1. Softwarehuis eVision verkocht aan Wolters Kluwer
Oprichters Neil Currie en Gijsbert de Regt hebben een mooie klapper gemaakt met hun eVision. Zo’n tien jaar geleden ontwikkelde het duo software waarmee risico’s van olie- en gasinstallaties, zoals boorplatforms en raffinaderijen, beperkt worden. Nu verkopen ze hun softwarebedrijf aan corporate Wolters Kluwer voor een bedrag van 145 miljoen dollar. Mocht eVision er in slagen de vooraf afgesproken doelen te behalen, dan kan de overnamesom oplopen tot zo’n 180 miljoen dollar. eVision (met een omzet van 22,5 miljoen euro en een verlies van 2 miljoen euro over 2017) verkoopt niet alleen de software, maar levert ook trainingen en een voortdurende beschikbaarheid van technische assistentie.
2. Danique Wiltink doet stapje terug bij Nimbles
Oprichter Danique Wiltink van Nimbles draagt het stokje over aan haar zakenpartner (én beste vriendin) Adine Tjeenk Willink. “Ik heb er alle vertrouwen in dat Nimbles bij haar en het team in goede handen is en kijk uit naar hun volgende stappen”, laat Wiltink, vorig jaar winnaar van de LOEY Talent Award, weten op LinkedIn. “Uiteraard blijf ik nauw betrokken bij de groei van ‘mijn baby’, dus een echt afscheid is dit niet. Wel heb ik besloten om mij weer te focussen op hetgeen ik goed in ben: van niets, iets maken.” Nimbles is een platform waar ouders een gescreende, private tutor of bijlesdocent kunnen vinden voor hun kind.
3. Musk stript zichzelf van Tesla-titels
Elon Musk heeft zichzelf gestript van elke officiële titel bij Tesla. De van origine Zuid-Afrikaanse ondernemer zegt in een tweet dat hij nu de ‘Nothing of Tesla’ is. Deze ‘devaluatie’ lijkt een indirecte manier om de Amerikaanse autoriteiten dwars te zitten, want in de Verenigde Staten moet een bedrijf wettelijk gezien een president hebben. Musk ligt al in de clinch met de FBI en SEC; het federale bureau doet onderzoek naar misleiding nadat Tesla haar investeerders te rooskleurige cijfersvoorhield en de beurswaakhond wil door een schikking 20 miljoen dollar zien nadat Musk tweette dat hij Tesla van de beurs zou halen en dat de financiering daarvan rond was.
Legally required officers of a corporation are president, treasurer & secretary. Guess I have to keep 1st one or it will confuse the authorities.
— Elon Musk (@elonmusk) 29 oktober 2018
4. IMK lanceert financieringswijzer voor ondernemers
Investeringsgeld, banklening, factoring, crowdfunding, microkrediet… Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer? Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) lanceert een advies- en vergelijkingsplatform voor financieringsaanvragen van het MKB. De gratis financieringswijzer biedt ondernemers inzicht in alle mogelijke financieringsvormen en helpt hen op basis van een beperkt aantal vragen de best passende financieringsvorm te vinden. “Veel van de alternatieve partijen die recent zijn ontstaan, zijn puur transactiegericht”, legt IMK-directeur Han Dieperink uit. “IMK neemt echter de behoefte van de ondernemer als uitgangspunt en ons platform vindt daar de meest passende oplossing bij.”
5. Uber voelt zich niet verantwoordelijk voor dodelijk ongeluk
Een emotioneel verhaal in de Volkskrant, waar de ouders van de doodgereden Mare Welkers door een Uber-chauffeur verbolgen reageren op de houding van de taxidienst. Uber is geen partij in de rechtszaak en voelt zich ook niet verantwoordelijk. ‘Omdat het ongeluk los van zijn activiteiten met onze app heeft plaatsgevonden, is er geen contact geweest tussen Uber en de naasten van het slachtoffer’, aldus Uber. “Ik ken geen bedrijf dat zo onverantwoordelijk met ongevallen omgaat”, zegt de moeder van Mare. “Het lerend vermogen van Uber is nihil.” Ook de enorme toename van het aantal (Uber-)taxi’s is een doorn in het oog. “Dat zijn veelal jonge mensen met weinig rijervaring. En die laat je dan doelloos door de stad rijden?”
6. En dan dit: ‘crypto-luchtfietser’ aast op ziekenhuis
Sinan Belhawi is één van de drie serieuze gegadigden voor de overname van het noodlijdende ziekenhuis MC Slotervaart. Gisteren mocht hij zijn relaas doen als ‘mogelijke redder’ op BNR Nieuwsradio, maar zijn naam doet een belletje rinkelen in de startupscene. Belhawi was namelijk de oprichter van Medcoin, een technologiebedrijf dat geld wilde ophalen met een cryptobeursgang. Om vertrouwen voor de ICO te winnen werden onder andere Jan Peter Balkenende, André Rouvout, Wereldbank-bestuurder Khama Rogo en zelfs even Angelina Jolie als adviseurs genoemd. Maar geen van allen hadden iets te maken met Medcoin, dat inmiddels van de aardbodem is verdwenen…
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 31 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.