Wired)
- Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, gaat zijn broncode als NFT veilen. (Business Insider)