1. Ondernemers klagen domeinfraudeurs aan
Groep van 32 ondernemers klaagt voor het eerst een bedrijf aan wegens domeinnaamfraude, schrijft RTL Z. Het bedrijf, Trademark Office uit Heerhugowaard, maakt ondernemers onnodig ongerust door te claimen dat een concurrent er met de .com-versie van hun domeinnaam vandoor kan gaan, om ze vervolgens flink te laten betalen voor het registeren van die domeinnaam. Ondernemers worden daarbij onder druk gezet; de domeinnaam kan zogenaamd maar 24 uur in ‘quarantaine’ worden gehouden. “Dit verschijnsel is moeilijk te bestrijden, maar nu kunnen wij eindelijk actie ondernemen”, zeggen advocaten Jeroen Thiele en Madhavi Nagessersing. Ondernemers die na twijfels besloten niet te betalen kregen te maken met een incassobureau, waar nota bene de eigenaren van Trademark Office zelf achter te blijken zitten.
2. Picnic neemt pakketjes mee
De bezorgers van online supermarkt Picnic nemen vanaf nu ook retourpakketjes voor postorderbedrijf Wehkamp mee als ze boodschappen afleveren, om te beginnen als proef in Amersfoort. Voor de nieuwe dienst moesten “meerdere complexe logistieke stromen en ict-systemen” op elkaar worden aangesloten. Als de proef slaagt willen beide bedrijven ook de bezorging van Wehkamp-bestellingen onderling aftikken. Het bedrijf wil uiteindelijk een logistieke dienstverlener worden, zegt mede-oprichter Michiel Muller tegen het AD. Door pakketten te bezorgen en op te halen, en wellicht ook medicijnenbezorging. “Fijn voor de klant, want het is een extra dienst waar hij niet voor hoeft te betalen. Daarnaast is het terugdringen van het aantal bezorgbusjes goed voor het milieu.”
3. Bedrijf crowdfundde om bankschuld af te kunnen lossen
Het – inmiddels failliete – bedrijf BusinessCompleet heeft in 2016 een crowdfundingcampagne gelanceerd waarvan de opbrengst van 350.000 euro grotendeels werd gebruikt om een schuld bij ABN Amro af te kunnen inlossen. Dat blijkt uit het faillissementsverslag van het bedrijf. Door de geldproblemen en bankschuld kon BusinessCompleet, een platform met ondernemerstips en boekhoudsoftware, niet de investeringen doen die het de crowd op Collin Crowdfund beloofde. Het bedrijf ging vijf maanden na crowdfundcampagne failliet, 291 crowdfunders kunnen mogelijk fluiten naar hun geld. “Uitermate vervelend voor onze investeerders, voor de ondernemers en voor Collin zelf”, reageert Collin-cfo Bas Denissen tegen Sprout. “Achteraf bezien was de positie van de onderneming minder rooskleurig dan gedacht.” Het platform wil leren van dit soort fouten en zegt het beleid “qua inzicht in de actuele bancaire positie van een te financieren bedrijf verder [te hebben] aangescherpt”. Van de 474 gefinancierde bedrijven op Collin Crowdfund gingen er tot nu toe 8 failliet.
4. Productdatabank Icecat koopt Syndy
De Nederlandse productendatabank Icecat neemt zijn branchegenoot Syndy over voor ‘enkele miljoenen euro’s’, deelt het bedrijf van Martijn Hoogeveen met het FD. Syndy helpt bedrijven zoals Heineken, Philips en Alibaba als distributieplatform bij het delen van productinformatie met bij webwinkels, wat nu nog vaak met excelsheet gaat. Retailers kunnen de database van Syndy gratis gebruiken, producenten betalen. Oprichters Pieter van Herpen en Rogier Pennink blijven voorlopig actief. Syndy had als investeerder onder meer Walvis Participaties aan boord, het investeringsfonds van Jon Fentener van Vlissingen.
5. Jobbird slaat vleugels uit naar Azië, VS
Vacaturesite Jobbird breidt volgend jaar uit naar Azië en Amerika, kondigt oprichter Jan-Peter Cruiming aan op BNR. Een van de redenen van die stap is volgens Cruiming (die eerder Nationale Vacaturebank oprichtte) dat zijn klanten het lastig vinden om in Nederland goede mensen te vinden, zoals programmeurs of accountmanagers, maar ook koks. Cruiming droeg twee jaar geleden de dagelijkse leiding van zijn bedrijf over aan zijn vrouw, zodat hij zich zelf kan richten op het internationale aspect van zijn bedrijf. Het duo wil in 2020 weer uit het bedrijf stappen. “Dan willen het grotendeels overlaten aan een goede partner, die het bedrijf verder uitbouwt.”
6. En dan dit: diesel onder druk
Dieselauto’s verdwijnen niet alleen in Duitsland uit het straatbeeld, ook in Nederland raken de vierwielers uit de gratie, schrijft de NOS op basis van nieuwe cijfers. Was van alle nieuw verkochte auto’s drie jaar geleden nog 29 procent een diesel, in 2016 liep dat al terug naar 19 procent. In 2017 daalde het verder naar ongeveer 17 procent. ‘Dieselgate’ speelt daarbij een belangrijke rol, beaamt een autodealer, die merkt dat bedrijven die eerst diesels bestelden nu benzineauto’s aanschaffen. “Puur omdat het maatschappelijk verantwoord is.” Daarnaast moet je anno nu ook meer rijden om de fiscale voordelen volledig te benutten, erkent hij.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 5 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina!
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events